A 24.hu külpolitikai újságírója szerint Orbán Viktor jót tesz az Európai Unióval

2024. január 22. 21:10

A Transzparens Újságírásért Alapítvány vitaestjén csapott össze két külpolitikai szakíró, a 24.hu-tól Kerner Zsolt, a Mandinertől pedig Kohán Mátyás. A felek nagyon nem értettek egyet abban, miért nem jut uniós forrásokhoz Magyarország, de az osztrák politika jövőjéről és a szuverenitásvédelmi törvényről is másképp gondolkoztak.

2024. január 22. 21:10
null
Klein Ron

A magyar kormány elszigeteltségéről, a szuverenitásvédelmi törvényről, az Európai Unió jelenéről és jövőjéről, valamint az Európai Parlament döntéseinek hátteréről is vitatkozott Kerner Zsolt, a 24.hu újságírója és Kohán Mátyás, a Mandiner szerzője a Transzparens Újságírásért Alapítvány „Zsurnaliszta” vitaestjén, amelyet Nagy Károly, az alapítvány menedzsere moderált.

Kerner Zsolt tartja, amit korábban írt, azaz véleménye szerint a magyar kormány még sohasem volt ennyire elszigetelt, mint most. Kohán Mátyás viszont hozzátette, Szijjártó Péter 2014-es „belépésével” olyan kontextusban is vizsgálni kell Magyarország külpolitikai helyzetét, hogy a világ összes többi részétől akkor sokkal jobban el volt szigetelve, mint most. Megjegyezte, bár a Fidesz bizonyos politikai döntései valóban inkompatibilissé váltak a nyugati fősodortól, Európában látni egy olyan tendenciát, amely alapján a magyar állásponthoz közelebb lévő pártok nyerik a választásokat, kerülnek hatalomra, vagy vezetik magasan a közvélemény-kutatásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Mandiner: politikai viták jogi formába csomagolva

A felek sokáig vitatkoztak arról, miért fagyasztotta be a Magyarországnak járó uniós forrásokat Brüsszel. Kerner Zsolt szerint főképp a korrupció az oka, és kiemelte, az elszigetelődés különösen fájdalmas, amikor a többi tagállam úgy dönt, hogy ne kapjunk pénzt, hiszen ez még soha nem fordult elő korábban, sőt, úgy látja, a szlovákiai választáson múlt, hogy Magyarország nem veszíti el a szavazati jogát.

Kohán Mátyás viszont úgy véli, a korrupciós vádak ürügyet jelentenek, és valójában politikai vitákról van szó a migránsok és az LMBTQ-jogok ügyében, ezeket pedig Brüsszelben jogi formába csomagolják.

Megjegyezte, a magyar kormány eldönthette, hogy a választók akarata szerint politizál, vagy aszerint, miként tűnhet fel jó színben Nyugat-Európában.

A Mandiner külpolitikai újságírója többször hangsúlyozta a bizalom fontosságát: szerinte azért vonnak le teljesen más következtetéseket bizonyos területeken, mert ő inkább a kormányzati forrásaiban bízik, 24.hu-s kollégája pedig vélhetően az EU bürokratáiban.

24.hu: Orbán Viktor jogi trollkodása a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A külföldről érkező finanszírozással kapcsolatban Kohán Mátyás példaként említette, hogy a 24.hu külpolitikai rovatában megjelenik támogatóként az Európai Parlament, amely – és ebben nem értettek egyet vitapartnerével – nem csupán intézmény, hanem politikai szereplő is. Szerinte az jelenti a legnagyobb problémát, hogy nincs kitalálva a média finanszírozási struktúrája Európában, Kerner viszont azzal vágott vissza, hogy az ország szuverenitását az sem sérti, hogy Deutsch Tamás az Európai Parlamenttől kapja a fizetését.

Aki a szuverenitásvédelmi törvényben talál egy hangot is a médiáról, jelezze nálam. Nincs benne ilyen, nagyon helyesen

– szögezte le Kohán Mátyás. Vitapartnere erre úgy reagált, örül, ha a Mandinernél nem tartják dermesztőnek ezt a törvénycsomagot. „Szerintem ez az egész egy jogi trollkodás Orbán Viktortól” – tette hozzá Kerner Zsolt, aki úgy látja, hogy az EU rákényszerítette a miniszterelnököt az Integritás Hatóság létrehozására, ezt kipipálta, majd a Szuverenitásvédelmi Hivatal képében létrehozott egy ugyanilyet, ezúttal magának.

