Paks ellen tüntetett a baloldal

2014. február 10. 19:30

A köztársasági elnöki hivatalnál demonstráltak az Összefogás pártjai az ellen, hogy Áder János államfő aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. Jávor Benedek szerint április 6-án arról is döntenek az emberek, kell-e nekik Paks.

2014. február 10. 19:30

A megmozduláson Jávor Benedek, a PM társelnöke párhuzamot vont a paksi bővítés elleni tiltakozás és az 1988-as bős-nagymarosi vízlépcső megépítése elleni tüntetés között. „Orbán Viktor, Kövér László és Áder 25 éve tüntetett és népszavazást követelt Bős-Nagymarosról. Igazuk volt. Akkor volt igazuk!” – fogalmazott Jávor, aki szerint az erőmű bővítéséről kizárólag a magyar lakosság dönthet az április 6-i országgyűlési választáson és egy kiírandó népszavazáson. A demonstráción a rendezők közlése szerint legalább 500 voltak, a tömegben több MSZP-s és néhány PM-es zászlót lehetett látni.

A Sándor-palota megmászói is beszéltek

A Sándor-palota előtt egy kiáltványt olvasott fel az Együtt-PM-nek az a három aktivistája - Barabás Richárd, Simándi Szelim és Rózsa Milán -, akik vasárnap egy létrán felmásztak az épület erkélyére. Simándi Szelim, aki megköszönte, hogy az államfő előző nap „nem lövetett közénk”, arról beszélt, a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kellene megtestesítenie, de ez szerinte hétfőn megint nem sikerült, mert aláírta a paksi bővítéséről szóló. Szerinte a paksi bővítés esetében nincs egység, az ország nagyon megosztott, a kormány fittyet hány a nemzetnek arra a felére, amelyik nem akarja, nem így akarja, vagy így nem akarja ezt a megaberuházást.

A nemzetnek ezt a részét az államfő is cserbenhagyta, jelentette ki. Hangsúlyozta: az egyezményt hiába kötötték és szavaztatták meg, hiába írta alá az államfő, nem fog életbe lépni, mert azt meg fogják akadályozni, vissza fogják csinálni. A problémákat közé sorolta, hogy a megállapodásról felhatalmazás nélkül döntött a miniszterelnök, egy személyben, kény és kedv szerint. 

Rózsa Milán felszólította Orbán Viktor kormányfőt, hogy nézzen körül a világban, mert szembemegy a forgalommal. Hangsúlyozta, hogy világszerte napról-napra hatékonyabb és olcsóbb dolog a megújuló energiaforrások segítségével állítani elő az áramot. Feltette a kérdést a kormányfőnek, hogy miért viszi Magyarországot vissza a múltba. Az iparban, ami elavult, az drága, Paks 2-ben pedig a kettes egyre inkább azt jelenti, hogy az ott megtermelt áram kétszer olyan drága lesz, mint a mostani, folytatta.

A Fidesz politikusoktól azt kérdezte, miért akarnak „a választásokig egy kampánycélra felhasznált rezsicsökkentésért egy ötven évig tartó rezsiemelést”. Azt hangsúlyozta, hogy sokan félnek az atomenergiától és minden magyarnak joga van a biztonsághoz. Szavaik szerint ezeket a magyarokat a hétfői aláírás jogfosztottá tette, mert az állam nem törődött a félelmükkel, az állam meg sem próbált válaszokat adni a kérdéseikre.

A megállapodást és annak létrejöttét gyalázatnak nevező Barabás Richárd hangsúlyozta, nem hagyják, hogy ez a paktum életbe lépjen. A felszólalások alatt a tömeg többször is azt skandálta: nem hagyjuk.

A Fidelitas ellentüntetett a rendezvény előtt

A rendezvény előtt megjelent a Fidelitas néhány aktivistája. Falusi Vajk, a szervezet alelnöke újságíróknak azt mondta, a hitelesség és a hiteltelenség kérdésére akarják felhívni a figyelmet, mert azok, akik korábban támogatták a beruházást ma kampánycélokra használják fel"azt.

A demonstráción a rendezők közlése szerint legalább 500 voltak, a tömegben több MSZP-s és néhány PM-es zászlót lehetett látni. Egy szimpatizáns „Orbán bűze a paksi bűne”feliratú táblát tartott, egy vörös színű, sárga sarló kalapácsos transzparensen pedig az állt: Nem leszünk gyarmat. A tüntetés résztvevői a Sándor-palota bejáratánál megemlékeztek Göncz Árpád volt köztársasági elnök születésnapjáról. A beszédeket követően a tüntetők fáklyákkal a Kossuth térre vonultak.

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2014. február 11. 11:49
"Rózsa Milán felszólította Orbán Viktor kormányfőt, hogy nézzen körül a világban, mert szembemegy a forgalommal" A PM nagyjából 4%-on áll a teljes népesség körében... Ki is megy szembe a forgalommal?
qccqccqcc
2014. február 11. 10:44
Hu micsoda erő, tömeg, összefogás: 500 fő:-)
Peter8811
2014. február 11. 06:39
Valószínű ez a csapat a áramárkalkulátorok MSZP/SZDSZ-es csapata azért tiltakoznak mert ha meg épülnek a blokkok nem lehet majd a 20 fillért előállított áramot 50 forintért adni és kivitték a gyereket is hagy tanulja a panamai árreformot/ kereskedést.
Peter8811
2014. február 11. 06:28
PM Privát Mani, PM Provokálunk Mindenkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!