Feloszlott a soproni MSZP, keményen beleszálltak az országos pártvezetésbe

2024. április 11. 21:32

Sopronban harmincöt év után immár nincs helyi szocialista párt.

2024. április 11. 21:32

Nyitóképünkön Jakál Adrienn, forrás: Facebook

Miközben sajtóhírek szerint az MSZP korrupciós botrányba keveredett pártigazgatója épp a Balatonnál piheni ki a politikai élet turbulenciáit, a szocialista párt soproni szervezete annyira kiborult az országos vezetésre, hogy feloszlatta önmagát, tagjai pedig ki is léptek a formációból.

Kifakadt a helyi MSZP-elnök

Erről Széplaki Tamás, az MSZP veterán helyi politikusa, vezetője számolt be Facebook-oldalán. Mint indulatos posztjában fogalmazott, a 35 éve alakult helyi szervezet legsúlyosabb döntése azért született meg, mert „számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) polgármester-jelölti indításáról”.

Sopronban már az előző, 2019-es önkormányzati választást megelőzően is egymás torkának esett a helyi baloldal, a mostani fejlemény azonban az akkori vitákat is tetézi.

Ezt is ajánljuk a témában

Széplaki nem finomkodik: „Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben.”

Ezzel szemben szerinte Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István és a fentebb már említett Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármester-jelöltjeként. 

A közös aspiráns bemutatásakor egyébként csak a DK és a P prominensei voltak jelen. Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, Jakál Adrienn Sopron „egyik leghűségesebb politikusa”, míg Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke arról értekezett, hogy a jelölt harcosan, környezettudatosan áll ki a soproniak számára fontos ügyekért.

Gyengekezűnek tartják Karácsonyt

Nem így látják a helyi MSZP-sek. Széplaki szerint tisztességtelen és jogtalan döntés született, az 

MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja”.

Úgy folytatta: „Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakciói határozzák meg.

Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából és ezért bármin és bárkin átlépnek.”

A szakadár MSZP-sek kiállnak saját polgármester-jelöltjük, Sovány Endre mellett, őt indítják.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:52
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­­­g­­ö­­s­ ­­­l­á­­n­y­­­o­k­ ­­­v­­­á­r­­n­a­k­­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Mandarin-888
2024. április 26. 00:13
Helyes. Utánapusztul az elődpártnak.
llnnhegyi
2024. április 12. 05:26
Gyurcsány Ondó Ferenc! Rátok ( DK) is ez vár,ti piszok komenista maradványok!
llnnhegyi
2024. április 12. 05:24
Istenem! Ilyenekre várok az ország összes helyiségében 34. éve!!-:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!