Cigányok, ránk vár a többségi társadalom!

2024. január 14. 11:06

Lehet-e vajon az esély kérdésével nem csak körúton belüli szemlélettel foglalkozni?

2024. január 14. 11:06
null
Forgács István
Forgács István
Index

„Origóként az alábbi gondolasort kell meghatározni: Az egyén és a család, azon keresztül pedig a helyi közösségek társadalmi felzárkózásához két komolyabb dimenzióban vannak feladatok, teendők. Az egyikben magukhoz kell húzniuk és használniuk az erőforrásokat, a másikban pedig messze távolra kell hajítaniuk mindent, ami gátolja, visszahúzza, akadályozza őket ezek kihasználásában.

Azaz, elsőként a legfontosabb erőforrásokat, eszközöket kell megtartaniuk, megragadniuk, folyamatosan használniuk, nem engedni, hogy akár önhibájukból eredően távol kerüljenek tőlük.

Ilyen eszköz mindenek előtt az általános iskola, amit nagyon sok cigány közösségnek jobban meg kellene becsülnie. Sőt, sokkal jobban.

Kérem, bele se kezdjenek a cigány ügyet elsősorban esélyegyenlőségi és szociális kérdésként kezelők most abba, hogy ez a kijelentés milyen mértékben minősít bárkit is. Mert itt most nem a minősítés a fontos, hanem maga a minősülés, ami pedig a hétköznapokban nagyon is megtörténik sok száz iskolában folyamatosan. Minden tanórán. Minden kiosztott dolgozatban. Minden többedszerre elismételt kérésben, felszólításban, és természetesen minden dicséretben is. Mert hiába újulnak meg az épületek, hiába lesz magasabb a tanárok bére (a hátrányos helyzetű térségekben további kiemelt módon is!), hiába lesznek jobb technikai eszközök, ösztöndíj és tanoda, ha ezek önmagukban nem elegek ahhoz, hogy jobb iskolai eredmények szülessenek. Kellenek a felelős cigány családok, és maguk a felelős diákok is.”

Nyitókép: Hölvényi Kristóf

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. január 14. 22:24
"Kellenek a felelős cigány családok, és maguk a felelős diákok is." Pontosan! Csakhogy még a Parlamentben ülő kvóta cigányok sem ismerik ezt be, és a többségi társadalmat hibáztatja azért, mert sokan, még Budapesten sem végzik el az ált. 4. osztályt. Lőcsei, vagy akár Varga Ferenc kiáll a pulpitusra és onnan bicskanyitogató módon szidja a kormányt, de magukat a cigányságot, még véletlenül sem hibáztatja, sőt nem is buzdítja a tanulásra, munkára.
Pelso j.
2024. január 14. 19:54
Magyar_acél A jogvédőknek mindehhez semmi köze, a Forgács Pistának meg annál inkább. Az üres fejtegetés helyett talán elmondhatná pl a legutóbb pár tucat lakossági fórum (amelyeken részt vett, ugye) tapasztalatait. ezekre az intézkedéseket. felzárkózási kísérlet, konkrétan? (a választás előtti krumpli osztogatás meg a MTV évi egy megjátszott siker riportja nem számít ide.)
hajni38
2024. január 14. 19:10
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL A legutóbbi két országos népszámláláskor csökkenő létszámban, 390 ezer helyett már csak 210 ezren vallották magukat romának. A KSH Népességtudományi Intézet szerint 560 ezer, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer de mindenképp 700 ezer alatt van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány helyi képviselők és drogos cigány aktivisták bemondásait adták össze, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében, minden érintettet duplán számoltak. Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET, hogy továbbra se vizionáljanak nagyobb számot, mert ettől még nem lehet több pénzt lenyúlni. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
Welszibard
2024. január 14. 18:31 Szerkesztve
Azért nehéz a felzárkózás, mert a cigány övezetekben folyik a természetes kiválasztódás. Ha úgy tetszik darwini alapon: aki tehetségesebb, az tovább tanul - és a ami a lényeg, és persze szociológiai tény - elhagyja a cigány övezetet. Elhagyja, tehát megszűnik közvetlen példamutatónak lenni. Aki pedig elmegy , vagy letagadja, hogy ő valaha is cigány volt, vagy szégyelli -ezzel megint nem segít a gettóban maradóknak. A cigány értelmiség is elhagyja a gettót. A kollégium, a lakótelepre költöztetés sem oldja meg a leszakadók problémáját. A csoportszellem erősebb a cigányoknál mint a magyaroknál, ezt szétszakítva kárt okozhatunk. Ugyanakkor ez a "csoportszellem" vissza is húz. Ennek oka - mint az elején írtam - szerintem a kiválasztódás. A gyengék, az alkalmatlanok maradnak a gettóban. Tehetséget adni egyetlen - mégoly zseniális és jól megfizetett - pedagógus sem tud adni. Ki kell találni, hogy ennek rétegnek milyen munkát lehet adni, mert munka nélkül csak tovább demoralizálódnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!