A lengyel államfőhöz fordult a lengyel ellenzék a holokauszt-törvény miatt

2018. február 02. 19:14

A törvény szerint börtönt kaphat, aki lengyel haláltábornak nevezi Auschwitzot.

2018. február 02. 19:14

A köztársasági elnökhöz fordul a lengyel ellenzéki Polgári Platform a nemrég elfogadott holokauszt-törvény kapcsán – írja az Euronews. A jobbközép párt így akadályozná meg, hogy életbe lépjen a törvény, amely börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik szerint Lengyelországnak része volt a náci bűnök elkövetésében. A jogszabályt a lengyel szenátus is nagy többséggel fogadta el.

A táborok, melyekben több millió zsidót gyilkoltak meg, nem lengyelek voltak. A Holokauszt egy elképzelhetetlenül nagy lengyel tragédia is volt. A II. világháborúban odaveszett 6 millió lengyel állampolgár fele a zsidó közösség tagja volt – jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök.
A jogszabály elfogadása nemzetközi vihart kavart, a lengyel ellenzék pedig az államfőhöz fordul.

Biztosra vesszük, hogy Andrzej Duda megvétózza a törvényt. A Polgári Platform és a lengyel demokratikus közvélemény nevében is erre kérem. Tegye meg minél hamarabb és ne legyen a kormánypárt túsza – mondta Tomasz Siemoniak képviselő (Polgári Platform).

A jogszabály szerint akár három év börtönt is kaphat az, akiről a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet ügyészei úgy vélik, hogy bűnrészességgel vádolja a lengyel nemzetet – például lengyel haláltábornak nevezi Auschwitzot.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2018. február 03. 13:04
"A törvény szerint börtönt kaphat, aki lengyel haláltábornak nevezi Auschwitzot. " Helyes.
magichorze
2018. február 03. 10:45
"A jogszabály elfogadása nemzetközi vihart kavart" - csak a szokásos ajvékolás. Bár alapvetően nem értek egyet az ilyen törvényekkel, de tképpen miért is nem tetszik az a nemzetközi tuggyukiknek, hogy ezentúl kénytelenek igazságot mondani?
annamanna
2018. február 03. 00:18
"Vekerdy legutóbb a hétvégi pedagógustüntetést üdvözölte levelében, melyet úgy zárt: „Hitler elfoglalja úgyszólván egész Európát ( Anglia és a semlegesek kivételével), Sztálin elfoglalja a világ egyötödét... De hol vannak ma már? Mit is mond Shelley? Késhet a Tavasz, ha már itt a Tél?” Miféle valóságérzékelésről árulkodnak ezek a sorok? Ma, 2018-ban, Hitler megnyúlt árnyékától kell rettegni Budapesten? Eszünknél vagyunk, emberek? Mert ha ezt látja a mai magyar valóságnak Vekerdy Tamás, akkor lassan itt lenne az ideje, hogy a pszichológustársadalomból felemeljék a hangjukat a kollégái, és jelezzék, eddig és nem tovább a heti, menetrendszerinti diktatúra-hakninak." http://figyelo.hu/szoveg/v/hitler-rabszolgak-nemzetpusztitas--allitsuk-mar-meg-vekerdyt/
Akitlosz
2018. február 02. 23:20
Akkor csatolják vissza ezeket a táborokat Németországhoz! Hadd szívjanak csak a gonosz nácik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!