Horogkereszthez hasonlította a magyar címert a román politikus, megbüntették

2012. november 05. 09:12

Hatszáz lej pénzbüntetésre ítélte a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács Bogdan Diaconut, amiért a politikus korábban azt mondta, a magyar címer kihelyezése egy romániai iskolára olyan, mintha horogkeresztet tennének egy zsidó tanintézetre.

2012. november 05. 09:12

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács pénzbírságot rótt ki Bogdan Diaconu román kormánypárti politikusra, aki januárban azt nyilatkozta, „a magyar címer kihelyezése egy romániai iskolára olyan, mintha náci horogkereszt kerülne egy zsidó tanintézetre”. A kormányzó Szociáldemokrata Párt politikusának 600 lej (36500 forint) büntetést kell fizetnie a magyarokat sértő kijelentés miatt – írta a Krónika című erdélyi magyar napilap.

Bogdan Diaconu januárban azután tette a kifogásolt kijelentést, hogy Csíkszeredában a Márton Áron Főgimnáziumnak és a Segítő Mária Gimnáziumnak is otthont adó épület homlokzatára a felújítás során ismét kikerült a magyar címer, amely eredetileg is az épület dísze volt. Diaconu nyíltan magyarellenes megjegyzéseit annak idején Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, erdélyi magyar politikusok, egyházfők, csíkszeredai önkormányzati képviselők egyhangúlag visszautasították. A politikus ellen egy neve elhallgatását kérő sepsiszentgyörgyi polgár tett feljelentést a diszkriminációellenes tanácsnál. A panaszos juttatta el a Krónikának a hatóság határozatát is, amely bíróságon megtámadható.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2012. november 05. 11:59
A fene se tudja. Valahol értelemszerűen örülök, ha a körmére koppintanak annak, aki basztatja a határon túliakat, de én inkább amellett lennék, hogy szabadon elmondhassa mindenki, amit akar.
Gyurcsány Viktor
2012. november 05. 11:17
Meg a nácik is kiváló emberek, hazánk és Európa nagy jótevői voltak, csak a cionista propaganda állítja másképp, igaz?
Gyurcsány Viktor
2012. november 05. 11:16
Most mi a gond? A szvasztika ősi indiai szerencseszimbólum, nincs ebben semmi sértő.
tóth mária
2012. november 05. 11:00
Ez aztán a büntetés, gyomorforgatóóóóó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!