Rátelepedett Romániára a szemétmaffia

2023. október 04. 14:17

A környezetőrség egykori országos vezetője szerint Románia majdani schengeni csatlakozása még inkább fellendítheti a hulladékcsempészetet.

2023. október 04. 14:17

Tonnaszám importálják illegálisan a hulladékot Romániába a bűnszervezetek, a bukaresti hatóságok nehezen tudják felszámolni az évek óta tapasztalt jelenséget – írta meg a Világgazdaság.

A lap tájékoztatott róla, hogy egy átfogó razzia keretében kedden 44 helyszínen folytattak házkutatást az ország nyugati megyéiben, ennek eredményeként a román főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztálya (DIICOT) hét személyt vett őrizetbe, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.

Egy nagyváradi vállalkozót a repülőtéren fülelték le, amikor hazatért törökországi nyaralásáról. Őt tartják egyébként a bűnszervezet feltételezett vezetőjének.

Több helyszínen nagyjából 50 tonna hulladékot találtak.

Mobiltelefonokat, iratokat, laptopokat, mintegy 100 ezer eurónyi készpénzt foglaltak le, emellett elrendelték három cég számláinak zárolását. 

A lap emlékeztetett: a bűnszervezet valószínűleg 2021 óta működik. A tevékenysége az ország nyugati megyéire és Bukarestre terjedt ki, tagjai az ügyészek szerint értékesítés és újrahasznosítás ürügyén, a környezetvédelmi előírásokat megszegve hurcolták be külföldről az újrahasznosításra valójában alkalmatlan hulladékot.

Rosszabb is lehet a helyzet

Octavian Berceanu, a környezetőrség egykori országos vezetője úgy véli,

Románia majdani schengeni csatlakozása még inkább fellendítheti a hulladékcsempészetet,

mivel a vámellenőrzések megszűnése lehetővé teszi, hogy az olasz maffia több száz teherautónyi és vagonnyi hulladékot küldjön az országba Európa minden részéből.

A Világgazdaság arról is írt, hogy tavaly több mint 3 ezer tonna, illegálisan Romániába szállított hulladékot foglaltak le a hatóságok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitóképünk illusztráció. Fotó: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. október 05. 08:53
Bezzeg Románia!
backsplash
2023. október 04. 18:54
Cigányok mind.
ToIeranciaterror
2023. október 04. 18:06
A knowhow-t már évtizedekkel ezelőtt kitalálta az olasz maffia... Csak egy kellően korrupt országot kell hozzá találni...
pollip
2023. október 04. 16:03
Eddig határellenőrzés mellett vitték be.....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!