Titkos dokumentumok: a Hamász már egy éve tervezhette az Izraelre mért csapását

2023. október 14. 09:34

Az izraeli szolgálatok súlyos hibájára utalnak a megtalált dokumentumok.

2023. október 14. 09:34

A Hamász fegyveresei több mint egy évvel előre megtervezhették a Dél-Izraelben elkövetett halálos támadásukat – derült ki a Sky News-nak átadott dokumentumokból.

Állítólag nyolc, „szigorúan titkos” feliratú oldalt találtak Hamász harcosok holttestén. A dokumentumköteg első borítóján „2022. október” dátum szerepelt.

Ez azt jelentheti, hogy

a tervek már legalább 12 hónappal a támadások előtt készen álltak.

Az arab nyelven írt dokumentumokat állítólag izraeli katonák és a katasztrófavédelem munkatársai találták meg. Ezek szerint a Hamász fegyveresei civil lakosságot akartak megcélozni és túszokat ejteni.

A Sky News megmutatta a dokumentumokat szakértőknek, akik szerint bár nehéz 100 százalékos biztonsággal megerősíteni, de valószínűleg valódiak.

Egyesek ugyanakkor megkérdőjelezték, hogy a dokumentumokban

miért a Gergely-naptár formátumban jelennek meg a dátumok, nem pedig az iszlám naptár szerint,

tekintve, hogy a Hamász iszlamista szervezet. A Sky News által megszólaltatott szakértők azonban megjegyezték, hogy ez nem teljesen szokatlan, egyikük rámutatott, hogy ezt más iszlamista szervezetek által közzétett dokumentumokon is megfigyelték.

A dokumentum első oldalán a Hamász fegyveres szárnya, az al-Kasszam brigádok által használt embléma is látható. A kép ugyanaz, amely más Hamász-dokumentumokon és a Hamász nyilvános Telegram-csatornáján is szerepel.

Az a feltételezés, hogy a Hamász tervei már tavaly októberben előrehaladott állapotban lehettek, az izraeli hírszerzés „nagyon súlyos” hibájának minősül – írta a Sky. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: HAZEM BADER / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. október 14. 18:42
Ez elég mesének hangzik, persze pont ilyen papírokat visz magával egy terrorista.
Kormánypárti2
2023. október 14. 16:51
Útlevél, korán is volt? Nekem az egész történetben az tetszik a legjobban, hogy maga a Hámász lepődött meg a legjobban, hogy a maguk amatőr szintjén szervezett kis akció milyen tutira sikeredett. ;-(
lájkbajnok
2023. október 14. 11:37
Bibi ebbe bele fog bukni.
lájkbajnok
2023. október 14. 11:36
2022. szeptemberében járt a Hamász-küldöttség Moszkvában…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!