Magyarország nyugati és déli részén is megérezték a horvátországi földrengést

2020. március 22. 08:17

Zágrábban épületek rongálódtak meg, Szombathelyen megingott egy tízemeletes panel.

2020. március 22. 08:17

Közepes erősségű földmozgás volt déli szomszédunknál, Zágrábtól északkeletre – számolt be a 112press.hu. A hírügynökség értesülései szerint a horvát fővárosban autók és épületek rongálódtak meg. Mint azt műszeres adatokra hivatkozva írják, először 6:24-kor rengett a föld a horvát főváros közelében, az elsődleges adatok alapján 5,7 magnitúdós rengést regisztráltak. Későbbi hivatalos adatok szerint ez 5,6-es erősségű volt. Ezt követően egy órán belül kilenc alkalommal volt utórengés, ezek már kisebb erősségűek voltak.

Az okozott pusztítást jól mutatja be egy videó, ami a 24sata.hr portál közölt:

Többen megsérültek a földmozgásban

A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben – adta hírül később az MTI.

Vannak sérültek – közölte a zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal, hozzátette azonban, hogy a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil.
Többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett. A belügyminisztérium azt kérte az emberektől, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy az új típusú koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

OKF: Lett kár Magyarországon is

A rengést azonban Nyugat-Magyarország több településén is lehetett érezni: olvasóik jelzése alapján egy szombathelyi tízemeletesében jól lehetett érezni a rengést, kilengett a csillár, remegett a reluxa és érezhetően ingott az épület, valamint Körmenden és Zalaegerszegen is érezhető volt a földmozgás, de más településekről is jelezték az olvasóik, hogy mi történt.

Később az MTI érdeklődésére az OKF azt közölte: Zala megyében is érezhető volt a vasárnap hajnalban Horvátországban, Zágráb közelében történt 5,6-es amplitúdójú földrengés, az első információ szerint a fölmozgás Muraszemenyén okozott kisebb kárt. Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a hajnali rengés miatt Muraszemenyén megrepedt egy ház fala, de tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Az első órákban további bejelentések nem érkeztek – tette hozzá.

A rengés epicentrumától alig száz kilométerre lévő Nagykanizsa polgármestere, Balogh László sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést. Mint az MTI-nek elmondta: a közösségi oldalakon is gyorsan terjedt a hír, de a katasztrófavédelem helyi vezetőjével történt egyeztetése után azt az információt kapta, hogy nincsenek jelzések károkról, az áramszolgáltatásban sem volt fennakadás.

A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de Somogy és Vas megyében is nagyon sokan érzékelték a rengést, de károkról nem kaptak beszámolót. Sokan az ágyak remegésére, tárgyak, bútorok mozgására ébredtek.

(MTI, Mandiner)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2020. március 22. 20:49
"a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is" Ez isteni jel volt, hogy a kereszténységnek annyi. :))
még fokozza
2020. március 22. 14:29
Fejleszteni kellene a földrengéskutatást.
annamanna
2020. március 22. 12:10
Apcsel 16,25-28 Éjféltájban pedig Pál és Silás imádkozván, énekkel dicsőíték az Istent. A foglyok pedig hallgatják vala őket. És hirtelen nagy földindulás lőn, úgyannyira, hogy megrendülének a tömlöcz fundamentomai, és azonnal megnyílának az ajtók mind, és mindnyájoknak a bilincsei feloldódnak. Fölserkenvén pedig a tömlöcztartó, és látván, hogy nyitva vannak a tömlöcznek ajtai, kivonva fegyverét, meg akará magát ölni, azt gondolván, hogy elszöktek a foglyok. Pál azonban nagy fenszóval kiáltá, mondván: Semmi kárt ne tégy magadban, mert mindnyájan itt vagyunk! Azon gondolkoztam, hogy a börtönőr az egészből miért nem vett észre semmit, már csak akkor, amikor a foglyok mind elhagyták a helyüket. A válasz elég egyértelműen csak az lehet, hogy aludt (éjfélkor történt az esemény). Hozzá valószínűleg részeg is lehetett, mint a csap. Tőle aztán rá is dőlhetett volna a börtön, a zajra nem ébredt fel, már csak a csendre. A horvát földrengés idején is valószínűleg még sokan aludtak. Mire észbe kaptak volna, már rég mindennek vége volt.
Korn
2020. március 22. 10:06
Egyik ismerősöm Veszprémben is érezte (10-es panel)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!