Több tízezren bukhatják a zöld rendszámot

2024. március 04. 21:16

Szigorítást tervez Lázár János minisztériuma.

2024. március 04. 21:16

Társadalmi elvárás, hogy szigorítsanak a zöld rendszámok szabályain, ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium nem tett le arról, hogy megvonják a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól – válaszolta a Pénzcentrum kérdésére Lázár János tárcája. 

A lap emlékeztet, hogy tavaly derült ki: 

szigorítást terveznek annak érdekében, hogy csak tisztán elektromos járművekre vonatkozzanak a kedvezmények. 

Ez azt jelentené, hogy a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az ingyenes parkolás, és regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak.

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán 

– így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között, legalábbis a parkolóőrök vélhetően nem fogják egyesével vizsgálni a zöld rendszámos autók típusait.

A minisztériumi válasz alapján a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel (azaz range extenderrel, egy kisebb motorral, amely nem hajt, csak áramot fejleszt az akkuba) ellátott villanyautókat is. 

A szigorítással így összesen majdnem 38 ezer autós bukhatja a zöld rendszámát.

A cikk szerint az ötlet megosztja a szakmát, de a többség nem támogatná a változtatást.

Nyitókép: Állami intézményeknek szánt elektromos autók. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. március 05. 11:54
Egyébként aki a címképet felrakta, az is kurvára ért a témához.
atti64
2024. március 05. 11:27
EZT MÁR AZ ELEJÉTÖL IGY KELLETT VOLNA!
falcatus-2
2024. március 05. 09:01
Az ADAC (német autóklub) jelenlegi adatai: decemberben 55 000 elektromos autót regisztráltak, ami 47 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A benzin- és dízelmotorok továbbra is jól fogynak. A benzinmotorok az összes új regisztráció 31 százalékát, a dízelmotorok 15,5 százalékát teszik ki. A németországi elektromos autók előrejelzése viszont nem túl rózsás: 14 százalékos visszaesés várható.
falcatus-2
2024. március 05. 08:59
15 éves és idősebb autók esetében: az EU meg akarja tiltani a belsőégésű motorok javítását Az EU Bizottsága javaslatot terjesztett elő: be kell tiltani a 15 évnél idősebb járművek javítását. Brüsszel így akarja óvni a környezetet, és egyúttal elősegíteni az elektromobilitást. Az EU azt fontolgatja, hogy betiltja a 15 évnél idősebb autók javítását. Ezt a klímaváltozás elleni küzdelem indokolja. A Bizottság azzal érvel, hogy a régebbi autók több károsanyag-kibocsátást termelnek, mint az újabb modellek. Az intézkedés célja a belsőégésű motorral felszerelt autók fokozatos kivonása. A háttérben a „Fit for 55” uniós kezdeményezés áll, amely a közlekedési szektor kibocsátásának 55 százalékos csökkentését irányozza elő 2030-ig. Aki 15 évnél régebbi – azaz 2009 előtt készült – autóval közlekedik, számítania kell arra, hogy tönkremenetele esetén már nem lesz javítható. Ehelyett új autót kell vásárolnia. Erről a brit „Wheels Alive” autóipari magazin számolt be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!