Hann Endre: Szorosabb lehet a végeredmény, mint amit utoljára mértünk

2022. április 03. 17:30

A Medián igazgatója szerint mindkét oldal erősen mozgósított a kampány utolsó napjaiban.

2022. április 03. 17:30
null

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója azt nyilatkozta a Telexnek, hogy a 11 órai adatok alapján feltűnően elmarad a részvétel 2018-hoz képest, ugyanakkor 2002-höz képest nem. Hozzátette, hogy nem érdemes messze menő következtetést levonni, mert „soktényezős egy ilyen részvételi mozgósítási képlet”. 11 óráig a választók 25,77 százaléka ment el voksolni, négy éve pedig csaknem harminc százalékos volt a részvételi arány.

A közvélemény-kutató emlékeztetett: 2018-ban napos idő volt a szavazás napján, sokan utaztak a Balatonra, visszafele dugók alakultak ki. Szerinte emiatt sok szavazó nem jutott el időben a szavazóhelyiséghez, ezért maradt el a részvétel a várttól. Viszont nem tartja valószínűnek, hogy a mostani rossz idő bárkit is eltántorítana a szavazástól. Szerinte

mindkét oldal erősen mozgósított a kampány utolsó napjaiban is, ezért nem lehet megmondani, hogyan hat  ez a végső részvételi arányra.

A Medián igazgatója az adatokból azt látja, hogy az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága valamivel magasabb, mint a Fidesz szimpatizánsaihoz képest, ami szerinte meglepő, mert nem ez szokott lenni az általános. Ennek ellenére az utolsó kutatásokból azt lehet kiolvasni, hogy szoros lehet az eredmény, némileg a Fidesz javára.

A közvélemény-kutató március 30-án publikált felmérése 128-71 arányban a kormánypártok biztos győzelmét hozta ki, a kutatás szerint a Fidesz-KDNP 50 százalékon, az egyesült ellenzék 40 százalékon áll a választásra jogosultak körében. Hann elmondta, hogy a felmérés nem vette el az ellenzéki szavazók kedvét, sőt, akár a Fidesz-KDNP kevésbé elkötelezett támogatói a kormánypártoknak kedvező előrejelzések miatt otthon maradhatnak.

A szakértő úgy foglalta össze a kilátásokat, hogy szorosabb lehet a végeredmény, mint amit utoljára mértek, magas részvételre kell számítani, és lehetséges, hogy az ellenzéket valamivel jobban mozgósította a kutatásban szereplő Fidesz-fölény.

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papalimapapa
2022. április 04. 08:48
Hát ez nem jött be! Megint elkúrtátok. Most is megkúrtak benneteket! Rojtos seggű bolsevik hazaárulók! Csomagoljatok!
Palepoli
2022. április 04. 08:24
Hann utcaseprőként több hasznot jelentene.
Dunhill67
2022. április 04. 08:07
ja,szoros lett....a libsik nyakán a kötél......az ilyen "szakember" ilyenkor miért nem veszi azonnal a kalapját és megy el dolgozni??
az ember
2022. április 04. 00:48
Ez a féreg is hiába akarta befolyásolni a végeredményt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!