Financial Times: A magyar kampány antiszemitizmust sugall

2017. szeptember 25. 12:57

A „Soros-terv” álhír, a zsidó holokauszttúlélő elleni kampány pedig mögöttes antiszemitizmust sugall – állítja a Financial Times brit napilap hétfőn megjelent cikke. A tervezett nemzeti konzultációt kritizáló írás aggasztónak találja a magyar kormányzati kampányt és időszerűnek látja, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt.

2017. szeptember 25. 12:57

A nemzeti konzultációról közölt kommentárt hétfőn a Financial Times című brit üzleti napilap és a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. A Soros György ellen indított magyar kormányzati kampány – beleértve a tervezett nemzeti konzultációt is – több szempontból aggasztó – írta a Financial Times szerkesztőségi cikkében. Egyrészt a feltételezett „Soros-terv” álhír, másrészt a zsidó holokauszttúlélő elleni kampány mögöttes antiszemitizmust sugall – áll a cikkben.

A napilap internetes kiadásában megjelent írás szerint a Soros György és az általa finanszírozott civil szervezetek elleni támadás, valamint az Európai Unióval a migrációs politikája miatti szembenállás a nyitottság, a tolerancia és az emberi jogok tiszteletben tartásának európai értékeit támadják. Mindezek miatt a napilap az Orbán-kormány uniós „megbüntetését” sürgette. A cikk szerint itt az ideje, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt. A kohéziós alapok kifizetését pedig a jogállamiság biztosításához kellene kötni – tették hozzá, elismerve mindazonáltal, hogy az uniós finanszírozás felfüggesztése igazságtalanul büntetné az átlagos magyarokat.

A Hospodárské Noviny szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz azért mutogat ujjal Soros György milliárdosra, hogy az ellenség megnevezésével a saját zászlaja alatt egyesítse a magyarokat a jövő évi választások előtt. „Az ellenség kialakításával a kormányzó Fidesz egyesíteni akarja sorait a tavaszi parlamenti választások előtt” – írta Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője. Hozzátette: „a Soros-alapítványok azzal védekeznek, hogy a kampány célja elterelni a figyelmet a hazai problémákról”.  

A szerző szerint az újabb nemzeti konzultáció célja a választók mozgósítása, illetve az, hogy a kormány hivatkozási alapként olyan tömeges véleményre tegyen szert a lakosságtól, hogy „a milliárdos Soros veszélyt jelent Magyarország számára”. Orbán Viktor és a Fidesz így jártak el tavasszal is, amikor az akkori nemzeti konzultációra hivatkozva utasították el az Európai Unió bírálatait migránsügyben. A tavaszi kampánynak ráadásul „antiszemita” háttere is volt – írta. A kérdéseket a kormányzat „manipulatív módon” szokta megfogalmazni, és a független szakértők megkérdőjelezik a konzultáció értékét – jegyzi meg az újság. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten ismét szépen megmutatja, hogyan lehet megszerezni a választók támogatását a külső ellenségre való mutogatással” – szögezi le Martin Ehl. „Magyarországra a jövő évben parlamenti választások várnak. Az ellenzék gyenge és megosztott, ezért külső ellenség kialakításával szükség van a választók mozgósítására” – olvasható a Hospodárské Noviny című cseh lapban.

(MTI)

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. szeptember 26. 07:10
A Financial Times cikke antiszemitázást sugall ....
Box Hill
2017. szeptember 25. 21:20
"Amikor a zsidók rendszerszerű üldözése elkezdődött, azt nem a németek, nem a magyar kiszolgálóik hajtották végre, hanem - a legmeglepőbben - maguk a zsidók." (Tivadar Soros: Masquerade, Arcade Publishing, 2001, 16, old.) Az apa emlékirataiból. Mit szól az FT ehhez?
matykox
2017. szeptember 25. 21:13
Mr soros mint holokauszt-túlélő?? Ahogy Adolf Eichmann is! Hááá, ez a hét vicce!
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 25. 20:19
A Financial Times és a Hospodárské Noviny cikke pedig antihunitizmust sugall. Antiszemitizmus. Milyen lapokban jelent meg ez a két cikk? Gazdasági lapokban. Egyrészt nem is profiljuk politikai cikkeket írni. Másrészt tudjuk: a hírlapírás általában is, de a gazdasági hírlapírás halmozottan szemita vezérlés alatt áll. Naná, hogy sírnak Sorosért. Ráadásul hülyeségeket ír Martin Ehl: "Az ellenzék gyenge és megosztott, ezért külső ellenség kialakításával szükség van a választók mozgósítására” Ez a mondat önellentmondás. Ha az ellenzék megosztott, akkor nekik volna szükségük valamilyen ellenségképre, hogy mozgósítsák a választóikat, nem a kormánynak (van is nekik ellenségképük: a Zorbán, de ez nem elég).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!