Kitilthatnak Magyarországról egy szélsőséges román politikust

2016. május 14. 12:34

Arra készül a kormány, hogy kitiltja Magyarországról a nacionalista, magyarellenes Egységes Románia Párt elnökét, Bogdan Diaconut – tudta meg a Népszabadság. A lépés válasz arra, hogy tavaly Románia kitiltotta a Jobbik egyik alelnökét, Szávay Istvánt.

2016. május 14. 12:34

A Népszabadság információi szerint a kormány arra készül, hogy kitiltson Magyarországról egy szélsőségesen magyarellenes román politikust, Bogdan Diaconut, a nacionalista, magyarellenes Egységes Románia Pártot (PRU) alapítóját. A politikus a Népszabadságnak azt mondta: ha pártja eredményesen szerepel a 2016-os parlament választáson, ki fogják tiltani a magyar cégeket Romániából. Diaconu szerint a magyar kormány azért akarja őt kitiltani az országból, a PRU az egyetlen párt, amely ellent tud állni a magyar irredentizmus térnyerésének.

A lap szerint meglepő, hogy a magyar kormány ilyen magas szinten foglalkozik Diaconuval, mivel egyrészt nem túl népszerű sem ő, sem a pártja Romániában; másrészt nem is járt az utóbbi években hivatalos úton Magyarországon.

A lépés valószínűleg egy gesztus a Jobbik felé: válasz arra, hogy tavaly októberben kitiltották Romániából Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét. Szávay a Népszabadságnak azt mondta, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes valóban arról tájékoztatta őt, hogy ez egyfajta válasz a vele szemben hozott kitiltásra, mivel Budapest jelezni akarja, hogy szerinte elfogadhatatlan egy parlamenti képviselő kitiltása egy másik uniós tagállamból.

Diaconu egyébként korábban maga személyesen is szorgalmazta a Jobbik kitiltását Romániából. Törvényjavaslata szerint megtiltották volna a magyarországi radikálisok romániai rendezvényeit és nem kívánatos személlyé nyilvánították volna Vona Gábort.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. május 14. 18:36
Jó!
kispufi
2016. május 14. 15:52
hát az nem volna baj, ha egyedül ez a kis marginális csürhebrigád volna ellenpontja az irredentizmusunknak. fene se gondolta, hogy a végén még egyetértésre jutunk.
Gregorius
2016. május 14. 14:54
A diplomáciai manőverekben, amikben a románok igencsak járatosak, ez a legszokásosabb lépés. Ha az egyik fél kitiltja a másik fél egy politikusát, akkor a másik fél hasonlóan válaszol. Csodálom, hogy nem léptek hamarabb.
Tuttimutti
2016. május 14. 13:45
Kitilthatnának Magyarországról más szélsőségeseket is, pl Sorost (az összes alapítványával együtt) az állam ellenes felforgató uszító tevékenysége miatt.Tudjuk hogy a nemzetállamok megszüntetéséért fáradozik, akkor miért kell megengedni, hogy belülről uszítson a hazaáruló? Az államellenes tevékenység hazaárulás és bűncselekmény. Miért járhat akkor itt szabadon és miért ügyködhetnek itt szabadon az alapítványai?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!