Egy főúr s a minőségelv

2023. december 13. 22:03

Talán az egyetlen utópia, amelynek beteljesüléséért nem volna kár, Németh László „a minőség forradalma” elve.

2023. december 13. 22:03
Waiter,Holding,An,Empty,Silver,Tray,Against,Dark,Background
Uri Dénes Mihály

Németh László elmélete utópia, mert aligha következik be, hogy mindenki a szellemét és lelkét a legjobb tudása szerint vigye a munkájába, s a példája, mint a friss levegő, áradjon szét. De mégiscsak a haza haladásáról és üdvéről van itt szó, ami akár a szervírozás minőségén, egy elegánsan felsegített kabáton és egy kellemetes bókon is állhat.

Valaha pincérnek lenni is becsület dolga volt, legalábbis a Krúdyn és Hrabalon nevelkedett ember hajlamos így képzelegni. Amikor betérek egy étterembe, első dolgom megnézni a „pincnököt”. Van, amelyik bárhonnan jöhetne és bármit csinálhatna, sem a modora, sem a külseje nem utal arra, hogy elviekben ő az ételek és a (vendég)életek szakértője volna vagy lehetne. Bizonyára el sem várnak tőle ilyesmit. Van olyan is, aki a külsőségek erőltetésével testidegenné válik saját környezetében, ez a típus gyakorta visel nadrágtartót, általában rosszul. S van a harmadik, az igazi, a főúr, aki nem egyszerűen főpincér, hanem valóságos intézmény a maga helyén. Tudás és méltóság reprezentánsa. Mint Skřivánek Hrabal nagy „pincérregényében”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19-2
2023. december 14. 03:37
Történik mindez a "mindenszarország" propagandistáinak nagy bánatára, akik képtelenek felfogni, hogy a többség nem képes visszasírni a szocializmuskorabeli uniformizált vendéglátást sem, és ez csupán az élet egy, bár nagyon is jelentős, sokakra ható szegmense. Tudom, hogy nem mindenütt ilyen jó a helyzet a vendéglátásban sem, de ha valaki kicsit is pozitív és a jót akarja, akkor nemigen közelíthet másként ehhez a témakörhöz sem. És mivel tovább látunk az orrunknál, tudjuk, hogy ebben, hogy ilyen a helyzet, a felsőbb szintű szervezésnek, azaz a kormány túrizmus-politikájának is része van. Az egy másik, mégsem teljesen idegen téma ettől, hogy 2009-ben egy falun átutazva megállapítottam, ez a település kész, pusztulásra van ítélve, 2022-ben arra tévedve nem győztem csodálkozni, szinte minden ház és telek rendbe téve, miközben újak is épültek -, és ez sem egyedi eset. Mi, „csőlátó”, vidéki bunkó fideszbirkák az ilyen jelenségeket is nagyra értékeljük!
laikus19-2
2023. december 14. 03:31
A nyáron x Balatonhoz közeli kisvárosban először döbbenten láttuk, hogy a nekünk ajánlott, nagyon jól mutató kerthelyiségben működő étteremben majdnem telt ház van, ami minimum kétszáz vendéget jelentett. Már felkészültünk a hosszas várakozásra. A bejáratnál két ifjú hölgy igazított útba bennünket, pontosabban vezetett a megfelelő helyre a saját igényeinket is figyelembe véve, hogy hova üljünk. Amint leültünk, másik két fiú felvette a rendelést, majd 15 perc múlva a megrendelt vegyes tálat, ami igen finom volt. És ez nem egyedi eset volt, még két másik balatoni városban hasonló vagy ugyanilyen volt a fogadtatás, miközben megállapíthattuk, hogy a magyar gasztronómia a vendéglátóiparban sokat lépett előre. Igaz, hagyományos hajlongó pincérrel nem találkoztunk, "csak" lelkesen intézkedő fiatal, vagy fiatalos kiszolgálókkal -, ebben a tekintetben is változnak az idők.
Akitlosz
2023. december 13. 22:43
A vendéglátás nem az a szakma, ami ilyen főurakat kitermelhetne. Nincsen fizetőképes kereslet az országban, ahol nincsen turizmus, így éttermek sincsenek, és ha mégis, akkor pedig tisztességes megélhetés nincsen. Általában az átverésre épül az ipar. Játékosok a tulajdonos, az alkalmazottak, a beszállítók, a vendégek, az állam és a hatóságai, a zenészek, ha vannak. S aki akit tud, átveri. S ahhoz, hogy a főpincér pozíciónak legyen értelme nagyobb étterem kellene több pincérrel, ahhoz meg nagy forgalom is kell(ene), s ilyen tartósan legfeljebb Budapesten fordul elő manapság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!