Bajnai szerint tőkére és innovációra van szükség

2013. március 21. 14:53

Új alapokra kell fektetni az euróövezethez való konvergenciát Közép- és Kelet-Európában, ehhez jó minőségű oktatásra, stabil jogállami környezetre és az innováció támogatására van szükség – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség egyik vezetője csütörtökön egy bécsi gazdasági konferencián.

2013. március 21. 14:53

A térség országai kettős kihívás előtt állnak: egyrészt folytatniuk kell a felzárkózást Európa nyugati feléhez, másrészt ezt úgy kell elérniük, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, mint a válságban lévő euróövezet – fejtegette előadásában a volt miniszterelnök a WIIW bécsi gazdasági kutatóintézet rendezvényén. Kifejtette: a válság előtt a felzárkózás fő alapja az volt, hogy a régió „Európa termelési övezetévé” vált, a válság alatt azonban lelassult a tőkebeáramlás, emellett az olcsó erőforrások is elfogyni látszanak egyes országokban. Közép- és Kelet-Európa – mondta – most választás előtt áll, hogy megpróbál-e lépést tartani a nyugat-európai tudásalapú társadalmakkal, vagy a perifériára szorul.

A felzárkózás érdekében javítani kell a munkaerő képzését, beleértve a felsőoktatást is – jelentette ki. „Nem csökkenteni kell a felsőoktatás támogatását, ahogy hazámban is, hanem növelni” – mondta. „Az oktatás, ezen belül a felsőoktatás, a válságban sem lehet pénzkérdés, hanem nemzeti stratégiai kérdés” – tette hozzá. A térség országai – mondta – továbbra is „alultőkésítettek”, ezért képesnek kell lenniük tőkét vonzani, de arra is, hogy megtartsák a hazai tőkét. A növekedés újraindulásához kedvező üzleti környezetre, a korrupció csökkentésére, jogállamiságra, stabilitásra van szükség – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nézete szerint a régió globális összehasonlításban kicsi tőzsdéi számára előnyöket hozhat az integráció az elektronikus kereskedelem világában.

A térség szinte valamennyi országában strukturális probléma Bajnai szerint, hogy magas termelékenységű multinacionális vállalatok és alacsony termelékenységű helyi vállalatok léteznek egymás mellett, ezért szükség van a hazai innováció támogatására. A konvergencia folyamat fenntartása érdekében hosszú távon legalább az európai átlagot két százalékkal meghaladó növekedési potenciált kell felmutatniuk a régió országainak Bajnai Gordon szerint. Nézete szerint az EU-ban nettó befizető országok – mint Németország vagy Hollandia – polgáraitól nem lehet elvárni, hogy újabb „biankó csekket” töltsenek ki az unió számára, az viszont elvárható, hogy az olyan folyamatban lévő strukturális reformok – mint az úgynevezett európai szemeszter – mellé álljanak, amelyek garantálják, hogy ne következzen be még egyszer ilyen jellegű válság. Görögország polgárai számára – mondta – perspektívát kell kínálni, „hogy lássák a fényt alagút végén”, de ennek feltétele egy hosszú távú, intézményi reformokat és megszorításokat tartalmazó terv.

Ugyanakkor Bajnai szerint az EU-ból nem válhat egyfajta „Európai Egyesült Államok”, a nemzeti parlamentek, a nemzeti identitás és a nyelvek fennmaradnak. Úgy vélekedett, erősíteni kell a közvetlen legitimációval rendelkező nemzeti parlamentek szerepét az EU-ban.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. március 21. 21:21
Na, ki volt a a fingóversenyen a legübösebb görény a kisz táborban verőcén 87-ben?
kuwiq
2013. március 21. 21:19
Egyébként egyszer azt kéne kipróbálni, akkor mi van, ha kevesebb a balliberális. Úgyis kozmopoliták az elvtársak, menjenek a pénzük mellé ciprusra meg svájcba, egy kicsit hagyjanak minket békén. Majd csak megleszünk valahogy.
kuwiq
2013. március 21. 21:16
És mibe fájt az orrplasztika?
békalepcse
2013. március 21. 20:55
Jól értem? Bajnai tökére lenne szükség, modjuk elrettentésként kovácsolt kerítés hegyire kitűzve. Innovatív ötletekre, tökvesztés után miként utasítsuk ki az országból. Mondjuk trágyás szekéren, vagy szippantós tartályban, nehogy megszökjön közben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!