A drachma nem dráma

2015. július 16. 09:07

A görög gazdasági autonómiának a növelése a saját fizetőeszközzel a lépés a legjobb irányba.

2015. július 16. 09:07
Rácz Gergő
Napi Gazdaság

„Amire most a görögöknek a legnagyobb szükségük van, az a lehetőség a kilábalásra, hogy nőni tudjon az országuk gazdasága. Azt, hogy ezt hogyan teszik, az ő dolguk kell hogy legyen, elvégre tiszteletben kell tartani a szuverenitásukat, választóik döntését. Azonban erre a – főként németek által forszírozott – megállapodás fikarcnyi lehetőséget sem hagy. Az is látszik, hogy egy olyan rozoga állapotban lévő gazdaságnak, mint az övék, az euró is inkább korlát, mint előny, mivel nincs önálló monetáris politikájuk mint versenyképességet javító eszköz.

Ennek orvoslására kell a drachma, és egyúttal a mozgástér az athéni jegybanknak, amivel tevékenyen hathat a gazdasági folyamatok alakulására. A fizetőeszköz versenyképesség érdekében történő gyengítése nem egy jó, nem egy »szép« eszköz, de hatékony alap lehet ahhoz, hogy a görög gazdaságpolitikának legyen valamennyi tere, hogy helyrehozza dolgait és törleszteni tudja adósságát.

Ezt a szereplők túlnyomó többsége a lehető legrosszabb forgatókönyvnek tartja, mert a valutaunió bukását jelentheti, és bizonyos értelmezések szerint Görögország kizárását is az EU-ból. De miért is kellene ennek így lennie? (...)

A görög gazdasági autonómiának a növelése a saját fizetőeszközzel a lépés a legjobb irányba. Elsőre beleremeghetnek a piacok, meginoghat a bizalom az euróval szemben – és ennek még mi is megérezzük a hatását –, de ezt vállalni kell. Ahhoz, hogy egyben maradhassunk, miközben tiszteletben tartjuk egymás autonómiáját, ezúttal bizonyos szempontból bomlani kell. Csak meg kell érteni, hogy ez önmagában még nem tragédia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. július 16. 22:36
A drachma ismeretlen hatással járna. Simán maradhatnának az EU-ban, ha akarnak ez egyszerű technikai kérdés, jogszabály és kész, egyszerűbb is lenne, kevesebb nyűg. Csak történne már valami.
Mich
2015. július 16. 13:01
Igen, "A görög gazdasági autonómiának a növelése a saját fizetőeszközzel /LENNE/ a lépés a legjobb irányba."
TuskóHopkins
2015. július 16. 11:51
Már rég olvastam ekkora csúsztatást......a miérteket már többen leírták. Nekem a mostani tárgyalások során végig az volt az érzésem, hogy mindkét fél a grexitet akarja elérni....csak egyik félnek sem volt bátorsága felvállalni az ezzel járó totális görög összeomlást és elszegényedést.
Senye Péter
2015. július 16. 10:04
Okos kormányok kezében a saját valuta hasznos eszköz. De gyerekek kezébe ez se való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!