Az FPÖ esetleges sikeréről: legnagyobb kihívás vs. legjobb fejlemény

A Mathias Corvinus Collegiumban tartott eseményen a nézői kérdésekre válaszként beszéltek még a felek az EU esetleges közös hadseregéről, Donald Trump politikájáról, Szerbia és Koszovó EU-csatlakozásáról, a svéd NATO-ügyről és az osztrák választásról is. Utóbbi, pontosabban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetleges sikere Kerner Zsolt szerint az EU legnagyobb kihívása rövid távon, Kohán Mátyás viszont kijelentette, nem csupán Magyarország, az egész Európai Unió számára a legjobb fejlemény lenne az FPÖ sikere.

Orbán Viktor jót tesz az Európai Unióval: megtanítja erőpolitikával gondolkozni

– jegyzete meg Kerner Zsolt, utalva arra, hogy miközben az EU-hoz csatlakozni vágyók között több kormányfő is „nehéz eset”, addig még az EU-n belül sem „bírnak” Orbán Viktorral.

Abban viszont megvolt az egyetértés a két újságíró között, hogy az este jegybevételét a Katolikus Karitásznak ajánlják fel.

A szerző a Corvinák újságírója.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Entschuldigung, német lap, de Orbán és Európa „piszkos dealjét” az imént még jogállamisági eljárásnak tetszettek hívni, és örülni tetszettek neki. Hát hogy van ez?

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. január 23. 11:07
Kerner viszont azzal vágott vissza, hogy Deutsch Tamás szuverenitását sem sérti, hogy az Európai Parlamenttől kapja a fizetését. Az összes ellenzéki kis párt és nagy párt fennmaradását a magyar kormány fizeti a magyar adófizető állampolgárok pénzéből, még a gyeptéglás képű kormányellenes újságírókat is.
kovsa
2024. január 23. 09:29
"Kerner viszont azzal vágott vissza, hogy Deutsch Tamás szuverenitását sem sérti, hogy az Európai Parlamenttől kapja a fizetését." Na, ezt a baromságot! Az EP-nek NINCS pénze. Európának nincs pénze! Az a pénz amivel gazdálkodnak a tagállamok befizetéseiből származik! Tehát DT-t NEM az EP fizeti, hanem mi, adófizető magyar állampolgárok. És Cseh Katalint, Donáth Annát és a gyurcsány házaspár női tagját is, sajnos, mi fizetjük. Jó lenne ha a magyarok érdekét képviselnék, ellenszolgáltatás képpen, a fizetésükért. Ja, és a magyarok érdekei nem a marginális kisebbségek érdekei, bármennyire fáj is ez nekik!
Karvaly
2024. január 23. 07:55
Na, ilyenkor látszik, hogy Kerner csak trollkodik, nem lehet komolyan venni: "a 24.hu külpolitikai rovatában megjelenik támogatóként az Európai Parlament,[...] Kerner viszont azzal vágott vissza, hogy Deutsch Tamás szuverenitását sem sérti, hogy az Európai Parlamenttől kapja a fizetését." Kerner logikája szerint teljesen rendben lenne, ha a Parlament direktben utalna pénzeket a Mandinernek, hiszen az ellenzéki politikusok is a Parlamenttől kapják a fizetésüket. Komolyan, néha úgy érzem, hogy a baloldalról azért nem küldenek értelmes újságírókat, politikusokat, mert nincsenek, a többiek pedig fel sem tudják mérni hogy ők mennyire kontraszelektáltak. Ők pontosan arra vannak kiválasztva, hogyha a kormány mond valamit, akkor azonnal elkezdjék bizonygatni az ellenkezőjét, se többre, se kevesebbre. Már csak azt nem értem, hogy hogyan nem képesek emberek átlátni ezt, sőt, képesek olvasni őket vagy szavazni rájuk.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. január 23. 06:35
Biboldók egymás között
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!