„Csapást mértek Orbánra” – nemzetközi reakciók az EU-s források részleges befagyasztására

2022. december 01. 18:00

Tárgyilagosságtól a kárörömig sokféle módon reagáltak a külföldi lapok és politikusok az Európai Bizottság pénteki döntésére. Összeszedtük, mutatjuk!

2022. december 01. 18:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Ahogy a Magyarországgal kapcsolatos bizottsági eljárások is nagy port vertek fel a nemzetközi nyilvánosságban, úgy a megszületett (fél)döntés is hasonló utat hajózott be a narratívák tengerén.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a német Die Presse vezércikket is szentelt a források befagyasztásának; mint a szerző, Oliver Grimm írta, szerinte „a Bizottság történelmi döntést hozott, a reformok aláássák Orbán hatalmát”, Magyarország pedig „elszámolta magát”.

Die Presse: A Bizottság történelmi döntést hozott, a reformok aláássák Orbán hatalmát

A német lap cikkírója, Oliver Grimm szerint Magyarország a Brüsszellel folytatott harcában elszámolta magát: úgy véli, a reformok el nem fogadása megfoszthatja az országot az uniós támogatások nagy részétől. Szerinte a Bizottság „történelmi döntést hozott", és első ízben nyilatkozott úgy, hogy az uniós támogatások nagy részét visszatartja egy tagállamtól.

A szlovák Pravda ennyire sem fogta magát vissza; szerzője szerint „Orbán Viktor az egyik legjelentősebb oroszbarát troll politikus Európában”, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy „az orosz agresszióval szembeni álláspontja kezdettől fogva cinikus számítás volt annak érdekében, hogy növelje népszerűségét és anyagi előnyöket szerezzen Magyarországnak”.

Szlovák lap: Orbán Viktor egy oroszbarát troll politikus Európában

A múlt héten Kassán találkoztak a visegrádi négyek kormányfői. Néhány nappal azután a magyar miniszterelnök külpolitikai fordulatot hajtott végre: mind Ukrajna, mind Finnország és Svédország NATO-tagságát támogatta. Szép egybeesés, de nem kell ok-okozati összefüggést keresni. Orbán Viktor az egyik legjelentősebb oroszbarát troll politikus Európában - vonta le ezt a sajátos következtetést a szlovák nyelvű Pravda.

A Visegradinsight.eu szerzője ugyanakkor arról értekezik: az EU „kicsi, de értékes győzelmet tudhat magáénak”, áttekintve „a magyar kormány Janus-arcú erőfeszítéseit” a forrásokért, hozzátéve: a befagyasztott pénzek ellenére

S ha már V4-ek: „Orbán Viktor térden állva ment Brüsszelbe” – közölte a varsói főpolgármester, aki részéről érezhető volt, hogy mindez elsősorban nem a magyar, hanem inkább a lengyel kormányról szólt: „remélem, hogy a PiS is felhagy a csalással, nem időhúzásra játszik, és nem hárítja a felelősséget az EU-ra. Mert a felelősség száz százalékban a PiS-kormányé” – jelentette ki Rafal Trzaskowski, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester elvbarátja.

Varsói főpolgármester: Orbán Viktor térden állva ment Brüsszelbe

„A magyarok tényleg észhez tértek, több tucat törvényt készítettek elő. Úgy tűnik, hogy végre komolyan gondolják a jogállamiság helyreállítását" - idézte a Rafal Trzaskowskit, Varsó főpolgármesterét. Trazkowski azzal folytatta, hogy most már elmondható az, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök térden állva jött Brüsszelbe, amikor rájött, milyen nehézzé vált Magyarország gazdasági helyzete".

Egyszóval a reakciók nem maradtak feltétlenül higgadtak. Igaz ez valamelyest az angolszász világra is: az „a Bizottság csapást mért Magyarországra” magyarázat a Bloombergen és a Financial Times hasábjain is felbukkant, előbbi a címét is ebből adta az ügyet tárgyaló cikknek.

A Bloomberg – amely korábbi cikkében arról írt, az uniós döntések jelzik, hogy az EU többé nem hisz Orbán Viktor ígéreteinek, illetve, hogy

– most megjegyezte, az átmeneti lépés, amely figyelembe veszi Magyarország közelmúltban tett erőfeszítéseit több mint egy tucat korrupcióellenes jogszabály elfogadására, megakadályozza, hogy Budapest végleg elveszítse a hozzáférést a tárgyalt forrásokhoz. A Financial Times pedig úgy fogalmaz, a források létfontosságúak, Budapest pedig évek óta „összeakasztja szarvát” az EU-val jogállamisági ügyekben; külön hangsúlyozzák ezzel összefüggésben a forintgyengülést és a magas költségvetési hiányt.

Bloomberg: Az EU már nem hisz Orbán Viktor igéreteinek

Az Európai Bizottság a Magyarországnak járó források késleltetését javasolja - írta meg a hírt a Bloomberg, kis véleményezés mellett. A véleményezésben kifejtették, hogy az uniós döntések jelzik, hogy az EU többé nem hisz Orbán Viktor ígéreteinek, miután „a magyar miniszterelnök egy évtizeden át megkapta az uniós pénzeket, de az ellenőrzéseket megkerülte".

