Soros? Nem! A szerelem! – megszólal Zsohár Zsuzsanna, a migránsvédő aktivista nő

2015. december 03. 08:08

Zsohár Zsuzsanna a Migration Aid szóvivőjeként nyáron és kora ősszel végigturnézta a tévéstúdiókat, kárhoztatta az államot, amiért az szerinte nem segítette eléggé a migránsokat. A héten kiderült, hogy a többgyermekes, elvált nő egy szír férfit szeret. Nem lett volna tisztességesebb, ha elmondja, hogy elfogult migránsügyben? Hogyan ismerkedett meg Samer Alkaleddel? Befogadja-e most, hogy a férfi átgumicsónakozott Leszbosz szigetére? Villáminterjúnk.

2015. december 03. 08:08
Stumpf András

Meglepetten láttuk nagy örömét szerdán, amint Leszboszon összeölelkezik szír szerelmével. Régóta ismeri?

Törökországban nyaraltam, amikor először találkoztunk.

A Migration Aid-del volt kint?

Voltam úgy is, de a Migration Aid nem túl régi történet...

Most nyáron és ősszel tehát, amikor a menekültek védelmében járta a tévéstúdiókat, megvolt már ez a személyes érzelem Samer Alkaled felé.

Igen. Ez ennél korábbi. Samer négy évet élt Törökországban, mielőtt most átgumicsónakozott Leszbosz szigetére.

Magyarán önt egyértelműen magánéleti szál mozgatta a menekültvédő szóvivői szerepben.

Mindenki úgy tud jól dolgozni, ha érintett érzelmileg. Én biztosan. Nem kezdtem volna Törökbálinton iskolaalapításba sem, ha a fiam nem szenved az állami iskolában. A szociális érzékenységem amúgy is erős, úgyhogy minden bizonnyal segítettem volna a menekülteknek másképpen is; de tény, hogy a személyes érzelmeimnek is része volt a szerepvállalásomban, igen. Magyarán: a híresztelések ellenére nem a Soros-pénzek mozgattak, hogy tovább kell csinálnom, ha belegebedek is.

Többször beszélt a családi állapotáról a médiában kérdés nélkül is, elmondta, hogy elvált, gyermekes nő. Nem lett volna tisztességesebb, ha közli azt is, hogy elfogult migránsügyben?

A Keletinél ott volt a világ összes titkosrendőrsége, a szír-magyar baráti egyesület is kőhajításnyira van... Ha akkor elkezdek arról beszélni, hogy van egy szír ember Törökországban, akit én szeretek, rászálltak volna Isztambulban.

Most miért érezte szükségét, hogy boldogan nyilatkozzanak Leszbosz partjainál?

Nem éreztem szükségét, de Leszboszon olyan a helyzet, mint a Keletinél volt. Van, hogy több az újságíró a vízben, mint az önkéntes. Közterületen készült a felvétel arról, ahogy találkozunk, tehát le sem lehet tiltani. Ha meg így áll a helyzet, akkor úgy döntöttem, röviden beszélek, elbújni nem fogok.

Ha egyszer négy éve Isztambulban élt, miért épp most döntött úgy Samer Alkaled, hogy átgumicsónakozik Görögországba?

Júliusban még nem volt olyan nehéz munkát találni Isztambulban. Ahogy az EU szigorított, ahogy a török hozzáállás is változott, tarthatatlanná vált ott az élet. Eredetileg arra készültem, hogy én költözöm Törökországba, Samer viszont az elmúlt három hét alatt meghozta a döntést, hogy elindul.

Az elmúlt években netes kapcsolatban voltak, esetleg Samer járt Magyarországon, csak visszament?

Dehogy. Nem hagyhatta el Törökországot. Ahogy megírtam egy cikkben is: a török hatóságok elveszik az útleveleket a szírektől, tehát csak illegálisan lehet útnak indulni. De nem csak közösségi szoftverek segítségével voltunk kapcsolatban. Ingáztam. Amikor apás hétvége volt, mentem.

Ha meg most hazaér, befogadja?

Lehet, hogy a saját lakásomba sem fogadhatom be Samert, mert ha Szerbiából lép be, biztonságos harmadik országból érkezik, tehát kiutasíthatják a magyar hatóságok. Meglátjuk, mi lesz.

Összesen 318 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rézevőfiamór
2016. január 14. 14:30
Üt. kop. szak. pecs. gyűr. kifutott modell. Ha tud halal főzni, egy kecskét még adnak érte.
József42
2015. december 06. 00:23
http://www.ferfihang.hu/2015/10/01/a-nok-es-a-menekultkerdes/
áfonya
2015. december 05. 11:17
Osztán a frigyhez mit szól a zsidó közössége ??Melyiket fejezik le nőt vagy a férfit??
áfonya
2015. december 05. 11:15
Faszinak szüksége van egy ugró deszkára ,nem több gyerekes nőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!