Putyin: Ha Kalinyingrád ügyét feszegetjük, akkor a magyar és román határét is kell

2016. szeptember 05. 11:35

Az orosz elnök a Bloombergnek adott interjúban beszélt arról, hogy ha valaki Kalinyingrád kapcsán komolyan fel akarja vetni a második világháború után meghúzott határok kérdését, akkor egy sor másik ország határára, így többek Németországéra, Lengyelországéra, Magyarországéra és Romániáéra is ki kell térni.

2016. szeptember 05. 11:35

Vlagyimir Putyint a Bloomberg riportere egyebek mellett arról is kérdezte az orosz elnököt: hajlandó lenne-e Moszkva visszaadni Japánnak a Kuril-szigetek egy részét a szorosabb gazdasági együttműködés fejében, de felvetette a Balti-tenger partján található orosz enklávé, Kalinyingrád ügyét is – írja a Főtér.ro.

Az orosz elnök a Kuril-szigetek kapcsán leszögezte: Oroszország nem adja el területeit. Mint kifejtette, Kínával negyven évnyit tárgyalást követően állapodtak meg a vitatott területekről, de Japán helyzete teljesen más, mivel az a második világháború miatt állt elő, azt nemzetközi szerződések tárgyalják.

Kalinyingrád kapcsán fogalmazott talán a legerősebben: „Félretéve a viccet, ha valaki felül akarja vizsgálni második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatunk. De akkor nem csupán Kalinyingrádról kell tárgyalnunk, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább. És ott van a listán Magyarország és Románia is”. Putyin szerint Kalinyingrád ügye kinyitná Pandóra szelencéjét.

Frissítés

A csakegyruszki mikroblog lefordította a kérdéses interjúrészletet, amelyből világos, hogy Vlagyimir Putyin egészen hipotetikus megszólalásában nem konkrétan a magyar-román határról beszélt, hanem általában az említett országok második világháború után meghúzott határairól, így Romániát valószínűleg leginkább Moldova miatt említette. Hírünk címét ennek megfelelően korrigáltuk.

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 06. 11:50
Akkor, Krím volt téma, most Kalinyingrád, de az akkori mondandók most is érdekesek: http://ktkj.blog.hu/2015/01/29/a_kozos_nevezo_215
Senye Péter
2016. szeptember 06. 07:44
Vicc, vagy nem vicc, Putyintól nem állhat távol Európa térképének újrarajzolásénak gondolata.
Akitlosz
2016. szeptember 05. 18:29
" Azért az itt höbörgök azon gondolkodjanak el, hogy romániai parlamenti politikusok - tehát nem falusi tsz elnök - kormánypárti és ellenzéki, nap mint nap szívesen olvadna össze Moldovával, és ennek tanúbizonyságot is tesznek minden nyilatkozataikkal. Ez miért nem zavarja a szájbakúrt nyugatot? Miért csak az, hogy az oroszok annektálták Krímet? " Azért nem zavarja, mert ha Moldova is Románia lenne, akkor azzal erősödne a NATO tovább és az EU is nagyobb lenne, tehát ez csak jó lenne a "nyugatnak". Míg a Krím Oroszországhoz tatozása keresztülhúzta az ukrajnai terveiket. Nem sikerült a NATO-nak a szevasztopoli orosz flottabázist megkaparintania és elvennie Oroszországtól. Ha nem vetted volna még észre akkor szólok, hogy a NATO Oroszország stratégiai bekerítésére törekedik.
Akitlosz
2016. szeptember 05. 16:41
"A csakegyruszki mikroblog lefordította a kérdéses interjúrészletet, amelyből világos, hogy Vlagyimir Putyin egészen hipotetikus megszólalásában nem konkrétan a magyar-román határról beszélt, hanem általában az említett országok második világháború után meghúzott határairól, így Romániát valószínűleg leginkább Moldova miatt említette. Hírünk címét ennek megfelelően korrigáltuk." Igen? No és akkor Magyarországot vajon mi miatt említette, ha nem Románia miatt? Hmm? Tessék már mondani okos mikroblogolók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!