Madari.sk: magyarokról szlovákoknak

2012. szeptember 20. 09:52

Tájékoztató honlapot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közösen a szlovákiai magyarokról, szlovák nyelven. A Madari.sk portál célja, hogy a szlovák többséget jobban megismertesse a Szlovákiában élő magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival.

2012. szeptember 20. 09:52

A weboldalt sajtótájékoztatón mutatta be szerdán Bolemant Lilla főszerkesztő, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, valamint Petőcz Kálmán volt nagykövet és emberjogi szakértő. Tokár arról beszélt, hogy a weboldal a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt: „A két közösség bezárkózik egymás elől, eddig nem volt köztük párbeszéd, amelyet a nyelvi akadályok is okozhattak. Ezen próbálunk meg most változtatni.” Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szlovák többség lássa, miképp is vélekednek a magyarok az egyes, őket érintő kérdésekről. Tokár a Mandiner.média kérdésére azt mondta, az első fontos lépés, hogy a szlovák média felfedezze az oldalt, és az eljuthasson a szlovák közönséghez.

Petőcz szerint sajnos a szlovák közösség sem nyitott igazán a magyar kérdések iránt – ennek alátámasztására szolgált maga a sajtótájékoztató is, ahol a magyar média képviselőin kívül csak egyetlen szlovák újságíró jelent meg. „Egy hasonló kezdeményezésnek már 20 évvel korábban meg kellett volna jelennie.” – tette hozzá.

A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őt leginkább érdeklő kérdésekre kaphat rövid, pontos válaszokat, és egy magazinrészből.    

„A kérdés-felelet részt interaktívnak tervezzük, ahová bárki beküldhet bármilyen kérdést. A magazinban többek közt a kultúra, sport, oktatásügy területéről jelentetnénk meg cikkeket, valamint sikeres szlovákiai magyarok portréival is szeretnénk az olvasókat megismertetni” – mutatta be Bolemant Lilla az oldalt. Egyelőre heti frissítést terveznek, majd később naponta jelennének meg az új cikkek, és a témákat is bővítenék. 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csehszlovák Kém
2015. március 15. 04:15
Hehe, kicsit nyúlás szaga van a dolognak, de összességében örülök, h minden morgás ellenére, azért bejött a dotoho koncepciója, Géza :) Őszintén mondom: sok sikert kívánok! CSK
Valandil
2012. december 06. 00:50
Erre ott van a dotoho. A zindex minden nap kirakja a dobozba - nagy az egyetértés köztük.
röviden
2012. szeptember 25. 14:45
A kölcsönös megértés jegyében, ha jól látom, nem kétnyelvű.
Necoure Yamakee
2012. szeptember 22. 10:14
Amikor még a szlovákok nem is léteztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!