A szupermarketek és a minaretek a szlovák szélsőjobb új ellenségei

2015. november 29. 09:35

Már nem a magyarokkal szemben határozza meg magát a szlovák szélsőjobboldali SNS, de provokációképpen azért egy felső-csallóközi településen rendezte meg választási listaállító kongresszusát. A Ján Slota nélkül politizáló párt 6-7 százalékon áll.

2015. november 29. 09:35

Szlovák népviseletbe öltözött népzenészek várták a szélsőjobboldali SNS kongresszusára igyekvőket a felső-csallóközi, többségében magyarok lakta Félen. Az Új Szó tudósítása szerint a helyszínválasztás felér egy provokációval – holott az immár Ján Slota nélkül politizáló párt már nem a magyarokkal, a cigánysággal vagy az EU-val szemben határozza meg magát. Az Andrej Danko által vezetett párt új ellenfelei a pénzügyi csoportok, a külföldi tőke és az iszlamizmus – merítve a nyugati szélsőjobb ideológiájából.

A választási jelöltállító kongresszus döntése alapján Andrej Danko pártelnök áll a 2016-os parlamenti választási lista élén, őt négy alelnök, Jaroslav Paška, Anton Hrnko, Vladimír Chovan és Štefan Zelník követi. Az Új Szó megjegyezi, ez a második SNS-lista, amelyen nem szerepel a párt egykori ikonikus vezetője, Ján Slota. A magyarok elleni kijelentéiről itthon is ismertté vált politikust 2012-ben váltották le az SNS éléről, miután a párt kiesett a szlovák parlamentből. Az SNS most 6-7 százalékon áll.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Presidente
2015. november 30. 11:10
Hozzászólnék ehhez a "bezzeg Szlovákia" témához.Pozsony és közeli környéke tényleg kirívó fejlettségben és kereset tekintetében Közép-Európa régióban. De ugyanúgy, ahogy a csonka Magyarországon a Dunántúl északi része, a főváros és Kelet-Magyarország között, a Felvidéken is hatalmas a törés. Az úgynevezett "Kelet-Szlovákiában" olyan gettók és nyomornegyedek vannak, amilyeneket BAZ megyében nem látsz.A magyarországi cigánysággal is rengeteg a probléma, de a Felvidéken a 2000-es évek elején már éhséglázadás is volt, ami egy szinttel nagyobb gond, szerintem. Pozsonynak az a szerencséje, hogy közel van Bécs és Ausztria, plusz még főváros is. Ja és a történelmi vonalhoz: Igaz, hogy 1848-ban a Habsburgok próbálták ellenünk hergelni a Magyarországon élő nemzetiségeket, de akkor talán a szlovákok voltak azok, akik a legkevésbé voltak kaphatóak erre.Erdélyben, a Délvidéken voltak magyarellenes atrocitások, és a horvátok is betámadtak bennünket, de a szlovákok nagyjából kimaradtak ebből. A szlovák nacionalizmus az 1900-as évekre kezdett kiforrani, de akkor is a csehek égisze alatt inkább.Érdekes, hogy ma inkább vannak magyar-szlovák viták, mintsem a csehekkel, holott a Benes-dekrétumokat is cseheknek köszönhetjük, nem pedig a szlovákoknak.A magyarok tömeges kitelepítését is a szovjetek szorgalmazására végezték a nagyrészt cseh hatóságok, amiből a szlovákok megintcsak nagyrészt kimaradtak.Ebből oda jutottunk, hogy ma a környező népek közül velük van a legrosszabb viszonyunk, értem ezt mind államközi, mind általános kapcsolatokra. Bár a románok sem maradnak le messze, mostanság őket inkább Moldva és az orosz-ellenesség foglalja le, a szerbek pedig Jugoszlávia széthullása óta, de pláne Koszovó függetlenedése óta találtak más ellenséget a magyarok helyett, szerencsénkre.
Akitlosz
2015. november 29. 22:11
Hát nem ők vannak hatalmon, így nem is ők nyomják el a magyar nemzetiséget Szlovákiában.
Tintamin
2015. november 29. 16:23
Namost az a kérdés, hogy ezek ugye egy platformon vannak a mi cukináci jobbikunkkal. Akkor a két hülyebrigád szereti egymást, nem?
Bigbeeeee
2015. november 29. 12:06
Na, akkor jöjjön néhány fotó az "egyszerűen rendesebb" szlovákok higiéniás szokásaival kapcsolatban: https://www.google.sk/search?safe=strict&tbm=isch&q=neleg%C3%A1lne+smetisk%C3%A1+na+slovensku&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiMtNnDvbXJAhXKWhoKHe42AtwQvwUIGygA&dpr=1&biw=1024&bih=601
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!