Szijjártó Berlinben: Képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség

2018. január 10. 17:03

„Vannak kérdések, amelyekben nem feltétlenül egyezik a magyar és a német álláspont, és a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben.

2018. január 10. 17:03

Európát újra erőssé és versenyképessé kell tenni, és ennek egyik legfőbb kulcsa a visegrádi országok és Németország gazdasági együttműködése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Berlinben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt.

Szijjártó: Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába

Német kollegája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy „Európa gazdasági tengelye eltolódott Közép-Európa irányába”. Ezt jelzi, hogy a visegrádi országok és Németország kereskedelmi forgalma 55 százalékkal meghaladja a német-francia kereskedelmi forgalmat, és a duplája a német-brit kereskedelmi forgalomnak. Ezért az európai gazdaság versenyképességének helyreállításában kulcsszerepe van Németország és Közép-Európa együttműködésének – mondta a miniszter.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy „szinte végtelen” számú kapcsolat fűzi össze a német és a magyar gazdaságot, de az emberi és kulturális kapcsolatok is rendkívül szorosak.

Sigmar Gabriel: El kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az EU-ban

Szijjártó Péter szerint képmutatás helyett kulturált párbeszédre van szükség az Európa jövőjét érintő legnehezebb kérdésekben is. Német kollégája társaságában tett nyilatkozatában Szijjártó Péter elmondta, vannak kérdések, amelyekben „nem feltétlenül egyezik” a magyar és a német álláspont, és „a migráció kérdése kifejezetten egy ilyen téma”. Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak, elkötelezett a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszer fenntartása mellett, és továbbra is készen áll arra, hogy „megbélyegzés és képmutatás helyett tényeken alapuló, kulturált vitát” folytasson a nézeteltérésekről.

Sigmar Gabriel hangsúlyozta: a méltányosság és a szolidaritás jegyében kell megvitatni a nézetkülönbségeket, és el kell kerülni, hogy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék az Európai Unióban, mert „Európa jó jövőjét” csak együtt lehet biztosítani.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cezar
2018. január 11. 00:04
Képmutatás? Tisztában vagy a jelentésével? Megtévesztő magatartás vagy megnyilatkozás, amellyel egy személy erkölcsi vagy anyagi haszonért nemes érzelmeket, nemes jellemet színlel. Na akkor ezt most kire is mondtad kakadu?
xoltan
2018. január 10. 21:45
Mi bajod a kepmutatassal? Erre epul a NER.
madarasi.abel
2018. január 10. 21:05
"kulturált párbeszédre van szükség" Veled? hahaha.
=nessuno=
2018. január 10. 20:29
Döngetjük a mellünket, meg koldulunk... Nem is vagyunk normálisak. Ki tudja ezt komolyan venni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!