Magasabb minimálbér, több nyugdíj, változás a SZÉP-kártyán – ezek változnak itthon vasárnaptól

2023. január 01. 12:57

Változnak a zsebek a SZÉP-kártyán, bővülnek a családtámogatások.

2023. január 01. 12:57
null

Az idei évtől emelkedik a minimálbér, azaz vasárnaptól ez az összeg bruttó 232 ezer forint lesz, míg a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296,400 forintra emelkedik, nettóban számolva előbbi esetében 154 ezer forint, utóbbi esetében 197 ezer forint lesz. Ugyancsak 2023-től nő a gyed és a diplomás gyed. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz januártól.

Januártól emelkednek a nyugdíjak is, az idősek 15 százalékos emeléssel számolhatnak, miután az infláció is várhatóan ennyivel fog emelkedni. A Világgazdaság szerint ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor évközben további nyugdíj-emelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor.

A kormány ezen kívül kibővítette az szja-kedvezményezettek körét, ugyanis mostantól a 30 év alatti gyermeket vállaló nők is mentesülnek. Ezen felül a 30 alatti gyermekes anyák diákhitel tartozását is elengedi az állam, ha a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtják a Diákhitel szervezethez.

A SZÉP-kártyán is lesznek változások: megszűnnek a zsebek és csak egy számla marad, ahonnan az összes szolgáltatást igénybe lehet venni. A kata év közben történő átalakítása után több tízezer vállalkozás érint, hogy 2023-tól egyszerűsödik a kata alternatívájának tekintett átalányadózás.

Az idei évben drágább lesz az autópályán való közlekedés is, a havidíj 8900 forint, a 10 napos matrica 5500 forint, míg az éves 49,140 forint lesz. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2023. január 01. 19:53
És minden pluszt elvisz az orbáni infláció.
Isten jobb keze
2023. január 01. 19:28
Magasabb ez, magasabb az! Mire leírod, kimondod már el is vitte az orbáni infláció.. a rohadás..
csanaki
2023. január 01. 17:56
Látom, a libbantkomcsi osztag lendületben van. Csak hajrá! Ezzel az ellenzéki mentalitással és politikai stílussal itt szerencsére még több cikluson keresztül nem lesz kormányváltás.
csapláros
2023. január 01. 16:47
Így érvel a ballibbant TROLL: Bukik a kormány, csődben Magyarország, emelkedtek az autópálya díjak! Magyarország Európa első az autópálya díjak emelkedésének az ütemében és mértékében! Tiszta Balkán! Már csak Albániában és az afrikai Nigerben és Burundiban kell többet fizetni, mint a magyar autósoknak! Magyarországot mindenki elkerüli, inkább vergődnek a szlovák hegyekben és a Dínári hágókon, mintsem nekünk fizessenek. Uniós bojkott a magyar autóutak ellen, újabb kötelezett szegési eljárás a magas útpálya díjak miatt, már az Unió bírósága előtt az ügy! ...:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!