Nem olvadnak össze az erdélyi magyar pártok

2013. június 07. 16:44

Elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt fúziós ajánlatát és csak a párbeszédkészségét erősítette meg a Magyar Polgári Párt.

2013. június 07. 16:44

A Toró T. Tibor Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének címezett pénteki nyílt levelében Biró Zsolt, az Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke pártjának a szervezeti önállóság megőrzéséről szóló kongresszusi határozatára hivatkozott. „Meggyőződésünk, hogy erdélyi magyar társadalmunk csak akkor válhat ténylegesen autonóm, saját sorsát irányítani képes közösséggé, ha a politikai sokszínűség és a nemzeti érdek közös képviselete egyaránt érvényesül. Ennek jegyében nyitottak vagyunk a párbeszédre minden magyar politikai párttal és szervezettel!” – fogalmazott nyílt levelében Biró Zsolt. 

Az MPP elnöke ugyanakkor éles hangon bírálta az EMNP fúziós törekvéseit. „Arra kérjük a néppárt vezetőit, hogy lépjenek túl saját árnyékukon, hagyjanak fel a közvélemény folyamatos manipulálásával, a sajtón keresztül történő üzengetéssel, a fúzió alapokat nélkülöző erőltetésével, és amennyiben tényleg szívükön viselik közösségünk sorsát, akkor maszatolás helyett válasszák bátran az őszinte párbeszédet” – jelentette ki Biró Zsolt. Úgy vélte, az EMNP és az MPP meg tudja találni az együttműködésnek azokat a lehetőségeit, amelyek a választások szabadságát és az erős nemzeti érdekképviseletet is biztosítják. 

Az EMNP elnökségének megbízásából Papp Előd alelnök május 4-én, a makfalvi majális alkalmával tett nyilvános ajánlatot a fúzióra. A nyilvános bejelentése után írásban is átadta Biró Zsoltnak az EMNP elnökségének a fúziós tárgyalások elkezdését ajánló határozatát. 

A 2012. júniusi önkormányzati választásokon a magyar pártok megyei listáira leadott voksok 85 százalékát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg, a fennmaradó 15 százalékon pedig az ellenzékét megtestesítő MPP és EMNP osztozott megközelítőleg egyenlő arányban. Az MPP-nek hét, az EMNP-nek két polgármesterei tisztséget sikerült megszereznie.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. június 07. 18:34
A két 0,01%-os valami egyesülne,fantasztikus!
Akitlosz
2013. június 07. 17:12
A politikai sok színűség sok apró, jelentéktelen pártot eredményez, amelyeknek egyiknek sincsen lényeges beleszólása az ország dolgába. De együtt, egy pártban összefogva lehetne. Csak ugye a legtöbb pártvezér inkább akar egy bár apró, de saját pártban góré lenni, mint egy nagyobb, sikeresebb pártban másodhegedűs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!