Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

2024. április 25. 12:40

„Vége van ennek a korszaknak” – kemény szavakkal vázolta fel Európa jövőjéről alkotott elképzeléseit a francia elnök.

2024. április 25. 12:40
null

Nyitókép: Christophe Petit Tesson / Pool / AFP

Emmanuel Macron csütörtökön a Sorbonne egyetemen mondott beszédet, amelyben Európa jövője kapta a fő hangsúlyt. Emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor mondott hasonló beszédet, és akkor Európa szuverenitásáról még csak a franciák beszéltek. Azóta számos válság nehezített meg az EU életét (ide értve a Brexitet, a Covidot, és az orosz-ukrán háborút), ám ezeken a kihívásokon az unió túllendült – épp ezért ma már senki nem beszél arról, hogy kilépne. 

Azonban felhívta a figyelmet, hogy az olyan geopolitikai változások, mint Trump esetleges visszatérése, Oroszország és Kína mozgolódása, komoly fenyegetést jelentenek „Európa halandó, és kimúlhat. A mi döntésünkön múlik mindent, és most kell döntenünk” – húzta alá. 

Ezek után azonban keményebb hangvételt ütött meg, mégpedig Washingtonnal kapcsolatban.

Bármilyen erős is a szövetségünk, de Amerikának nem mi vagyunk a legfontosabbak. Az ő prioritásuk: saját maguk, és Kína. Eddig Oroszországtól, Kínától vásároltunk, és Amerikára bíztuk a biztonságunkat. Nos, ennek vége van”.

Hangsúlyozta: Európának önálló, szuverén entitásként kell viselkednie, nem pedig „Washington ölebeként”. Dicsérte az uniós migrációs paktumot, szoros együttműködést sürgetett: „a migránsokat regisztrálni és monitorozni kell, és ha szükséges, akkor kitoloncolni őket”. A brit megoldással, egész pontosan a Ruanda-törvénnyel ugyanakkor nem értett egyet: „nem hiszek abban, hogy kinézünk egy afrikai országot, és oda küldjük az embereket. Ez az értékeink elárulása, és csak oda vezet, hogy egy harmadik világbeli országtól függjünk”.

 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­­á­­n­y­­o­k­­­ ­­v­­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
papalimapapa
2024. április 26. 10:04
Hú de harcias a gall kakas! De egy olyan nekem ne kukorékoljon, akinek egy tyúkká oporált kappan a felesége!
B_kanya
2024. április 26. 08:13
OneiroNaut agilou-au-clavier 2024. április 25. 15:59 "A te frankhonodban minden rendben?" Apponyi átka megfogant, finom a kávé.
iphone-3
2024. április 26. 07:57 Szerkesztve
a fő kutya ugat, tiszta röhely ez a féreg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!