Washingtoni elemző: Magyarország már átlépett a tekintélyuralmi rendszerek táborába

2023. szeptember 11. 12:00

„A legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele” – fogalmazott Charles Dunst.

2023. szeptember 11. 12:00

„Az illiberális rezsimek sokszor az autokráciák előszobáját jelentik, példa rá Magyarország” – többek között erről beszélt Charles Dunst, az Ázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző helyettes kutatási igazgatója a Bloombergnek adott interjújában. Dunst megemlítette, hogy annak idején 

„Orbán Viktor törvényes úton került hatalomra, ám azóta lebontotta a fékeket és ellensúlyokat. 

Szövetségesei megszállták a sajtót és a civil társadalmat” – tette hozzá az elemző.

A 2010 óta hatalmon lévő – és kormányfőként 2034-ig tervező – Orbán Viktor illiberális rendszerével – amit választási autokráciaként is szokás emlegetni –  ez meg is történt – véli Dunst. A szakértő szerint a fentiek fényében „Magyarország már át is lépett a tekintélyuralmi rendszerek táborába, csak úgy, mint egyik legközelebbi szövetségese, Törökország”.

Verseng egymással a demokrácia és az autokrácia

„Oly korban élünk, amikor verseng a demokrácia és az autokrácia. Ebben a jogállamoknak támaszkodniuk kell az olyan országokra, mint Szingapúr vagy Vietnám, amelyek odahaza nem liberálisak, viszont támogatják a szabályokra épülő nemzetközi rendet. Ez persze nem azt jelenti, hogy el szabad nézni a visszaéléseiket, netán segédkezet nyújtani azokhoz. Az ilyesmi aláássa Washington tekintélyét. 

Az USA-nak továbbra is ki kell állnia az emberi jogokért, adott esetben még a szövetségesekkel szemben is” 

– hangsúlyozta a washingtoni elemző.

„Az autokrata vezetésű kormányok jellemzője az ország vezetőjéhez lojális klienshálózat, a mindent átszövő korrupció, az innovációk elfojtása, a fölülről irányított, megszűrt, egyirányú, visszajelzés nélküli információáramlás”  – sorolta az interjúban.

„A legtöbb autokrata rezsim a hatalom effajta működtetése nem fenntartható, a legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele” 

– nyilatkozta a Bloombergnek Charles Dunst.

Nyitókép: Orbán Viktor Twitter-oldala

 

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2023. szeptember 11. 17:36
2/3, mitől diktatúra?
Intel
2023. szeptember 11. 17:19
Én éltem még az egykor létezett szocializmusban. Nem volt jó és nem a diktatúra miatt. Ez a jelenlegi "tekintélyuralmi" dittatúra se nagyon jó de nem a "dittatúra" miatt. Hanem azért mert ezek a judeoplutokrata, szarcsimbók, buziköcsög, áskálódó, bajkeverő borzasztó képződmények megmérgezik a létezést. Rövid az élet ahhoz, hogy ezek tönkretegyék de tönkreteszik.
Pietrosz2.0
2023. szeptember 11. 17:08
Lojális kliensek,korrupció,egyirányú infoáramlás,fékek,ellensúlyok lebontása,sajtó,civil kussoltatása... JÉ EZ UKRAJNA! Te köcsög amcsi,te bunkó Claudius!
Janika50
2023. szeptember 11. 16:54
Jakobinus, marxista, szoci, komcsi, liberálglobálista egyebek, mind úgy gondolkodik, hogy csak az valós, amit ő, ők állitanak. Fel nem merül bennük, hogy esetleg tévednek, mert ők tévedhetetlenek. Az nem számit, hogy ami hétfőn volt nálluk megdöntheteten igazság, kedden már más lesz az. Évszázadok óta igy élnek, nem is rosszul, mindig csak a duma, felekőségvállalást csirájában sem lehet találni. Állandó gúnyolódás, kritika, soha egy ötlet, hogy kellene jobban csinálni, soha smmi nem elég jó, mert, azért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!