Közelít a tél – nemsokára fehérbe öltözhet a táj

2024. január 05. 07:00

A hét elején egész napközben is maradnak a mínuszok.

2024. január 05. 07:00

A meteorológiai előrejelzések napok óta riogatnak röpködő mínuszokkal és hidegbetöréssel. A zimankó úgy tűnik, vasárnap el is éri térségünket. A Köpönyeg előrejelzése szerint pénteken egyre vastagabb lesz felettünk a fátyolfelhőzet. Az esti óráktól elszórtan fordul elő kisebb eső az északi területeken. Tíz fok körüli enyhe időre kell számítani.

Szombaton eleinte inkább csak északon és nyugaton, később egyre többfelé várható eső, zápor, délkeleten akár zivatar. Az északkeletire forduló szél megerősödik.

Ekkor öltözhet fehérbe a táj

Döntő változást a vasárnap hoz az időjárásunkban. 

A borult égből többfelé alakul ki gyengülő csapadék: eleinte eső, majd hózáporok. Sokfelé lesz erős, néhol viharos az északi szél. Markáns lehűlés kezdődik. Reggel +5, délután +2 fok valószínű.

Napközben is maradnak a mínuszok

Hétfőn eleinte marad a borult idő, és délen többfelé havazhat, hózápor is előfordulhat. Ezzel párhuzamosan többfelé viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél, mellyel folytatódik a hideg levegő bezúdulása. Egész nap fagyhat.

Kedden kevés felhőre, többórás napsütésre van kilátás. Hószállingózás bárhol előfordulhat. 

Zord lesz a reggel, több helyen csökken -10 fok köré a hőmérséklet. 

Nappal is kemény téli idő lesz -6 és 0 fok közötti maximumokkal – írta a lap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, míg nálunk kora tavaszi időjárás van, addig a skandinávoknál -40 fokos hideg pusztít. Svédországban és Norvégiában közlekedési fennakadásokat is okozott a régen látott hideg idő. A mostani időjárás azért is lep meg sokakat, mert tavaly folyamatosan dőltek meg a melegrekordok, és a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat szerint 2023 volt az eddigi legmelegebb év a világon.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/rihaj

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 05. 09:08
Közelít a pride – nemsokára szivárványba öltözhet a szerkesztőség
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!