Potápi: Meg kell erősítenünk a határon túli magyar közösségeket

2015. június 03. 20:59

A trianoni békediktátum 95. évfordulójára emlékeztek Csátalján: a rendezvényen részt vettek a különböző határon túli közösségek képviselői, Bayer Zsolt, illetve Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy ha sikerül megerősíteni a határon túli közösségeket, akkor beszélhetünk arról, hogy újra meg tudtunk kapaszkodni itt a Kárpát-medencében. A megemlékezésen képviseltette magát az orosz nagykövetség is.

2015. június 03. 20:59

Meg kell erősítenünk a határon túli magyar közösségeket, segíteni kell a határon túli magyar vállalkozásokat – mondta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Csátalján, a trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Ha ezt a munkát a következő években el tudjuk végezni, akkor beszélhetünk arról, hogy újra meg tudtunk kapaszkodni itt a Kárpát-medencében – hangsúlyozta az államtitkár. Potápi Árpád szavai szerint, ha a munkát elvégezték, „akkor beszélhetünk arról, hogy a jeles és dicső múltunk mellett van jelenünk és van előremutató jövőnk”. Leszögezte, hogy ehhez a közösségerősítő munkához szükség van a nemzeti összetartozás napjára is. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a haza nemcsak a mostani határokon belüli Magyarországot jelenti, hanem a világ különböző pontjain élő magyar embereket, magyar közösségeket is.

Bayer Zsolt író, publicista beszédében kiemelte: ha csak „múltunkban és sebeinkben vájkáló emléknapként” tartjuk meg június 4-ét, akkor csak annyi értelme van, hogy az emlékezet megmarad. A hosszú 20. századból vannak olyan történelmi példák előttünk, amelyekre támaszkodni lehet, amelyekből meríteni lehet, amelyek azt üzenhetik június 4-én is, hogy „Trianon ide vagy oda, de csodát tudunk tenni” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a vesztett szabadságharc és a Bach-korszak utáni kiegyezést követően ez a nemzet képes volt igazi csodát tenni, évszázadok lemaradását két és fél évtized alatt bepótolni. Majd a vesztes világháború és a trianoni iszonyat után másodszor is képes voltunk a csodára a bethleni konszolidációval a klebelsbergi iskolarendszerrel – mondta. Bayer Zsolt úgy fogalmazott: elveszett az ország kétharmada és a nemzet kétharmada, és ha ennek ellenére gyakorlatilag közép-európai nagyhatalommá tettük ezt az országot, akkor nem igaz, hogy most nem vagyunk képesek harmadszor is csodát tenni.

Samu István, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy minden nehézség ellenére „jó magyarnak lenni”, és arra kért minden magyart, hogy „építsünk együtt egy közös jövőt”. Péter Csaba, az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt elnöke a kárpátaljai magyarok köszönetét tolmácsolta azért a segítségért, amelyet az anyaország lakói nyújtottak a háborúval sújtott országban élőknek. Bíró Zsolt, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöke hangsúlyozta, hogy minden „asszimilációs kényszer” ellenére a magyarok többsége szülőföldjén marad. Kiemelte: az Orbán-kormány tevékenységének köszönhetően „ma már csak közös magyar ügyek vannak" és „minden magyar felelős minden magyarért”. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szólt arról, hogy a kommunista rezsim a „nemzet immunrendszerét” gyengítette le. „Mi azonban nemzetben, családban és keresztényi gyökerekben gondolkodunk” – szögezte le.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést a szerb határ menti község parkjában 2005-ben felállított emlékmű előtt rendezték meg. A megemlékezésen és a koszorúzáson képviseltette magát az orosz nagykövetség is.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. június 04. 13:37
És most óriásplakátokon szóltok nekik, hogy kurvára maradjanak otthon, és akik itt melóznak, takarodjanak haza, mert elveszik egy magyar munkáját. Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok. Okádni kell tőletek.
Kommentelő
2015. június 04. 03:22
Bayerrel meg a ruszkikkal harcolni a kisebbségi jogokért egészen zseniális ötlet. De azért remélem, hogy csak vicc.
Várkert bazár
2015. június 03. 22:57
Anti Komcsi [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 3. 22:45 1 A Fidesz eddig is rengeteget tett a határon túli magyarok megsegítésére. Modj 1 azaz EGY ilyen intézkedést!!!!!!!!!!!!! Amikor a cigány orbán nem szavazatszerzési célból használta ki a határontúli magyarokat
Anti Komcsi
2015. június 03. 22:45
A Fidesz eddig is rengeteget tett a határon túli magyarok megsegítésére. Amíg ők maradnak kormányon, számíthatnak Ránk odaát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!