Daniel Freundot kiakasztja Nagy-Magyarország, a szomszédokat azért kevésbé

2022. november 22. 14:02

Az érintettek közül csak az ukrán külügy érhet a Magyarország-őrült zöld EP-képviselő nyomába.

2022. november 22. 14:02
null

Orbán Viktor tegnap Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálat öltve fogadta a válogatottságtól búcsúzó Dzsudzsák Balázst, az internet pedig a várakozásoknak megfelelően felrobbant. Daniel Freund EP-képviselő, Magyarország német zöld megszállottja azonnal üzent Twitteren, felhívva a figyelmet arra, „milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédjai számára”, mintha Orbán sálja bármilyen agresszióra utalt volna Trianonban magyar földet szerző szomszédainkkal szemben, akik egyébként szinte mind NATO-tagok.

Ukrajna bekéret

Bár Freund nagyon aggódott értük, a szomszédos országok mértéktartóan reagáltak a miniszterelnök sáljára. A legélesebben Ukrajna háborodott fel. Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez”, ezért várják

Emellett közölte, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Romániának elfogadhatatlan

Románia a Trianonban nekik jutó terület nagyságához képest kifejezetten finoman reagált. A román külügyminisztérium közleményében azt írta, elfogadhatatlannak tartják „a revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját”, hiszen az „ellentétes a valósággal”. Ennél sokkal jobban kiakadt azonban a román sajtó:

és konkrét bizonyíték nélkül állította, hogy a Nagy-Magyarország szimbólumot „gyakran használják magyar tisztviselők Budapesten”. Megemlékeztek arról az epizódról is, amikor Orbán Viktor a történelem érettségire készülő diákoknak Nagy-Magyarországot mutató földgömbbel kívánt sok szerencsét, Ludovic Orban akkori román miniszterelnök pedig erre úgy reagált, „álmodik a nyomor”.

Horvátország nevet

A leglazább válasz Horvátországból érkezett, rögtön két magas helyről is: Andrej Plenković miniszterelnök úgy nyilatkozott, „ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”. Zoran Milanović köztársasági elnök sem látott a sálban országára leselkedő egzisztenciális kockázatot, úgy fogalmazott, „ezen csak nevetni tudok,

Szlovákiának érzelmei vannak

A legérzelmesebb választ Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter szolgáltatta privát Facebook-oldalán. Káčer elsőként hitet tett a magyar örökség mellett: „Mindenki, aki jól ismer, tudja, hogy nem volt, és hosszú időn át nem is nagyon lesz olyan külügyminiszterünk, aki ilyen pozitívan állna hozzá uherszkói (a szlovák nyelvben külön szóval – Uhersko – hivatkoznak a történelmi Magyarországra és külön szóval – Maďarsko – a maira, a szerk.) örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel gondom van, és nem is restellem ezt kimondani, az az, ahogy szomszédunk kormánya viselkedik” – írta a külügyminiszter, aki írását egy szép családi történettel is megspékelte: „a nagymamám azt mondta nekem, hogy

Ezzel együtt ugyanakkor Káčer elítélte Orbán sálját, világossá tette, „aminek nincs helye a kapcsolatunkban, az az irredentizmus és revizionizmus. Hogy ezek az érzületek és tervek hová vezetnek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt”. Végezetül úgy minősítette a gesztust, hogy az „ízléstelen és trágya”, megjegyezve, hogy „ez talán nem diplomatikus nyelv, de »az is számít azért«”. Ez utóbbi frázist magyarul írta, utalva arra, hogy az Orbán Viktor facebookos videójában is elhangzott.

Orbán Viktor miniszterelnök ma jelezte, sáljának semmiféle politikai jelentés nem volt. Úgy fogalmazott, „a foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.” Szerinte a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál mindössze annyit jelentett, hogy „a magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 23. 04:49
Daniel Freund egy jól megfizetett udvari bolond.
Zotyiló007
2022. november 23. 03:11
Oleh Nyikolenkonak üzenném: kutyát sem érdekli a véleménye, a Magyarok revizionista politikai gondolatait illetően. Nehogy már egy szardarab ukrán mondja meg miről mit gondoljon bármelyik Magyar!!!!! Büdös ukrán kutya!!!!!
ederzsuzsanna
2022. november 22. 23:06
Hol lehet ilyen sálat kapni? És hogy'ért adják?
ederzsuzsanna
2022. november 22. 23:02
1001x elhangzott: Magyarország önmagával határos... nem fogták föl. Csak most közfelhábrodnak, hogy sálon látják. Nincsenek területi igényeink? Kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!