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök is feldühítette a Bizottság tisztségviselőit azzal, hogy ismételten bírálta az Oroszországot sújtó uniós szankciókat az ukrajnai háború miatt”írja a USnews.com

A jogállamiság „történelmi pillanata”

„Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetében különösen fájdalmas lenne az uniós források elvesztése, a budapesti kormány az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy a szankciók elkerülését célzó törvényeket hozott sietősen, amelyek célja az uniós forrásokhoz kapcsolódó korrupció megelőzése és a független igazságszolgáltatás megerősítése”jegyzi meg a Balkansinsight.com.

Kétségkívül a legsűrűbben idézett vélemény a finn néppárti európai parlamenti képviselő, Petri Sarvamaa közleményéből való. A politikus az Európai Parlament pénzügyi bizottságának is tagja, üdvözölte a döntést, szerinte ez a „jogállamiság történelmi pillanata” – írta közleményben, hozzátéve: „a magyar kormánynak rengeteg ideje volt, hogy alkalmazza a szükséges intézkedéseket, de nem tett eleget. Örülök, hogy a Bizottság ugyanarra a konklúzióra jutott, mint mi itt az EP-ben. Most már csak a tagállamoknak kell megerősítenie. Ha az EU polgárainak pénzét nem lehet megvédeni a szabálytalanságoktól, akkor nem lehet folyósítani”.

Az európai Zöldek ugyancsak üdvözölték a döntést, szerintük

szerintük „A Tanács nem engedhet be Orbán azon kísérletének, hogy létfontosságú intézkedéseket túszul ejtsen az uniós forrásokért cserébe”. A közleményt jegyző Philippe Lamberts, a képviselőcsoport elnöke hozzátette: „Ez nem csak Magyarországról szól. Ha az EU nem képes egy tagállamban betartani az alapvető demokratikus normákat és a jogállamiságot, akkor többé nem lesz a demokráciák klubja. A Tanácsnak a jövő héten szilárdan ki kell állnia a jogállamiság mellett, és támogatnia kell a folyamatban lévő Magyarország jogállamisági folyamatát.”

Magyarországi, vagy Magyarországon is aktív civil szervezetek is megemlékeztek a döntésről, őket is szemlézte a külföldi sajtó, többek között a Magyar Helsinki Bizottság, a K-Monitor és a Transparency International. „Üdvözöljük, hogy az Európai Bizottság időben reagált a közelmúltban aggasztóan fokozódó tendenciákra a jogszolgáltatást, az adminisztratív és politikai manővereket illetőleg”, s a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét is meg akarják védeni.

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2022. december 03. 14:24
SZOPJATOK LE, AHÁNYAN VAGYTOK! SENKIK VAGYTOK!!! BUTA, FASISZTA EURÓPA!!!
Arnar
2022. december 02. 13:19
A Bizottság úgy védi a magyar demokráciát mint.. ... Sztálin ... Hruscsov ... Brezsnyev ... Biden Akik minden befolyásukat latba vetették hogy a magyar "nép" "akarata" "törvényes" keretek között érvényesüljön. A Bizottság eme a demokrácia bajnokainak lábnyomába lép ezen történelmi - nem, inkább - TÖRTÉNELMI (dőlt)történelmi(dőlt) (félkövér)Történelmi(félkövér) döntésével. A boldogságtól agyorgazmust kaptam. Köszönjük. (sírva) Köszönöm!
Jose
2022. december 02. 06:21
A magyar jog-nem-államiság olyan, mint egy családi legenda. Már meghalt az a rokon, aki folyton mesét a dédpapiról, aki az I. vh-ban ezt csinálta, meg azt csinálta. Ez beépül a családi legendáriumba, már senki nem tudja, hogy mi igaz belőle, de állandóan mesélik. 1. Na, a köcsög, agyatlan (muciológus) EU-s, meg újságíró csapat folyton emlegeti, hogy "igazságszolgáltatás függetlensége", "korrupció", "pénzek ellopása", de egyik se tudja már, hogy hogyan is kezdődött, van-e tényleg ilyesmi. A majdnem semmit veszik alapnak és ebből vezetnek le hamis következtetéseket. 2. Olyasmiket is számonkérnek rajtunk, amiket más tagállamok lazán évtizedek óta csinálnak.
Isten jobb keze
2022. december 02. 02:27
Egyetlen egy ember hibája, hogy nem jön a pénz ! 2/3- al, teljes hatalommal vezeti az országot, egy párt rendszer mellett, ez pedig Orbán Viktor! Minden az ő bűne! De mert sz mindig van ugye leg nagyobb bűnösök akik ő rászavaztak! Ők azok, akik igazából tönkre tették az országot ! A rohadás.. ezt a leírtakat persze nem tudják értelmezni, nem értik, mivel ők fideszes agy halottak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!