Új szelek

2017. október 17. 06:49

Az osztrák választók változást akarnak, ahogyan a szintén bevándorlási célországnak számító Németország választópolgárai is ezt mutatták meg múlt hónapban.

2017. október 17. 06:49
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Ami az osztrák közhangulatot illeti, Ausztriában egészen biztosan más szelek fújnak ahhoz képest, amikor 2015 nyarának végén autókkal indultak el a Keletibe migránsokat menteni. Sebastian Kurz valóban mélypontról húzta fel pártja támogatottságát a választásokra. A legfiatalabb osztrák külügyminiszter akkor vált igazán markáns politikussá, amikor 2015 őszén Werner Faymann akkori szociáldemokrata kancellárral szemben követelte a határzárat, tartva attól, hogy a német szigorítás nyomán Ausztriában reked mindenki. 

Az osztrák választók változást akarnak, ahogyan a szintén bevándorlási célországnak számító Németország választópolgárai is ezt mutatták meg múlt hónapban. Akkor Merkelt megbüntették, de nem buktatták meg, történelmi mélypontra süllyesztették a szociáldemokratákat, s megerősítették a bevándorlásellenes jobboldalt. Az üzenet egyértelmű volt: értékelik a Merkel nyújtotta évtizedes stabilitást, de a bevándorláspolitikáján változtatnia kell. 

Ez az egyik legfőbb összetevője Kurz sikerének is. Majdani kormányáról még korai találgatni, függetlenül azonban attól, hogy ki végzett a második helyen, egyvalami azért biztos. Ha Sebastian Kurz komolyan gondolta a szigorú bevándorláspolitikát, és valóban változást akar hozni Ausztriának, nem kérdés, kit választ koalíciós partnerül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2017. október 17. 09:43
Még egy kicsit jobban is akarhatták volna a változást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!