„Elrettentã nãp”: tiltakozik a Transindex a furcsán elfogadott román nyelvtörvény ellen

2016. február 18. 14:03

„Elrománosodott” napot tart Transindex címoldalán, miután tegnap a román parlament egy különös házszabályi rendelkezésnek köszönhetően a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát tiltó javaslatot. A lap címoldalán ezért csütörtökön román-magyar halandzsanyelven közlik a hírek címeit és bevezetőit.

2016. február 18. 14:03

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést a román képviselőház, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre, a kérdésben a szenátusé lesz a döntő szó — írtuk szerdán az MTI és az Agerpress nyomán. A tervezetet a magyarellenes Bogdan Diaconu nyújtotta be.

Az erdélyi magyar Transindex hírportál erre válaszolva ma „elrománosodott” napot tart címoldalán, olyan címekkel, mint „Mindăsse 4 dolari les oz olcio ochoştelefon”, vagy „Hunor: constituţio-eleneş o nielvhosnalotot corlatozo proiect de lege”. Azt írják, hogy ugyan tisztában vannak vele, hogy a hallgatólagos elfogadás csupán annyit jelent, hogy a képviselőház még arra sem tartotta érdemesnek a tervezetet, hogy napirendre tűzze, mégis: fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egyáltalán létezik egy ilyen tervezet, ami szembemegy az Alkotmány betűjével és szellemével.

 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2016. február 18. 22:33
Juncker mikor fogja lebaszarintani a románokat ezért? Vagy ezzel nincs semmi gond? Ilyenkor nem kerülnek elő az alapelvek??
Szívemből magyar
2016. február 18. 22:33
Szijjártó viszont kussol.
greg
2016. február 18. 22:32
A magyar egy vesztes nép, sajnos hozzá kell szoknunk.
Pandaka pygmaea
2016. február 18. 22:32
Szellemes. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!