Európa az individualizmus és a fogyasztói kultúra globális fellegvára

2020. december 21. 16:13

Egy többszázezer ember bevonásával készült tanulmány szerint globális szinten a család számít a legfontosabb társadalmi értéknek. A különböző régiók között nagy eltérések mutatkoznak, Európában a megkérdezettek a hagyományokat, a vallást és az erkölcsöt a rangsor aljára, míg az egyéni függetlenséget és a materiális javakat a legfontosabb értékek közé sorolták.

2020. december 21. 16:13
null

A Valuegraphics 152 nyelven, félmillió kérdőív segítségével folytatott globális kutatást, amelynek fő célja az volt, hogy összegyűjtse és rangsorolja azokat az értékeket, amelyeket az emberek legfontosabbnak tartanak az életükben. Az eredményből megállapítható, hogy vannak olyan értékek, amelyek a világ minden táján alapvetőnek minősülnek, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyek eltérő képet mutatnak az egyes országokban.

A globális szintű tendenciákat tekintve a család vezeti a legfontosabbnak vélt értékek ranglistáját,

második lett az emberi kapcsolatok fontossága, harmadik pedig az anyagi biztonság. Kiemelkedően fontos értéknek minősítették az emberek továbbá a „valahova tartozás érzését”, a közösséget, a hűséget, a vallást, a biztos munkahelyet, valamint a személyes felelősséget is. Jól látszik tehát, hogy a különböző közösségekhez való tartozás különösen fontos szerepet játszik valamennyi ember életében. 

A különböző kultúrkörök között sok hasonlóság fedezhető fel, ugyanakkor számos különbség is szembetűnik.

Az erkölcs globális szinten a legmegosztóbb érték. Míg a Közel-Keleten az egyik legfontosabb erénynek tartják, addig Közép- és Dél-Amerikában a rangsor aljára került. E tekintetben Észak-Amerika és Európa sem szerepelt túl jól, ezen régiókban az erkölcs nem számít igazán fontos értéknek.

Ezzel szemben az individuum függetlenségének, valamint a materiális javak fontosságának hangsúlyozásában Európa és Észak-Amerika is élen jár.

Megjegyzendő, hogy az utóbbi érték megítélése nagyjából a globális jövedelemszintekkel együtt mozog, mivel Afrikában, a Közel-Keleten, Közép- és Dél-Amerikában kevésbé fontosak a tárgyi javak, míg Észak-Amerikában, Európában és Kínában kiemelt prioritást élveznek.

Egy másik figyelemreméltó eltérés az országok között a türelem értékelése. Afrikában ugyanis a türelem az öt legfontosabb érték között van, míg globális szinten csak a 26. helyet foglalja el. Európában és Közép- és Dél-Amerikában ugyanakkor a megkérdezettek az egyik legkevésbé lényeges értéknek tartották a türelmet. 

Hasonlóan rossz helyen szerepel Európában a hagyomány, illetve a vallás.

Az öreg kontinens eredményei e két társadalmi értéket tekintve lesújtóak, mivel a hagyományokat és a vallást sehol nem tartják annyi jelentéktelennek, mint az európai országokban. Ezzel szemben a tradíciók kiemelten nagy társadalmi támogatást élveznek a közép- és dél-amerikai régióban. 

Az eltérő regionális eredményeket azt mutatják, hogy a világ egyre összetettebbé válik, azonban az emberek értékrendje segít eligazodni az útvesztőkben. Megérthetjük, hogy az értékek, hogyan befolyásolják a viselkedésüket, hozzáállásukat bizonyos kérdésekhez.

Európa az adatok alapján egyértelműen az individualizmus és a fogyasztói társadalom értékei mellé állt,

lemondva ezzel a hagyományok, a vallás és a türelem fontosságáról. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. január 01. 08:29
Már csak azt kellene meghatározni, hogy ki mit ért "szabadság" alatt! Szabaccság, eftársak!
duzur
2021. január 01. 08:29
A fogyasztói társadalom mámora, az USA-ból hódította meg a világot és persze Europát is. Annál érdekesebb megfigyelni azt a posztmodern tendenciát ami már inkább a fenntartható gazdasági folyamatokra helyezi a hangsúlyt. Pláne mivel már megcsömörlött mindattól amiböl elöbb-utóbb eleve csak szennyezö hulladék lesz. Olvasom, hogy attól tartanak a kisebb vállalkozók, hogy ök lesznek az áldozatai a Zöld gazdaságnak. Ez tévedés, mert azt már megtanulta a politika, hogy pórul jár, ha nem sikerül bevonnia a terveibe, a gazdaság minden szereplöjét. Macron is kudarcot vallott amikor nem vette megfelelöen figyelembe az ottani lakosság helyzetét, amikor környezetvédö intézkedéseket tett...
péterx
2020. december 31. 16:56
A Szentháromság a saját kezünkbe adott minket. A kérdés: neki felelősen alkotjuk-e meg magunkat / szeretetben, örökkévalóságra képesen /, vagy önző tetszőlegességgel, a fogyasztási javakat abszolutizálva, s így elhibázva a saját létünket, e világi szintre zsugorítjuk azt.
matykox
2020. december 31. 15:13
Egy ilyen felmérés anélkül, hogy világosan leírnák, hogy mit értenek az egyes fogalmak meghatározásán, nem sokat ér. Legfeljebb azt demonstrálja, hogy "kinek a pap, kinek a papné" tetszik jobban - ahogy a mondás tartja. Abból meg leginkább az következik, hogy az emberek ilyenek meg olyanok. Vannak elég hülyék, nagyon hülyék és rettentően hülyék :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!