Szergej Lavrov szerint a Nyugatot terheli a felelősség a lengyel határon kialakult helyzetért

2021. november 09. 18:26

A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték azt – mondta Lavrov sajtótájékoztatóján.

2021. november 09. 18:26
null

A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat "káoszt" okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak – figyelmeztetett a miniszter.    

Lavrov emlékeztetett arra: amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak.

Feltette a kérdést, hogy miért nem lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni? A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Fehéroroszországban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.    

Jelenleg migránsok ezrei próbálnak Fehéroroszország felől bejutni Lengyelország és ezzel az Európai Unió területére

Lavrov hangsúlyozta, hogy a helyzetet a nemzetközi humanitárius jog alapján kell megoldani. 

A fehérorosz vezetés a nap folyamán bejelentette, hogy humanitárius segélyt küld a határtérségbe. Ugyanakkor uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.    

A fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság kiemelt témája volt Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi telefonbeszélgetésének is. A fehérorosz államfő hivatala szerint a két vezető mindenekelőtt „a lengyel fél civilekkel szemben tanúsított kemény fellépéséről” egyeztett. Komoly aggodalomra ad okot Minszk szerint az is, hogy Lengyelország katonai egységeket vezényelt a határhoz.

(MTI)

Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. november 10. 10:13
Az uniós vezetők meggondolatlanul, a minimális előrelátás nélkül szakncionálták Belorussziát, csak azért, mert nekik nem tetsző elnököt választottak, aki nem szolgáltatja ki országát a nagytőkének. Eszükbe sem jutott, hogy egy ilyen ország kíméletlenül vissza tud vágni. Most is agresszív kismalacként viselkednek, ahelyett, hogy tárgyalnának Lukasenkóval a szankciók feloldásáról. Az egész dolog Lengyelországon és LItvánián csattan. 500 évvel ezelőtt, a wormsi birodalmi gyűlésen elutasították magyar küldöttség kérését a török elleni támogatást illetően, mert Lutherrel voltak elfoglalva, és a török balkáni előrenyomulása senkit nem érdeketl. Abban az évben elesett Szabács és Nándorfehérvár. A mostani birodalmi gyűlés ugyanazt a magatartást tanusítja. Egyébként a balkáni, szerbiai migránshordákat is Lukasenkó és Putyin küldi? Az unió miért finanszírozza az NGO-kat a földközi-tengeri hajókázáshoz.? Mi van itt, kérem?
zsuuuzsaaa
2021. november 10. 03:46
Sok-sok évnyi történelemtanulás után elég furcsa arról olvasni, hogy egy ország határánál felsorakoznak idegen nemzetek fia, gyűlnek, gyűlnek ... az ostromlott ország és szövetségesei pedig várakoznak ... Nekünk Mohácsnál nem jött be, hogy békésen, úriember módjára megvártuk, míg az ellenfél gigantikus méretűre duzzadt, rendezte sorait a hosszú út után, majd elvégezte, amiért jött, annak rendje és módja szerint átgyalogolt rajtunk :( A történelemtanulás Németországban, és a fejlett nyugaton sem ment zökkenőmentesen, ők nyilván nem hallották a Trójai faló történetét, "ha már bent van az ellenség, ba..hatod" ... főleg, ha te magad segíted a bejutásukat ... Szomorú :(
Almassy
2021. november 10. 03:29
Ha a lengyelek sikerrel kezelik a válságot (és minden esély megvan rá, mert nem libsik vezetik Lo.-t), akkor ez még jól is elsülhet. A közép-európai országok immunrendszere csak erősödik, a libsik pedig csatát vesztenek a fehér, európai kultúra felszámolása terén.
Cserei
2021. november 09. 22:22
Van igazság abban amit mond! Meg leüti a magas labdát amit az eu. hülye politikusai feladtak. Ezt sajnos se kiköpni, se legyelni nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!