Bécs vörös és józan maradt

2015. október 12. 07:36

Józanul ugyanis senki sem gondolhatta komolyan, hogy egy Heinz-Christian Strache kaliberű ember – aki nem is egy Jörg Haider azért – képes lenne elvezetni Bécset. A harmincszázaléknyi náci táboron nem tud túlnőni az FPÖ.

2015. október 12. 07:36
Techet Péter
hvg.hu

„Az FPÖ-t ezúttal a közvélemény-kutatók felülmérték. Vélhetően többen vagánykodtak hangosan az FPÖ-re szavazás gondolatával, mint ahányan aztán a szavazófülkében behúzták Strachéra az ikszet. Józanul ugyanis senki sem gondolhatta komolyan, hogy egy Heinz-Christian Strache kaliberű ember – aki nem is egy Jörg Haider azért – képes lenne elvezetni Bécset. Orbáni szólamai pedig legfeljebb csak a keménymagjának tetszhettek.

A választások azt is megmutatták, hogy hiába szárnyal országosan is ma az FPÖ – Ausztriában nem lesz FPÖ-s kancellár. Ausztriában mindig is volt vagy harmincszázaléknyi potenciális náci szavazó; ennek különféle történelmi és szociokulturális okai vannak. A vasárnapi bécsi választásoknak éppen az volt tétjük, hogy sikerül-e az FPÖ-nek kitörnie a saját táborából. És láthatóan ez nem sikerült nekik. Semmiféle fej-fej melletti küzdelem nem lett végül, a szocik vagy tíz százalékot rávertek Strachéra, aki összesen öt százalékkal kapott többet, mint öt éve.

És hasonló a helyzet egész Ausztriában: a harmincszázaléknyi náci táboron nem tud túlnőni az FPÖ, így a szocdemek országosan is meg tudják majd tartani a hatalmat.

És ez így van rendjén. Miért is kéne a világ legélhetőbb fővárosában és Európa egyik leggazdagabb jóléti államában vezetőt váltani?

Nem a magyar út tehát Európa jövője: Ausztriában, de mindenütt másutt hiába növekszenek az FPÖ-szerü pártok, hatalomra csak Magyarországon tudtak jutni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2015. október 12. 14:42
A szerző identitásához viszont kétség nem fér. "nem adhatok mást, csak mi lényegem". Semmi új.
ksmith88
2015. október 12. 14:36
Úristen! És ami most történik Európával, az józanság?
pkarcsi
2015. október 12. 14:05
Bécs lehet ,hogy józan maradt,de te vörösagyvizű bitang viszont nem.
nimród
2015. október 12. 13:02
Vegyük észre, hogy itt nem az FPÖ-ről és Strachéról van szó. A Szabadságpárt csak apropó a szarházi számára. (Ráadásul pár nappal korábban írt cikkében Strachét, a végeredménytől függetlenül a választás valódi nyertesének minősítette. A mandiner pedig, nagyon helyesen, a két írást egymás mellé tette.) Valójában Techet célpontja minden esetben Orbán Viktor. Orbán támadása, gyalázása. Valakik nyilván ezért fizetik. A zavaros és egyoldalú "elemzések" csak a csomagolást, illetve a tényleges célt álcázzák. Szomorú, hogy a Magyar Nemze gyakran közli ezeket a hitvány eszmefuttatásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!