Még a zakót is letépték az ellenzéki képviselők a kormánypártiakról Szerbiában

2020. május 10. 08:31

Pénteken a szerb szélsőjobboldali parlamenti párt, a Dveri tagjai szóban inzultálták az ülésre tartó kormányzati tisztviselőket. Az akció majdnem fizikai leszámoláshoz vezetett, tekintve, hogy az egyik kormánypárti politikusról még a zakót is letépték. A szerbiai ellenzék egy része elfogadhatónak tartja a politikai harcnak ezen formáját, mások viszont mélyen elítélik és egyenesen fasisztikusan ítéltik meg a Dveri akcióját. A Balk.hu elmélyült cikkében a parlamenti választások előtt álló Szerbia izgalmas belpolitikájában.

2020. május 10. 08:31

Még a zakót is letépték

„Eljött a felkelés ideje” – ezzel a szavakkal támadott neki a szerb szélsőjobboldali parlamenti ellenzéki párt, a Dveri elnöke, Boško Obradović kormánypárti kollégájának, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternek. „Nincs több hazugság, nincs tovább bűnözés, Zlatibor, itt a börtön ideje!” – kiáltotta támadás közben. „Jön a nép! Jön a nép, hogy ítélkezzen feletted, Zlatibor. Itt a vége, jön a raboskodás, börtön vár rád. Első vagy a listán!” – fenyegette az ellenzéki politikus a kormánypárti minisztert. Ennél a pontnál a Dverivel együtt tüntető tömeg elkezdte skandálni, hogy „Tolvaj! Tolvaj!”, mely elnyomta Boško Obradović további mondanivalóját.

Lončar után Obradović nekiment Marijan Rističević, a Szerb Haladó Párt képviselőjének is. A vajdasági mezőgazdasági szakértő és képviselő még a zakóját is elvesztette az agresszív tömegnek köszönhetően, mire eljutott a parlament ajtajáig. Ezt követően támadás érte a szintén progresszív Milovan Drecunt is, aki a kilencvenes években elfogult háborús tudósításairól vált nemzetközileg ismertté. Boško Obradović a „nép lázadást” kiváltó okokat elkezdte sorolni a helyszínen figyelő médiának: „Van valaki, aki már nyolc éve megszegi az alkotmányt, tönkreteszi az állami intézményeket, hazudik, lop, árulást követ el, és minden eszközt felhasznál arra, hogy manipulálja és sértegesse a népet és az országot. Elvették tőlünk az életünket, a szabadságunkat, a pénzügyeinket és az intézményeinket. Lerombolták mindazt, ami normális ebben az országban. Mi azért lázadunk, mert ezt nem akarjuk tovább tűrni” – fogalmazott a Dveri vezetője. Hiába a testi fenyegetés és a zakó-letépés, a tüntetés vezetője szerint nem történt fizikai erőszak, pusztán „felhívták arra a figyelmet ki tolvaj, ki bűnöző és ki szegi meg az alkotmányt”. Az ellenzéki mikropárt megtámadott minden képviselőt a nap folyamán, aki hozzájuk hasonlóan nem bojkottálja a parlamenti üléseket, így az ellenzéki képviselőket is.

Szólásszabadság és gyülekezési jog vagy fasisztikus akció?

A rendőrség végül csak Obradović hivatalos sajtótájékoztatóját követően avatkozott be. A hivatalos szervek 15 személyt állítottak elő. A belügyminiszter, Nebojša Stefanović is reagált az eseményekre: „Azt szeretném üzenni, hogy az ilyen esetekben az illetékes szervek és a rendőrség nagyon hatékonyan fog reagálni, és nem engedjük meg, hogy bárki az erőszak áldozatává váljon, vagy bárkinek sérüljenek a jogai, és sérüljön a szabadsága” – jelentette ki. „Nem építhetjük az országot arra, hogy bárki leszámolhat másokkal, mert azok másképp gondolkodnak, vagy másmilyen meggyőződéssel rendelkeznek” – tette hozzá a belügyminiszter. A kormánypárti tisztviselők a parlamenti ülés után immáron nem a főbejáraton, hanem egy hátsó ajtón keresztül távoztak, ugyanis az épület előtt egy újabb ellenzéki demonstráció zajlott, ezúttal egy másik radikális képviselő szervezésében, akit tavaly fegyelmezetlensége miatt még a Dveriből is kizártak.

