Európa és a történelmi távlat fájdalmas hiánya

2019. május 09. 07:52

Európa szellemi defenzívában van, demográfiailag hanyatlik, központjaiból folyamatosan válságjelek érkeznek.

2019. május 09. 07:52
Pelle János
Neokohn

„Harminc év, ez a »nemzedéknyi idő«, alapvető változásokat hozott az Európai Unió és Izrael viszonyában is, melyekre harminc éve, a rendszerváltás idején még senki sem számított. Az EU, amit az első három évtizedben még Európai Gazdasági Közösségnek neveztek, a berlini fal leomlása után még példátlan sikertörténetnek számított, a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország polgárai vágyakozva néztek rá.

Akkor, 1989-ben Izrael lakossága alig haladta meg a négymilliót, és hiába győzte le előzőleg három háborúban is arab szomszédait, Európából úgy tűnt, még mindig a létéért küzd, és tartós fennmaradásához nem nélkülözheti az olyan nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ vagy EU közreműködését.

Napjainkra kiderült, hogy az Európai Uniónak és tagországainak hasonló, megoldhatatlannak tűnő problémával kell szembenéznie, mint Izraelnek: a határai mentén található arab országok állandósult társadalmi és gazdasági válsága következtében fokozódik a rájuk háruló demográfiai nyomás, és meg kell oldaniuk a bevándorló, illetve a már hosszabb ideje ott élő iszlám hitű tömegek integrációját, illetve asszimilációját. Ezzel a kihívással szembesülve a csökkenő lakosságú, és identitásában megrendült EU kohéziós ereje megroppant.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2019. május 09. 09:39
A történelem a birodalmak felemelkedéseiről és hanyatlásairól szól. A lufit sem lehet a végletekig fújni. Azért az osztrák-magyar monarchia a sokféle nemzetisége ellenére sokkal egységesebb volt. Akkor még nem lófrált ennyi tudatlan, izmusoktól túlfűtött, megélhetési politikus a rendszerben és nem akarták sem a Közel-Kelet, sem Afrika, sem Közép- és Délamerika próblémáit megoldani A jegesmedvéket és a klimaproblémát már nem is említem.
KannibálTatárÚr
2019. május 09. 09:06
Hihetetlen, de így van: az uniós politikusok az iszlám terjésztését tartják fő feladatuknak, pedig a feladatuk védekezni ellene.
aleb19
2019. május 09. 08:34
mert migrancsokat hozatnak a berek letoresere...lasd fidesz es a magyarul nem beszelo ukran/szerb migrancsok
krakken96
2019. május 09. 08:18
Izrael apartheid rendszer Az alkotmanyban is benne van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!