Orbán Viktor: A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott

2019. július 27. 10:40

Összefoglalta az elmúlt harminc év politikai küzdelmeit, és a migráció elleni uniós szintű küzdelmet jelölte ki feladatként Orbán Viktor, aki a hagyományoknak megfelelően beszédet mondott idén is Tusványoson. Kitért az illiberális demokrácia fogalmára is, amit szerinte alaptalanul démonizálnak.

2019. július 27. 10:40

Sok évre visszanyúló hagyomány, hogy a Bálványosi Szabadegyetem zárónapján Orbán Viktor összefoglalja politikai-kormányzati koncepcióját. Ezek a beszédek az utóbbi években a világsajtó érdeklődését is felkeltették. 2014-ben az illiberális államról osztotta meg gondolatait, tavaly pedig külpolitikai mérleget vont (szó esett az ukrán jogállamiságról és Oroszország szerepéről is).

A miniszterelnök pénteken érkezett a rendezvény helyszínére, szombaton pedig az eddigi gyakorlatnak megfelelően Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnökének és Tőkés Lászlónak a társaságában lépett a szabadegyetem nagyszínpadára.

Orbán politikai visszatekintéssel kezdte előadását, végigvezette a Fidesz megalakulásától egészen a jelen helyzetig azokat a politikai küzdelmeket és célokat, amikben részt vállalt.

Mi volt a feladatunk? Kivívni az ország függetlenségét és szabadságát, erre mentek rá a diákéveink, és aztán a 89 és 91 közti két évünk” – kezdte. Úgy folytatta, hogy meg kellett teremteni a demokratikus jogi és politikai intézményrendszert; ezt Orbán „első rendszerváltásnak, liberális rendszerváltásnak" nevezte.

Szót ejtett az SZDSZ-ről is, kiemelve, hogy a liberálisok nem kapták meg a kormányzás és cselekvés lehetőségét 1990-ben. Hozzátette:

A jelenhez érve leszögezte: „A nemzeti rendszer nemzetközi elfogadottságának folyamatos megkérdőjelezésével is meg kellett küzdenünk."

A harmincadik házassági évfordulón megkérdeztem a feleségem, hogy megkérjem-e újra a kezét, mire azt válaszolta: ne kockáztass – okozott derültséget Orbán, analógiaként hozva a rendszerváltó munka újrakezdésének kérdéséhez.

A mi nemzedékünk történelmi lehetőséget kapott a magyar nemzet megerősítésére.

Az önrendelkezésünket visszaszereztük, az IMF hazament, határainkat sikeresen védtük meg

a migrációval szemben – összegzett Orbán.

A jelen politikai klímáját elemezve arról beszélt, hogy az EP-ben sikerült elgáncsolni Soros embereit, és véget kell vetni annak, hogy az Európai Bizottság politikai támadásokat intézzen a tagállamok ellen. A csúcsjelölti rendszerre is kitért, szerinte itt csak visszatértek az eredeti célokhoz, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező párt elnöke legyen az EP elnöke.

Feladatnak nevezte az uniós migrációs politika megváltoztatását, és kijelentette, hogy „munkahelyek és adócsökkentés kell", illetve nincs szükség a feltétel nélküli alapjövedelemre.

A jövőbe tekintve úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak új útvonalat kell terveznie 2020-21-re. Új gazdaságvédelmi akciótervekre is szükség lesz – tette hozzá.

Lesznek csatáink a jogállamiság kérdésében is"; folytatta, és itt megemlítette Varga Judit minisztert, hozzáfűzve, hogy ehhez „jó idegek kellenek, hogy ne nevessük ki ellenfeleinket” – fogalmazott a közönség általános derültségére. Emlékeztetett rá, hogy Finnország egy például olyan ország, ahol nincs alkotmánybíróság, külön bizottság látja el e feladatot, az akadémia pedig az oktatási kormányzat irányítása alatt áll.

Orbán az illiberális demokrácia kifejezés démonizálásáról

is beszélt, szerinte alaptalan nemzetközi támadások kereszttüzében áll e fogalom, miközben a keresztény szabadság talaján álló berendezkedésről van szó, ami Magyarországon is létrejött. Először a Gyalog galoppot idézte (ahol senki sem mer kimondani egy közismert szót), majd Nagy Lászlót, aki szerint Magyarország ne legyen a Nyugat feneke, de a Kelet homloka sem.

Ki az illiberális? – tette fel a kérdést ezt követően. Aki védi nemzeti kultúráját, és elutasítja a nemzetközi birodalomépítést – szögezte le a miniszterelnök.

A Magyarországot ért támadásokat is érintette beszéde végén, amik egyrészt a migrációs krízisben testesülnek meg, másrészt az Unión belüli támadásokban. „Epeömlésszerű gyűlöletbeszédet zúdítanak ránk” – summázta Orbán.

Beszédét azzal zárta, hogy

a liberális világkép elleni keresztény küzdelem a jövő fő feladata.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – búcsúzott végül a miniszterelnök.

Összesen 670 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2019. július 28. 07:08
Teljesen jogos a migráció elleni harc középpontba állítása: itt ugyanis Európa léte a tét. Aki egy kicsit is felelősséget érez a hazája iránt, az nem támogatja. Aki nem akar pokollá változott közéletet magának, az ne támogassa!
Secnir
2019. július 27. 21:59
ehehehe https://orulunkvincent.blog.hu/2019/07/27/orban_eppen_most_hazudott_egyet_a_finn_akademiarol_aprosagposzt " A fasiszta magyar miniszterelnök Finnországon nevetgél. Hogy ott nincs Alkotmánybíróság [...] és, hogy a Finn Akadémia kormányzati irányítás alatt áll. Finnországban van egy klasszikus akadémia, ami több mint százéves, és semmi köze a kormányhoz. A finn OTKA-t viszont Academy of Finland-nak (Suomen Akatemia) hívják. Európa egyik legszegényebb országának korrupt vezére, Románia egy átlagosan szegény megyéjében a román érettségi rendszer alján produkáló, kivándorlásról álmodozó, de azért a ratyizó náci Bayernak tapsikáló székely fiataloknak magyarázza el, hogy mennyire topon van Nagy-Magyarország. Biztos van ennél szánalmasabb dolog is, csak most éppen nem jut az eszembe. " 10/10
harcimarci
2019. július 27. 20:46
Szórakoztatóan tanulságosak az ellenzéki reakciók. A tükör kommunikáció mintapéldányai: a maffia államot építő mszp szerint most épül maffia állam, a DK szerint Orbán az ,aki hazudik, a Liberálisok pedig gyűlölködve jegyzik meg, hogy a miniszterelnök gyűlöletet szít. Tíz év után ennyire futja tőlük.Az a csoda, hogy még vannak szavazóik.
igort
2019. július 27. 20:13
hát igen, ő aztán igazán tudja hülyíteni a népet :) profi benne !!! az ellenzék a nyomába sem érhet :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!