FAZ: 400 ezer menekültet venne át Törökországtól kilenc uniós tagállam

2015. november 29. 10:39

400 ezer menekültet venne át Törökországtól és osztana szét egymás között kilenc uniós tagország, ha cserébe a török vezetés leállítja az unió felé történő illegális bevándorlást. A legtöbb embert Németország és Franciaország fogadná be.

2015. november 29. 10:39

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozó előtt mindazon országok képviselői, amelyek hajlandóak egy menekültkontingens átvételére Törökországtól. Az elképzelések szerint mintegy 400 ezer menekült befogadásáról lehet szó, írta az MTI által szemlézett Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.

Kilenc ország fog tárgyalni

A FAZ vasárnapi kiadása szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. A 14 órakor kezdődő megbeszélésen Németország mellett Ausztria, a Benelux-államok, Svédország, Finnország és Görögország képviselői vesznek részt. Franciaország is csatlakozott a kezdeményezéshez, de Francois Hollande francia elnök csak 16 órára, az EU-Törökország kezdetére ér Brüsszelbe.

A terv szerint ezek az uniós tagországok befogadnak egy előre meghatározott létszámú menekültcsoportot Törökországtól, ha az ankarai vezetés leállítja a menekülteknek az Európai Unióba irányuló tömeges, illegális bevándorlását.

A vasárnap délutáni találkozón ennek a csoportnak - menekültkontingensnek - a nagyságáról és elosztásáról lesz szó. Az eddigi megbeszéléseken egy 400 ezer fős nagyságrendű kontingensről volt szó. Ez nagyjából az egyharmada a balkáni migrációs útvonalon az idén az Európai Unióba érkező menedékkérők számának. A kontingens legnagyobb részét Németország fogadná be, de vannak arra utaló jelek, hogy Franciaország is számottevő részt vállalhat. Erről Merkel Párizsban már egyeztetett.

Konkrét számok egyelőre nem lesznek

Feltehetően abban állapodtak meg, hogy Franciaország részt vesz a migrációs válság kontingensen alapuló kezelésében, Németország pedig az eddiginél nagyobb erővel vesz részt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, írja a lap.

Konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel egyebek között a közelgő franciaországi regionális választásokra. Inkább az várható, hogy felkérik Junckert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a kontingens elosztására a következő, december közepén tartandó uniós csúcsra. Ezután pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kezdhet tárgyalást Törökországgal a kontingens összeállításáról.

Hírünkben eredetileg tíz, a csúcson részt vevő uniós országról írtunk. Csak kilencről van szó. A hibáért elnézést kérünk – a szerk.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. november 30. 15:46
Most dömpingáron vihetik. (Kérdés, de mit csinálnak velük?)
kukagyerek
2015. november 30. 14:57
Európa szégyene, hogy ezek és az eszmetársaik hatalmon lehetnek.
SigSauer
2015. november 30. 07:26
Mit kerestek egyáltalán a törökök egy EU-s csúcson?! Mióta engedünk zsarolásnak? Milyen EU-s török tagság? És még fizetünk is nekik? :) Az Erdogan család veszi meg az olajat az ISIS-től. Ebbe a levesbe köptek az oroszok, ezért lőtték le a gépet. A török titkosszolgálaton ment át igen jó eséllyel minden kézifegyver, robbanóanyag, török "vendégmunkások" által bárhová elszállítva az únióba. Nem migráns hátizsákban vagy kamionban, azokat azért néha ellenőrzik. Ellenben a pókhasú, ostoba képű, hátsó szélvédőt plafonig megpakoló, lerúgott német kocsikat vezető, sz@rrá hízott nőkkel Európán átvágató f@szfejekkel. Bárhová visznek, bármit, bármikor. A törökök indították el a migránsokat nagy számban, szándékosan. Zsarolási potenciál. Ugye senki nem gondolja, hogy törökországból ezek a küszöbmajmok csak úgy elindulnak, ha a törökök nem akarják?! NA, ezeket a törököket akarják most "beengedni" a EU-ba! A németek? Forrong az egész ország. A franciák? Most volt Párizs. Normálisak? Ostoba, képmutató szólamok és megvásárolt vagy zsarolt (vagy is-is) "EU-s" politikusok. Az összes migránst ki kellene pucolni, komoly bűncselekménnyé tenni az illegális tartózkodást, börtön, majd végleges kiutasítás terhe mellett. A legális beérkezésnek egy élehetősége lehet, pályázat majd engedély: milyen nyelvet beszél, mihez ért, ki alkalmazza? Aztán a hol fog lakni, meddig maradhat. Speciális, lejáró igazolványok. Továbbá sem családegyesítés, sem végleges letelepedés, ezek teljes kizárása jogi eszközökkel. Ezzel érték lenne a lehetőség és értékes emberek jöhetnének. Emberi szemét már van elég bent is, azokkal sem tudunk mit kezdeni, legyünk őszinték... Nem ártana már végre azt is kimondani, hogy Európa keresztény, mecset építésre nincs lehetőség, meglévőket bezárni. Bár igazából az iszlámot kellene betiltani. Ez nem vallás, hanem egy agresszív, expanzív, álságos, öncélú politikai rendszer, aminek semmilyen értéke nincs, végső célja pedig minden más elpusztítása, ami nem felel meg neki.
1120
2015. november 29. 23:44
"Konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel egyebek között a közelgő franciaországi regionális választásokra." Ez itt a lényeg. Félnek a saját népük döntésétől. Apropó: ez a kilenc vezető miért gondolja úgy, hogy a választópolgárok feje felett dönthet a kvótákról? Nem kéne erről népszavazást tartani? Milyen baszadék egy demokrácia az, ahol az emberek megkérdezése nélkül (vélhetően azok többségének akarata ellenére) elárasztják Európát idegenekkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!