Veszélyben az élete, ezért megkezdték a bebörtönzött lengyel képviselő kényszertáplálását

2024. január 17. 20:43

Az Európai Bizottságot nem érdekli, mi történik a képviselőkkel.

2024. január 17. 20:43

Kényszertáplálást rendelt el a bíróság az éhségsztrájkot folytató Mariusz Kaminski bebörtönözött ellenzéki képviselő számára – közölte szerdán Andrzej Duda lengyel elnök a davosi Világgazdasági Fórumon rendezett sajtóértekezletén. A lengyel médiában közvetített sajtóértekezleten az államfő a Mariusz Kaminski feleségétől szerdán szerzett információra hivatkozva elmondta: a kényszertáplálásról szóló bírósági döntést amiatt adták ki, hogy

a képviselő egészségi állapota „már az életét is veszélyezteti”.

Andrzej Duda felszólította Adam Bodnar igazságügyi minisztert és főügyészt, hogy volt lengyel ombudsmanként gondolkodjon el azon, amit tett.

Aláhúzta: éppen a főügyészen múlik Kaminski szabadon bocsátása, amiről a törvény szerint akár azonnal is dönthet. Mariusz Kaminskit és Maciek Wasikot, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőit 2015 márciusában nem jogerősen három évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal viselésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2007-ben a korrupcióellenes hivatal vezetőiként visszaéltek hivatali hatalmukkal.

Andrzej Duda röviddel 2015. évi hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket. A legfelsőbb bíróság azonban 2023 júniusában új eljárást rendelt el az ügyükben. Decemberben a varsói kerületi bíróság jogerősen két évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot.

A két képviselőt múlt kedden az elnöki palotában tartóztatták le, majd börtönbe vitték. Az elnök csütörtökön másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyükben, és azt kérte Adam Bodnartól, hogy az eljárás idejére helyezzék szabadlábra a két képviselőt. Bodnar hétfőn bejelentette: néhány napon belül lép az ügyben. A lengyel elnök arról is beszámolt szerdán, hogy a lengyel jogállamisági helyzetről, ezen belül Kaminski ügyéről Davosban beszélt Vera Jourovával, az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztossal.

Ezt is ajánljuk a témában

A találkozón

bírálta az Európai Bizottságot amiatt, hogy nem reagál a jelenlegi lengyel kormány kirívó jogsértéseire.

Jourová a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Dudával tisztázták álláspontjukat. „Amennyiben bizonyos reformok nincsenek összhangban az uniós joggal (...), akkor lépnünk kell, minden egyéb a tagállamokon múlik, ők döntsenek” – mondta Jourová. Hozzátette: „az olyan egyedi esetekre, mint amilyen a képviselők ügye, a bizottság nem reagál”.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Jakub Porzycki / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 19. 00:14
ORBÁNT kellett volna hosszú időre kivonni a forgalomból a 2006-os fegyveres államcsinykisérletbe kezdő jobboldali CSŐ CSELÉK hergeléséért valójában irányitásáért. Miután a magyar nép a választásokon ELKERGETTE ORBÁNT, ő erőszakkal akart hatalomra kerülni. Az ilyen 30 év sötétzárkát érdemel.
Tommaso
2024. január 19. 00:11
a korrupt jobboldali lengyel politikus elkurvázta a lopott pénz és most éhezik
skodálatosnap
2024. január 18. 11:35 Szerkesztve
****intem dugjuk börtönbe gyurcsótányt nejestül,meglátjuk,hogy "egyedi eset" lesz-e???!!!
voltospultos-2
2024. január 18. 08:43
Bexarás! Spanyolcsizma, herezúzó, nyújtó, talpsütögetés, elektrosokk is lesz? Gratulálok polákok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!