Lengyelország kormánya a szavakat választja az emberiesség helyett

2021. december 07. 12:17

Kapóra jött a szélsőjobboldali kormányzatnak a határon kialakult krízis.

2021. december 07. 12:17
null
Bernáth Lackó
Mérce.hu

„Amilyen gyorsan és kíméletlenül bontakozott ki a belarusz rezsim kortárs fogalmainkkal leírhatatlan, embertelen politikája – amely emberek halálos veszélybe csalására és abban tartására épült – a másik oldal, elsősorban Lengyelország olyan gyors ütemben találta meg a helyzetben saját sütögethető pecsenyéjét.

A varsói szélsőjobboldali kormányzat az események kezdetén ugyanis talán addig soha nem tapasztalt kül- és belpolitikai nyomás alatt állt. Az Orbán-rezsimhez hasonló autokratikus vezetés évek óta folyamatos harcban áll az Európai Uniós csúcsintézményekkel, egymást érik a kötelezettségszegési eljárások az ország ellen, és októberben az Európai Parlament felszólította a Bizottságot és a Tanácsot, hogy újabb eljárás induljon a lengyel alkotmánybíróság szerintük jogellenes összetétele, az Európai Unió Bírósága (EUB) által meghozott ítéleteknek való megfelelés akadályozása, és az alkotmánybírósára vonatkozó jogszabályok megszegése miatt. Az alkotmánybíróság mellett a lengyel Legfelsőbb Bíróság rendkívüli ellenőrzéssel és közügyekkel foglalkozó tanácsát, a Nemzeti Igazságszolgáltatási Tanácsot és a Lengyel Államügyészi Szolgálatot is vizsgálat alá vetetnék.

De az ország belpolitikai helyzete sem mondható kifejezetten kedvezőnek a PiS-kormány (Prawo i Sprawiedliwość / Jog és Igazságosság) számára. Júliusban Donald Tusk korábbi miniszterelnök, illetve ex-Európai Parlamenti elnök bejelentette visszatérését a lengyel belpolitikába, ami jelentősen megnövelte az általa elnökölt ellenzéki Polgári Platform (Platforma Obywatelska) erejét. Emellett nem sokkal később, nyár végén ráadásul koalíciós válságba sodródott a kormány, ami a kisebbik kormánypárt távozásával végződött. Ha mindez nem volna elég, időről-időre erőre kap, és jelentős tömegeket mozgat meg országszerte a tavalyi alkotmánybírósági döntés eredményeképp bevezetett, szélsőségesen szigorú abortusztörvény elleni tiltakozás, amely nemrég közel térdre is kényszerítette Kaczyńskiékat, és elérték, hogy enyhítsenek a törvény szigorán.”

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. december 08. 13:37
Nincs olyan, hogy emberiség, hülyegyerek! Tanulj!
Bonaparte
2021. december 07. 19:35
anyádnak is kapóra jött volna egy condom...
Szittya66
2021. december 07. 18:45
Sohasem értettem, hogy akiknek ennyire hiányoznak ezek az analfabéta tevehajcsárok, miért nem visznek belőle haza néhányat, miért másokkal akarják eltartattni őket? Vagy lehet, hogy annyira mégsem jó emberek?
akiaki
2021. december 07. 18:31
ez a szélsőkomcsi, szélsőbalos ujuságos írócska, a görbeorrok királya!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!