Szijjártó: Nem szabad megbontani az EU egységét

2016. szeptember 01. 20:43

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU legnagyobb ereje az egysége, amit nem szabad megbontani. Szijjártó Péter úgy vélekedett: „zárójelbe kell tenni” az olyan „erőltetett szembeállításokat”, mint például a vélt kelet-nyugati ellentét, mert veszélyeztetik az EU jövőjét.

2016. szeptember 01. 20:43

Az Európai Unió legnagyobb ereje az egysége, amelyet nem szabad megbontani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Berlinben német politikai vezetőkkel folytatott tárgyalásai után. A miniszter az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkárával, Peter Tauberrel és a kancellár külpolitikai főtanácsadójával, Christoph Heusgennel folytatott megbeszéléséről a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az EU előtt álló nagyon súlyos kihívásokra Németországban is keresik a választ, és a „külpolitika itt is a belpolitika részévé vált”.

Hozzátette, hogy tárgyalópartnereinek elmondta: Magyarország továbbra is a közép-európai térség, a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) erős együttműködésére alapozza európai álláspontját, és azt vallja, hogy nem szabad megbontani az EU egységét és „zárójelbe kell tenni” az olyan „erőltetett szembeállításokat”, mint például a vélt kelet-nyugati ellentét, mert veszélyeztetik az EU jövőjét.

Szijjártó Péter részt vett a az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) informális külügyminiszteri tanácskozásán is, amelyről elmondta: kollégái az ukrán válságtól az Európa előtt álló „történelmi kihívásokig” olyan krízisek sokaságáról beszéltek, amelyekből „egy is éppen elég lenne az egész EBESZ-térségben”. Ez is mutatja, hogy „megbomlott az európai biztonsági architektúra”, ezért most a biztonságot kell az első helyre tenni.

Ebben a helyzetben óriási jelentősége van az EBESZ-nek, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország, a nagy európai és közép-ázsiai országok is képviseltetik magukat – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva: „ha valahol, akkor ebben a szervezetben van lehetőség arra, hogy létrejöjjön egy orosz-amerikai együttműködés”, amely elsőrendű feltétele az európai biztonság helyreállításának. Ha nincs orosz-amerikai együttműködés, akkor nincs megoldás az EU délkeleti szomszédságában zajló konfliktusokra, ami a bevándorlási hullám és a terrorfenyegetettség révén destabilizálja Európát – húzta alá Szijjártó Péter.

Az EBESZ a Nyugat-Európa és Oroszország közötti együttműködés helyreállítására is alkalmas fórum, ami azért is fontos, mert az Oroszországgal folytatandó pragmatikus együttműködés nélkül Nyugat-Európa nem szerezheti vissza versenyképességét – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Az EBESZ-tagállamok külügyminisztereinek körében egyre erősebb az a meggyőződés, hogy a válságokat nem kezelni kell, hanem végre meg kell oldani őket. Ez helyes hozzáállás, „mert így talán az ésszerű álláspontok felülkerekednek a képmutató álláspontokon és a politikai korrektségen” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. szeptember 02. 17:54
A magyar diplomácia gyakorlatilag padlón, dilettáns szerencsétlenek csürhéje.
áfonya
2016. szeptember 02. 11:47
Az eu 1951-ben jött létre ,képzeljük el micsoda temérdek pénzt halmoztak fel ,és hányan gazdagodtak meg belőle.A keleti kommunisták látták a nyugati burzsuj világot ,rohadtul irigykedtek ,,nos ezért a kommunista rendszereket csődbe vitték hogy az utált nyugat felé tudjanak menni ,nyugatnak oda igérték az ország vagyonát csak azért hogy az euba kijussanak ,hogy a privatizációval ismét a népet országot lerabolhassák .
áfonya
2016. szeptember 02. 11:38
Ugyan már.. a pénzforrások az eu számára nem apadtak el ,eus országokban folyik a termelés... no meg az emberkereskedelemből is az eu kiveszi a részét .Ne gondoljuk hogy nem kap belőle ,,zsidók mindig úgy forgatják az üzletet mert ugye a zsidók agyából pattant ki a kidolgozott ötlet az idegenek beszállítása is üzlet,hogy a legnagyobb hasznot ők kaszálják le.
noMores
2016. szeptember 02. 11:34
Mindeközben az emberek többsége által visszautasított olimpiára idén 10milliárdot basztok el, Petike. Namost hogyafaszba van ez? Értem én, hogy az agyhalottak mindent megesznek, de a többiek? Azok takarodjanak a picsába? Tényleg egy olyan országban akartok élni, amit csak segghülyék laknak? http://index.hu/gazdasag/2016/09/02/iden_mar_6_5_milliardot_koltott_el_a_magyar_olimpiai_palyzatert_felelos_ceg/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!