A konzervatívoknak bele kell állniuk a harcokba – a Newsweek szerkesztője a Mandinernek

2022. május 09. 06:00

A konzervatívoknak bele kell állniuk a harcokba, és megküzdeni a víziójukért, melynek jó példája az Orbán-féle illiberális demokrácia – mondja a Mandinernek Josh Hammer, a Newsweek véleményrovatának szerkesztője, akivel a brüsszeli Nemzeti konzervativizmus konferencián beszélgettünk.

2022. május 09. 06:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Josh Hammer a Newsweek amerikai hetilap véleményrovatának vezetője, az Edmund Burke Foundation kutatója, az Internet Accountability Project politikai tanácsadója. Közgazdászként végzett a Duke Egyetemen, jogi diplomáját pedig a Chicagói Egyetemen szerezte. Újságíróként a Newsweek The Debate és az Edmund Burke Alapítvány NatCon Squad című podcastjának házigazdája, rendszeresen jelennek meg írásai konzervatív lapokban, mint amilyen a National Review, a The Spectator vagy The American Conservative.

***

Mennyire probléma a migráció ma az Egyesült Államokban?

A fő problémánk a mexikói határ, ami nagyrészt nyitott, és rengeteg mexikói jön át rajta illegálisan: a kormányuk korrupt, és drogkartellek uralják az országukat. Szóval sok bajunk van Mexikóval. De nem csak ezekkel a kartelekkel van baj, hanem a közel-keleti terroristaszervezetekkel is, mint az ISIS és más radikális iszlamista szervezetek. A másik probléma azonban a legális migráció, és erről nem szoktunk beszélni. Pedig évente egymillióan jönnek így Amerikába. Ez hatalmas szám! S ha csökkenteni szeretnéd, akkor rasszistának és idegengyűlölőnek bélyegeznek – elmebaj! Európának megvannak a maga saját bajai, nyilván nem a mexikói, hanem a muszlim bevándorlás, főleg a szíriaiak.

Magyarország jó munkát csinált, amikor megállította a migrációt.

Mit gondol a floridai és georgiai törvényekről, amik korlátozzák az LMBTQ-ideológia oktatását az iskolákban és biztosítják a szülői jogokat?

Én támogatom őket, és úgy gondolom, ezek jó törvények. A floridai törvényt, aminek az a neve, hogy Szülői jogok az oktatásban törvény (Parental Rights in Education Act), az amerikai baloldal elnevezte „Ne mondd, hogy meleg” törvénynek (Don’t Say Gay Bill), miközben a gay szó elő sem fordul a törvény szövegében. Ez nagyon mérsékelt, visszafogott törvény, ami azt mondja ki, hogy 5-9 éves kor közötti diákoknak a tanárok nem beszélhetnek szexről és szexuális orientációról. Ez igazán nem egy radikális kezdeményezés. Sőt akár még túl visszafogottnak is mondhatnánk! A legizgalmasabb azonban az, hogy Ron DeSantis kormányzó és a floridai republikánusok még növelhetik is a támogatottságukat, mivel a többség támogatja a törvényt.

A konzervatívoknak fel kellene vállalnia minden témát, és harcolni.

A baloldal ugyanis nem tágít, és harcol a család lebontásáért meg a nemzetállamok lebontásáért, a határok ellen. Mit várunk, ha nem tudunk felmutatni egy alternatív víziót? Nem csak azt kell mondanunk, hogy a gender az rossz, hanem proaktívan javasolni kell valamit, például a hagyományos család védelmét. Amit Orbán Viktor illiberális demokráciának nevez, az valami ilyesmi, és Ron DeSantis ezt csatornázta be most Floridában. 

De Amerikában nem hívhatsz semmit illiberálisnak.

Nem hívhatsz, mert lefasisztáznak, de nem ez a lényeg. Az illiberális demokrácia annyit jelent, hogy van egy javaslatod arról, hogy milyen a jó élet – és a konzervatívoknak ezt kellene csinálniuk. 

Milyen állapotban vannak a republikánusok?

