Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

'68-ról is vitázott Schiffer és Semjén Tusnádon

2013. július 25. 14:19

Elsősorban az Európai Uniót bírálták azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a 2014-es európai parlamenti és magyarországi választásokról szerveztek csütörtökön a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

2013. július 25. 14:19

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette, ellentétes a magyar érdekkel az EU-ból való kilépés szorgalmazása, de azt a szervilizmust is el kell utasítani, mely feladja a nemzeti érdeket Brüsszellel szemben. Kijelentette: „a magyar történelemnek nem az a célja, hogy az EU tagjai legyünk. A cél a megmaradás, aminek egy eszköze az EU” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője úgy vélte: az EU alapelveit kellene módosítani ahhoz, hogy az Unió megfelelhessen a mostani kihívásoknak. Szerinte a négy szabadságjog: az áruk, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlása és a személyek szabad mozgása helyett a földért, a társadalomért és a fogyasztókért vállalt felelősséget kell az unió alapelvévé tenni. „Ez ad esélyt arra, hogy az egész bolygó túlélje a krízist” – tette hozzá a politikus.

A szabadegyetem hallgatósága élőben hallgathatott meg egy „Semjén-Schiffer pengeváltást” is, melynek alapját az 1968-as európai diákmegmozdulások különböző megítélése képezte. Semjén szerint kommunista vezérek nevével fémjelzett nihilista mozgalom volt, Schiffer pedig éppen a fogyasztói társadalom elleni, a neoliberális szemlélet elleni lázadás volt.

Kérdésre válaszolva Semjén Zsolt fontosnak tartotta, hogy a romániai magyar politikusok az alapvető kérdésekben konszenzusra jussanak. Kijelentette, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe került, „a budapesti kormánynak kutya kötelessége az RMDSZ pénzügyi támogatása”.

A erdélyi magyar-magyar összefogás szükségességéről szólt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke is. Mint felidézte, 2007-ben a verseny, 2009-ben az összefogás juttatott be három erdélyi magyar képviselőt az EP-re. „Meghívtuk az RMDSZ-t Tusványosra, és aki fontosnak tartja a nemzetpolitikát, az itt is van” – utalt a szövetség vezető politikusainak a távolmaradására. Jonathan Horsman elemző, a londoni Project Associates igazgatója azt tartotta az EP-választások nagy kérdésének, hogy az euroszkeptikus pártok, vagy az unió megszilárdítását szorgalmazók kerülnek ki győztesen. Az elemző azt a következtetést is megkockáztatta, hogy a forintra jobb jövő vár, mint az euróra.

Marc Gafarot Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője aggasztónak találta, hogy az EP-választások kampányában is általában a belpolitikai témákról folyik a vita. Szerinte az unió jövőjéről szóló vitákra lenne inkább nagy szükség.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. július 26. 08:07
Hát így van ez, ha valaki csak "olvas" és "hall". Gondolkozni is kellene!!! " messze 2013. július 25. 20:48 Sok zagyvaságot olvastam és hallottam már 68-rol. A tied ver mindent. :-D"
absinth
2013. július 25. 21:36
Tudjátok meddig szenvedünk és fizetünk dédapáink és apáink tetteiért és azért amit nem tettek ? Te és én, Ti és mi ! ???????????Aha ! Ő nem ! Mert ő... igen ő más. Schiffer András Szakasits Árpád dédunokája. Szakasits neve van az eredeti, 1949-es Alkotmányon Rákosi Mátyásé mellett.
elfelejtette
2013. július 25. 20:53
Schiffer az egyetlen épkézláb baloldali, aki alkalmas a párbeszédre, mégha nem is értek egyet vele sokmindenben. És persze pont őt akarják a partvonalra szorítani a bal térfélen. Idióták.
catalina9
2013. július 25. 18:04
Schiffer pedig éppen a fogyasztói társadalom elleni, a neoliberális szemlélet elleni lázadás volt..."mármint a diáklázadás Cohn Bendit, Rudi Dutschke és a többi félnótás rendelésre csinálta hisztit. Mikor az USA Vietnammal háborúzott, akkor kezdett olyan rosszul állni, hogy bevezették a kötelező sorozást. És akkor a bankárok, a ballib értelmiség, a hollywoodi "művészek" beszartak, hogy a fiacskáikat is elvihetik harcolni, márpedig annyira azért nem szerették a hazájukat, hogy dumán kívül esetleg saját vérükkel is védjék. Csináltak egy nagy cirkuszt, amit elneveztek hippimozgalomnak, ennek keretében hangos békeszólamok között kicsit megsimogatták a katonaszökevények buksiját. Orrba szájba születtek a "háborúellenes" filmek, a Hair, az Eper és vér stb. stb. mindenféle kábítószerrel feltupírozott fesztiválok. Ennek egyik oldalága volt a párizsi "diáktüntetés" amit aztán a KGB is rendesen támogatott. Egyébként a CIA is benne volt, mert erősen csípte a szemüket De Gaulle, aki 1967-ben kijelentette az izraeli háború okán, hogy a zsidók egy öntelt zsarnoki nép. Jellemző ezekre a hülyegyerekekre, hogy azóta szépen belenőttek a hatalomba, jólétbe...ja és ez az oly békevágyó liberális értelmiség alig alig tiltakozik a sokkal igazságtalanabb iraki háború ügyében.. furcsa nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!