Franciaországban marad Szent II. János Pál pápa szobra

2017. december 05. 09:29

Franciaországban marad Szent II. János Pál pápa szobra miután az önkormányzat eladta azt a helyi püspükségnek – közölte hétfőn Patrick Le Diffon, a breton város polgármestere.

2017. december 05. 09:29

A franciaországi Ploërmel önkormányzata eladja a püspökségnek és áthelyezi azt a Szent II. János Pál pápáról készült köztéri szobrot, amelynek keresztjét lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács – közölte hétfőn Patrick Le Diffon, a breton város polgármestere.

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia Államtanács október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását az egykori pápa emlékművéről. A bírói testület az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénynek a közélet és a közterületek vallási semlegességét előíró rendelkezésére hivatkozva úgy határozott, hogy Zurab Cereteli grúz-orosz szobrászművész alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a hét és fél méter magas keresztet, különben az egész emlékművet elbontják.

„A műemlék közterületről magánterületre kerül, így ettől kezdve nem vonatkozik rá az 1905-ös törvény” – hangsúlyozta a polgármester. A szobrot alig néhány méterrel helyezik arrébb, a vannes-i püspökség egyik katolikus létesítményének területére. A Patrick Le Diffon elmondta, hogy a további fellebbezések helyett a szobor elmozdítását tartotta a lehető jobb megoldásnak. Az eladásról és az áthelyezésről a jövő évi eleji ülésén szavaz a városvezetés.

November elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a magyar kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket is annak érdekében, hogy az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra szállíthassák, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez. A magyar tárcavezető akkor úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából káros minden olyan döntés, amely a kereszténység visszaszorítására irányul és a keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Hasonló gesztust tett Beata Szydło lengyel miniszterelnök, aki úgy vélte, Szent II. János Pál pápa a kereszténység és az egyesült Európa jelképe, a róla készített szobrot ezért „meg kell menteni a cenzúrától”.

(MTI)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2017. december 05. 15:27
mi az a franciaország, már csak franciagettó van.
Mystes
2017. december 05. 11:54
a párizsi adminisztráció mindig is "nyírta" a vidéki ellenállást. a vendée-ben (ahol a mostani szobor is van), háromszázezer embert gyilkoltak le a forradalom alatt annak a laicitásnak az érdekében, aminek a nevében az 1905ös törvényt hozták.
Lolka-Bolka
2017. december 05. 11:41
CSAK MELLEKESEN EMLITEM MEG , HOGY NEM HALLOTTAM A buzi idiota ferncz papanak megnyilvanulasat ebben az ugyben............. HAT IGEN VALOBAN FONTOSABB A BUZIK ES MUSZLIMOK VEDELME , MINT A LEGENDES ES EGYBEN VALODI PAPA EMLEKENEK VEDELME...... mive sullyed a VATIKAN ...... ott is teli van ugynokokkel ....... de a TASZ- helszinki bizottsagot sem hallottam obegat .
Mystes
2017. december 05. 10:48
szerencse, hogy Isten le se szarja a franciák erőlködését. még a végén be is tojnak :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!