A republikánusok szerintem most jól állnak, a Biden-adminisztráció pedig igen népszerűtlen. Kamala Harris, az alelnök pedig nagyon-nagyon népszerűtlen – és akkor finoman fogalmaztam. Az ukrán háború kérdése az első, amiben a Fehér Ház nem katasztrofálisan politizál, hanem egész jól. Bármi máshoz nyúlnak, nem sül el jól – az infláció például történelmi magasságokban van. Az afganisztáni kivonulás megalázóra sikeredett, rossz a helyzet a mexikói határnál, az embereknek nem tetszik, hogy energiát kezdtünk importálni, holott Trumpék idején még exportáltunk. Szóval a félidős választásokon a republikánusok biztosan visszanyerik a képviselőházat, de a szenátusi többséget is lehet, hogy megszerzik. Az elnökválasztás még messze van, de addig is használhatják majd ezt a hatalmat például arra, hogy indítanak pár nyomozást. 2024-ben pedig szerintem Trump újraindul az elnökségért, és ha tényleg indul, akkor Ron DeSantisék nem indulnak rá. És ez esetben

jó esélye van nyerni Trumpnak, mert a demokraták nagyon rossz állapotban vannak. 

Megnyerhetik a konzervatívok a kultúrharcot?

Sokan vagyunk, akik abba az irányba igyekeznek terelni a Republikánus Pártot, hogy felvállalja a kultúrharcos, civilizációs témákat. Donald Trump megtette ezt bizonyos témákban, mint például a bevándorlás és a kereskedelem. Amit Trumpék mondtak, az nem igazán különbözik attól, amit Orbán Viktor mond: hogy itt vannak a liberális elitek, például Soros György, akik le akarják bontani a határokat és alá akarják ásni a családot. Ez egy elitellenes üzenet. A republikánusok egy része és Ron DeSantis is hasonlóan gondolkodik, akárcsak pár európai nacionalista párt. Nagyon izgalmas, mi történik a Vox-szal Spanyolországban. De az igaz, hogy

egyértelműen vezető pozícióban csak Lengyelországban és Magyarországon vannak a határozottabb jobboldaliak. 

És most a háború miatt köztük is feszültség van.

Tudom. De én úgy gondolom, hogy Magyarország a helyes vonalat képviseli: elítélte az orosz agressziót, Ukrajna mellett áll. Belarusz egy orosz bábállam, és nem szeretnénk, ha Ukrajna egy újabb Belarusszá válna. Értem, hogy a lengyelek miért keményvonalasak, de vigyáznunk kell, hogy ne eszkaláljuk a konfliktust. Nekem a lengyel álláspont túl erős, a mérsékeltebb magyar közelebb áll hozzám. 

 

Josh Hammer Newsweek-beli véleménycikkeit itt érhetik el.

Fotó: Mátrai Dávid
 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. május 09. 09:38
De most már mindenkinek tisztában kell lenni azzal, hogy az emberi társadalmat és az embert romboló valamennyi esemény, konfliktus és feszültség mögött a háttérhatalom áll, amely egyre inkább sürgeti a totális világuralom kiépítését. Ráadásul, a háttérhatalom ma már túlságosan erős és szinte az egész világot behálózza. Egyébként, az "illiberális demokrácia" nem túl szerencsés kifejezés, ténylegesen a valódi demokráciáról van szó.
Kormánypárti1
2022. május 09. 08:36
Mind szép és jó, csak nekem az jut eszembe, hogy -Fogjuk meg oszt vigyétek...
Da Vinci
2022. május 09. 06:48
,,Az ukrán háború kérdése az első, amiben a Fehér Ház nem katasztrofálisan politizál, hanem egész jól. Bármi máshoz nyúlnak, nem sül el jól – az infláció például történelmi magasságokban van.” ??? Azért az inflációhoz mégiscsak van köze a kettőnek!!!
OberEnnsinnen
2022. május 09. 06:42
"A konzervatívoknak bele kell állniuk a harcokba – a Newsweek szerkesztője a Mandinernek" Ez így kevés, biztos vereségek sorozata, megaláztatás. Ezzel csak a kazárfasiszta mocsokállam uralmát erősítjük. Ők mindent előre kitervelnek, ezért mindig sok-sok lépéssel előrrünk járnak az események kitervelt alakításában, létrehozásában. A kazárfasiszta foglalkozása ugyanis: a kifosztás, ami csakis kitervelt stratégiák láncolatával lehetséges. ha az emberek ezt nem látják, akkor mindig a lépéselőnyös kifosztó kazárfasiszta nyer, a konzervatív pedig veszít. Tehát: az ELSŐ LÉPÉS A KONZERVATÍVOK RÉSZÉRŐL, RÁMUTATNI: EZ ÉS EZ AZ AKCIÓ A KAZÁRFASIZMUS KIFOSZTÓGÉPEZETÉNEK RÉSZE. Így, szó szerint. Amíg ezt nem meri megtenni minden konzervatív, addig csak a kazárfasiszták hasznos idiótái leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!