A nap folyamán még Aleksandar Vučić szerb elnök is reagált egy Instagram-poszt keretei közt, ahol úgy fogalmazott a Szövetség Szerbiáért tömörülés (melynek a Dveri is tagja) szabályosan támadást intézett a kormánypárti tisztviselők ellen. „Boško Obradović és a Szövetség Szerbiáért fasiszta falangistái megtámadták a népképviselőket… Ezt azért tették, mert meg akarták mutatni, hogy Szerbiában az erőszaknak kellene uralkodnia, és az erőszaknak kellene többségi támogatást élveznie” – fogalmazott a szerb elnök, majd hozzá tette: „Azt kérjük Szerbia minden állampolgárától, hogy a leghatározottabban utasítsa el a fasiszta tobzódást, és mutassuk meg, hogy Szerbia demokratikus ország. Ezt kérem a politikai pártok képviselőitől is”. A szerb elnök szerint nem gond, ha a politikában vannak nézeteltérések, azonban véleménye szerint a „Dveri által diktált tempó a harmincas évek Németországára és a negyvenes évek usztasa Horvátországára emlékeztet”. Ana Brnabić szerb miniszterelnök is elhatárolódott a Dveri fellépésétől és fasisztikus akciónak nevezte a történteket.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Данас су фашистичке фаланге Бошка Обрадовића и Савеза за Србију напале народне посланике. Напали их физички, обарали их на земљу, цепали њихове сакое. И то су радили желећи да покажу да је насиље оно што би требало да влада у Србији, оно што би требало да добије већинску подршку народа у Србији. Зато тражим од свих грађана Србије да на најоштрији могући начин осуде фашистичко дивљање ових људи и да покажемо да је Србија демократска земља. То тражим и од свих политичких представника у нашој земљи, јер можемо да се разликујемо по много чему, можемо да мислимо другачије о свим питањима, али фашизам никада није био својствен Србији. Oве слике могли смо да гледамо само у нацистичкој Немачкој тридесетих и усташкој Хрватској четрдесетих година. Србија неће дозволити да је победи фашизам! Уверен сам да ћемо се изборити за очување демократских вредности, демократског поретка и очекујем да грађани Србије буду апсолутно јединствени у осуди онога што се данас догодило. Наше је да се боримо, да економски развијамо земљу, да чувамо демократију и да на изборима покажемо коме верујемо, да бранимо и сачувамо будућност наше деце.

Александар Вучић (@avucic) által megosztott bejegyzés,

 

 

Az ellenzékben sem tetszett mindenkinek

Az ellenzékben is voltak, akik kifejezetten elutasították a Dveri akcióját. Zoran Živković volt szerb miniszterelnök, az Új Párt jelenlegi vezetője szerint a problémát ugyanakkor nem ők jelentik első sorban, hanem Aleksandar Vučić személye, aki összemossa a Dverivel az összes ellenzéki pártot. A Szabad Polgárok Szövetsége nevű tömörülés is ülést tartott, ahol a hivatalos elhatárolódásról döntöttek. A színészből mozgalmi elnökké vált Sergej Trifunović ugyanakkor megtapsolta Boško Obradović tüntető akcióját.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. május 10. 16:41
Hagy üssék egymást.
Senye Péter
2020. május 10. 10:29
Szerbia Oroszország kinyújtott nagyujja a Balkánon. Moszkva jobban fegyelmezhetné ottani híveit.
palicsi
2020. május 10. 10:19
Szerbiában ezeket a hőzöngőket úgy ismerik mint a Szarosgyuri endzsióinak az emberei!
Falfirka
2020. május 10. 09:43
írni akartam, hogy sokan nem valók még az eu-ba, de a románok sem valók még Európába se. és eszembe jutott milyen is ma az eu? a mai eu méltatlan a magyarsághoz, világító toronyként állunk fölötte történelemben, bátorságban, tisztességben, műveltségben és főleg észben. leszámítva az ellenzékünket, ők román és szerb szinten vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!