Egy ítélet margójára

2020. január 01. 12:07

A zágrábi sztori – sajnos – nem filmforgatókönyv, hanem az abszurd valóság, ami a bőrünkre megy itt, Közép-Európa kellős közepén.

2020. január 01. 12:07
Szőcs László
Magyar Nemzet

„»Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták« – ezzel kezdődik A per, Franz Kafka abszurd regénye. Egy tegnapi zágrábi ítéletnek pedig ez a lényege: első fokon hat év börtönt kapott Ivo Sanader volt horvát kormányfő, míg az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsoltra, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójára – távollétében – két év börtönt szabtak ki.

A verdikt igen kellemetlen zárása az óévnek, és rossz fényt vet Zágrábra a horvát elnökválasztás két fordulója között, valamint szomszédunk január 1-jén debütáló soros EU-elnöksége előtt. De következményeiben ennél sajnos sokkal messzebbre, hazánkig, a magyar gazdaság egyik zászlóshajójáig, sőt Közép-Európa energiabiztonságáig és az uniós igazságszolgáltatás minőségéig ér. Az igazi tét ez, nem pedig két magánszemély elmarasztalása – még ha egyelőre csak első fokról beszélünk is. A fellebbezés lehetősége adott, és élnek is vele az érintettek.

A Molnak az INA horvát energiavállalatban szerzett – és az idő múltával egyre bővült – érdekeltsége csaknem húszéves történet, amely egész jogi kálváriává duzzadt. Ha hollywoodi filmről lenne szó, lebilincselőnek tartanánk a sztorit, amelyben döntéshozók és üzletemberek, luxusórák és autócsodák, diplomáciai viharok, bírók és ügyvédek, elfogatóparancsok, ítéletek és verdikteket megsemmisítő határozatok sorjáznak vég nélkül, immár egy évtizede. Ám a zágrábi sztori – sajnos – nem filmforgatókönyv, hanem az abszurd valóság, ami a bőrünkre megy itt, Közép-Európa kellős közepén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szajnyalogatoviktor
2020. január 01. 18:06
egy ujabb bortontoltelek jelentkezett a faszkorbacsert... https://444.hu/2020/01/01/rogan-antal-jobbkeze-kaszalhatott-nagyot-a-4ig-reszvenyeinek-bedolesevel Rogán Antal jobbkeze kaszálhatott nagyot a 4iG részvényeinek bedőlésével Bennfentes kereskedelmet gyanúja miatt hatósági bejelentést készül tenni a Magyar Nemzeti Banknál a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szervezete a 4iG részvényeinek kereskedelme miatt. A hvg360 cikke szerint a bennfentes kereskedelem azért merült fel, mert bár a 4iG csak december 10-én jelentette be, hogy mégsem vásárolja fel a Magyar Telekomtól a T-Systems Magyarországot, de a vállalat részvényei már 10 nappal korábban esni kezdtek. Pedig még december elején is sorra érkeztek a hírek a 4iG által megkapott milliárdos állami megbízásokról. A bejelentést megelőző napokban egyetlen viszonylag nagyobb, de 5 százalékosnál kisebb tulajdonos kezdett pánikszerűen eladni, a Monavis Holding.Ennek a cégnek pedig az a Kertész Balázs a tulajdonosa, aki ügyvédként Rogán Antal gazdasági ügyeit intézte.
kizökkentidő
2020. január 01. 17:33
Ez az ügy pont úgy bűzlik messziről, mint a MÁV-Cargo eladása, csakhogy a Horvátok nem hagyják annyiban. Horvátéknál vezettek el bilincsben bankárokat is ez idehaza képtelenség, hiszen a hazai politikusok eladták magukat a bankoknak, ez jól látható, mert az uzsorázó bankokat a mai napig nem tudták megrendszabályozni.
Janice
2020. január 01. 17:25
Jobb oldalon köszönetet kell mondani ha valaki lebukik a korrupció miatt Még Hernádi a végén hős lessz Ja és arról, hogy addig ártatlan mindenki amig el nem ítélik? Akkor nem kell nagypofával hirdetni a baloldaliak ügyeit amig nincs ítélet Pl Czeglédy
kuznyecov
2020. január 01. 16:37
A MOL zömében orosz tulajdon. Az oroszok vették rá hernádit, hogy kijátssza a horvát privatizációs törvényt, és megvezesse őket. Elítélt bűnöző, akit persze nem fogunk kiadni. Ilyen egyszerű. A teljes országot 30 éve áthatja ez az áporodott bűz, ez a korrupció, és ez a mindenki ártatlan feeling. Ugyanazon személyek váltakoznak, és senki nem megy a sittre, aki menne, azt is mentegetjük, mert félünk, mi lesz, ha beszélni kezd. Szomorú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!