Pozitívabban tekintenek a magyarokra Szlovákiában

2015. szeptember 21. 11:59

A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági-közéleti napilapban hétfőn ismertetett friss felmérésből kiderült: a szlovák lakosság fele szerint javultak a magyar-szlovák kapcsolatok.

2015. szeptember 21. 11:59

Szlovákia lakosságának mintegy fele szerint az elmúlt években javultak a szlovák–magyar kapcsolatok – derült ki egy friss felmérésből, melynek eredményeit hétfőn ismertette a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági–közéleti napilap.

A szeptember elején végzett közvélemény–kutatás során a „Hogyan fejlődtek az elmúlt tíz évben Szlovákia és Magyarország kapcsolatai, javultak vagy romlottak?” kérdést tették fel a felmérés résztvevőinek. A válaszadók 44,9 százaléka úgy véli, javultak a kapcsolatok. A megkérdezettek 30,6 százaléka szerint a szlovák–magyar kapcsolatok a vizsgált időszakban nem változtak, ugyanakkor 10,3 százalékuk azt állította, hogy a kétoldalú kapcsolatok romlottak az elmúlt évtizedben.

A Szlovákiában élő magyarok és a többségi szlovákok viszonyának alakulását illetően a megkérdezettek 42,2 százaléka állította azt, hogy javult a kölcsönös viszony, 30,6 százalékuk szerint nem állt be változás, 11,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy romlott a viszony az elmúlt évtizedben. 

A felmérés résztvevői túlnyomó többségének mindazonáltal meggyőződése, hogy Szlovákiában a szlovákok és az ott élő magyarok egymáshoz fűződő viszonya jó. A megkérdezettek 85,2 százaléka vélekedett így, míg 7,6 százalékuk azt felelte, hogy rossz a  viszony, 7,2 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. szeptember 22. 00:54
Elnézést az illúziórombolásért... Ha vége lenne a mindkettőnket érintő bevándorlás válságnak, ami most prioritásban mindent mást elnyom, akkor fico ott folytatná ahol abbahagyta. Ne felejtsük el, hogy elvette sok magyar állampolgárságát, jogokat korlátozott, beszólt, fenyegetett, ez európai szemléletre vall?
tango47
2015. szeptember 21. 13:57
Az már pozitívum, ha felismerik a közös érdekeket.
krutyifix
2015. szeptember 21. 13:26
majd ha elmúlik a nagyobb "veszély" veszekszünk tovább, ilyen sport ez...
balint60
2015. szeptember 21. 13:18
Ha nyelvtörvény és az állampolgársági törvény magyarellenes rendelkezéseit megváltoztatja Fico, AKKOR beszélhetünk előrelépésről. Az eddig folytatott Fico-Orbán barátságnak semmilyen hozadéka sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!