Amíg a régiónk nagy része nyugatra néz, a magyaroknak egyre szimpatikusabb Kína és Oroszország

2021. június 29. 09:47

Átfogó felmérést készített a kelet-közép-európai régióban uralkodó geopolitikai véleményekről a pozsonyi székhelyű GLOBSEC think-tank. A régió országai elsöprő többséggel továbbra is kiállnak az Európai Unió és a NATO mellett, a keleti hatalmak megítélése viszont közel sem ilyen egységes: a legtöbben elutasítják Kínát és Oroszországot, a magyarok viszont kiemelkedően magas arányban kezelik ezeket az országokat stratégiai partnerként.

2021. június 29. 09:47
null
Admin

A GLOBSEC felmérése több szempontból is igyekezett megvilágítani a közép-kelet-európai régió közvéleményének geopolitikai hozzállását a világ meghatározó szereplőihez és történéseihez. A kutatás talán legfontosabb megállapítása, hogy

egyre inkább megdőlni látszik a nyugathoz minden áron csatlakozni akaró Kelet-Európa dogmája.

A válaszadók mindössze 38 százaléka mondta azt, hogy azt szeretné, hogy országa a nyugathoz tartozzon. Ez viszont nem jelenti azt, hogy automatikusan a kelethez húzna a kelet-európaiak szíve, mivel ezt csupán az itt élők 4 százaléka szeretné – a legnépszerőbb álláspont 49 százalékkal egyfajta köztes lét kelet és nyugat között. Ez utóbbit Magyarországon a megkérdezettek több mint fele támogatja, míg kifejezetten a nyugathoz hazánkban csak 32 százalék húz. A középutas preferencia nem újkeletű jelenség Magyarországon: évek óta csökken azok száma, akik vagy kifejezetten a nyugathoz, vagy kifejezetten a kelethez tartozónak tartják az országot.

A kutatás során a következő tíz ország közvéleményét vizsgálták: Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia.

Az elemzés szuperhatalmakkal foglalkozó része egyedi színben tünteti fel Magyarországot: amíg a legtöbb országban többségben vannak azok, akik az Egyesült Államok, Oroszország és Kína hármasából az USA-t tartják országuk stratégiai partnerének, addig a magyarok mindössze 13 százaléka gondol az észak-amerikai országra ily módon. Ezzel szemben

a magyarok 35 százaléka tartja Oroszországot stratégiai partnernek, míg Kínáról 30 százalék gondolja ugyanezt

– utóbbi a legmagasabb, míg előbbi a harmadik legmagasabb arány a régióban. A szuperhatalmak vezetői terén viszont már kiegyensúlyozottabb a kép: Joe Bidenről és Vlagyimir Putyinról egyaránt a magyarok 42-42 százaléka van pozitív véleménnyel. Hszi Csin-ping, a kínai állam első embere ugyanakkor szinte láthatatlan a közép-kelet-európaiak szemében: a régió minden negyedik lakosa nem is hallott még a kínai vezetőről.

Ha már Kína: hiába került az utóbbi években egyre inkább előtérbe mind a régióban, mind egész Európában Kína megítélése – elég csupán maszkdiplomáciára, a kínai oltások kérdésére, az ujgurok miatt hozott uniós szankciókra vagy épp a Fudan körüli botrányra gondolni – a régió többsége nem tekint fenyegetésként az ázsiai óriásra. Sőt, a régió 15 százaléka (a magyarok esetében ez a szám 17 százalék, de például Romániában az emberek 30 százaléka gondolja ezt) egyenesen inspirációként tekint az autoriter kínai rezsimre.

Ez a kutatók szerint megnyitja annak lehetőségét, hogy Kína a jövőben is folytassa befolyásának kiterjesztését a régióban.

Az ugyanakkor kiemelendő, hogy mindezek ellenére a kelet-európai közvélemény tisztában van a Kínában zajló emberi jogsértésekkel, s Bulgárián kívül minden országban a válaszadók több mint fele gondolja, hogy Kína szisztematikusan megsérti az emberi jogokat.

Hiába fordul azonban egyre inkább kelet felé a magyar közvélemény, ez nem jelenti a nyugati integráció hagyományos szervezeteinek megtagadását.

Mind az EU, mind a NATO támogatottsága közel négyötödös hazánkban, és a régió minden országában a lakosság többsége támogatja ezen szervezeteket.

Ez ugyanakkor nem mondható el a legjelentősebb európai országok vezetőiről, akiknek a megítélése valószínűsíthetően a politikai törésvonalak mentén történik. Így Emmanuel Macront és Angela Merkelt a magyarok látják a legkevésbé pozitívan a régióban, míg Boris Johnson támogatásában a lengyelekkel együtt élen van a magyar közvélemény. Az azonban nem mellékes, hogy mindezek ellenére az országok tobbségében Németországot jelölték meg legtöbbször a válaszadók, mint országuk stratégiai partnere.

A kutatók a geopolitikai vélemények mellett egyéb aktualitásokra is rákérdeztek. Így például kiderült, hogy a régió országai közül Magyarországon a második legnagyobb az oltakozási kedv, és viszonylag alacsony azok száma, akik hisznek a COVID-19 kapcsán elterjedt összeesküvés-elméletekben. Emellett pedig Ausztria mellett Magyország az egyetlen, ahol a válaszadók többsége gondolja, hogy a kormány eddig jól kezelte a járványt.

A kutatók a demokrácia megítéléséről is faggaták a lakosságát. Ebből az derült ki, hogy bár a demokráciának önmagában elsöprő a támogatottsága minden országban, a támogatók száma viszont erősen megcsappan, ha a liberális jelzőt is a demokrácia elé helyezik.

A média világával kapcsolatos kérdésekből egy, a hagyományos médiákkal kapcsolatban egyre inkább elbizonytalanodó régió képe rajzolódik ki. Magyarországon a megkérdezettek 69 százaléka nem bízik a mainstream médiában, mely régiós csúcsot jelent.

A kutatók a demokrácia megítéléséről is faggaták a lakosságát. Ebből az derült ki, hogy bár a demokráciának önmagában elsöprő a támogatottsága minden országban, a támogatók száma viszont erősen megcsappan, ha a liberális jelzőt is a demokrácia elé helyezik. A média világával kapcsolatos kérdésekből egy, a hagyományos médiákkal kapcsolatban egyre inkább elbizonytalanodó régió képe rajzolódik ki. Magyarországon a megkérdezettek 69 százaléka nem bízik a  médiában, mely régiós csúcsot jelent.

(Címlap: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Angóra
2021. június 30. 01:08
"A buzi - muszlim kombó csomagjukat pedig dugják fel maguknak!!" És szivárványos zászlóikkal rohanjanak a semmibe. Franciaországban lesz az első emírség? A maradék zsidók megveszik az irányt Izraelbe, esetleg Magyarországra. A buzikat és a különböző transzokat és lmbtq idiótákat meg lefejezik.
Armageddon
2021. június 29. 21:20
Dörgölőzünk, mint mindig! De végül is ha ha menni kell az ÉU ból van hova csapódnunk. Ady is megírta: menjünk vissza Ázsiába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!