Olaf Scholz: Esélyes az EU nyugat-balkáni bővítése

2022. június 10. 18:13

A német kancellár ígéretet tett arra, hogy segít a nyugat-balkáni országoknak az európai uniós tagságért folytatott törekvéseikben.

2022. június 10. 18:13
null

Koszovóban kezdte két-napos nyugat-balkáni látogatását Olaf Scholz német kancellár, pénteken Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel találkozott a koszovói fővárosban, Pristinában – számolt be a 24.hu. A cikk szerint itt többek között arról beszélt, hogy az ukrajnai háború új lendületet adott annak, hogy Montenegró, Szerbia, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó a mainál erősebb szálakon kapcsolódjon az Európai Unióhoz.

A csatlakozási folyamatot az EU nagyon komolyan gondolja

Scholz ígéretet tett arra, hogy

segít a nyugat-balkáni országoknak az európai uniós tagságért folytatott, régóta akadozó törekvéseikben.

Ez szerinte hozzájárulhat a regionális feszültségek enyhítéséhez és a rivális hatalmak, például Oroszország növekvő befolyásának kivédéséhez. Scholz azt mondta, a csatlakozási folyamatot az EU nagyon komolyan gondolja, és reális esély is van rá, ha mindenki megteszi a szükséges erőfeszítéseket.

Ukrajna és Moldávia a háború kezdete óta szorgalmazza az EU-s csatlakozási folyamata felgyorsítását, s ez felveti a kérdést, hogy az ő csatlakozásukat kell-e most inkább siettetni, vagy jobb, ha beállnak a sorba a nyugat-balkáni országok mögé.

Az EU-tagországok, köztük Németország már jelezte, hogy Ukrajna csatlakozását illetően nem számít rövid folyamatra.

Nem zökkenőmentesek a csatlakozási folyamatok

Az EU-tagság ígérete a délszláv-válság óta a reformok és a jelentős együttműködések mozgatórugója a térségben, ám a csatlakozási folyamatok az utóbbi időben több körülmény miatt megbicsaklani látszottak.

A térség megoldatlan konfliktusai az utóbbi időben újabb feszültségekhez vezettek,

elég csak az oroszbarát boszniai szerbek elszakadási terveire vagy az Észak-Macedónia névváltoztatásához vezető csetepatéra vagy a Bulgáriával folytatott nyelvhasználati vitára gondolni.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. június 11. 19:21
Mit zizeg ez itt? Francia Uniós elnökség van ügyeletben, nem?
Camael
2022. június 10. 23:36
útközben azért még megfenyegette a szerbeket hogy csatlakozzanak az oroszok elleni szankciókhoz, de a kínai légvédelmi rendszer vásárlásakor is ez történt
Magyarok Pásztora
2022. június 10. 22:04
Rabszolgák kellenek neki.
rrrrrr
2022. június 10. 21:56
most h iwiw fotozkodik a szerb es az orosz elnok, most hirtelen szerbia fele fordul az eju 2015 hoz kepest 7 ev kesesben vagytok nacik, a jo qrva edes anyatok, ti haborus bunosok, ti! bar lennenk olyan barbarok h minden nemet turistat lefejelunk, akkor tan nem engednenek meg maguknak ennyi mindent de amugy nemetorszag kancellarja miert is szolal meg eus ugyekben? legalabb a latszatra adjatok ti bunosok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!