Kormányszóvivő: Nem Magyarország felelős a menekültek számáért

2016. június 06. 16:21

Az Európába érkező menekültek száma azután ugrott meg, hogy Németország bejelentette: befogadja őket, ezért a kialakult helyzetért nem Magyarországot terheli a felelősség – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő a német Bild cikkére reagálva, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan tájékoztatta félre a német és osztrák kancellárt migránsügyben.

2016. június 06. 16:21

A tavaly ősszel Európába érkező menekültek száma a befogadásukra vonatkozó németországi bejelentést követően ugrott meg jelentősen, így e helyzet miatt nem Magyarország a felelős – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn Bécsben a bécsi magyar nagykövetségen, az osztrák és a külföldi média képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen.

A kormányszóvivő arra reagálva közölte ezt, hogy a német Bild című lap korábban azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudatosan félretájékoztatta volna a német és az osztrák kancellárt tavaly szeptemberben a bevándorlási helyzettel kapcsolatban. A cikkben az is szerepelt, hogy német kormányzati körök néhány ezer menekülttel számoltak, osztrák kormányzati körök megítélése szerint a magyar miniszterelnök tudatosan igyekezett a valósnál kisebbnek beállítani a menekültek számát.

Nincs értelme belemenni a számháborúba, hiszen el lehet kezdeni elmélyedni a bonyolult részletekben, például arra vonatkozóan, hogy mikor jelezte Magyarország a menekültáradat nagyságát, és milyen információ volt a különböző hatóságok birtokában, azonban csak meg kell nézni, mit mutatnak a számok a „félreértelmezhető” német bejelentés előtt és után – vélekedett Kovács Zoltán. Ez pedig mindent elmond arról, hogy pontosan kinél kell keresni a felelősséget, ez az állam pedig nem Magyarország – hangsúlyozta a szóvivő. 

Magyarország a határvédelemre összpontosít

Kovács Zoltán szerint Magyarország a kerítés építése előtt és után is betartotta az európai szabályok által biztosított kereteket. Az igazi választóvonal azok között van, akik megpróbálják betartani ezeket a szabályokat és azok között, akik időről-időre – érdek, közhangulat, vagy a politikai felfogás alapján – figyelmen kívül hagyják és tudatosan áthágják őket. Magyarország a határvédelemre összpontosít, és csak azokat az embereket akarja beengedni, akik jogosultak erre, különben az a helyzet áll elő, mint 2015-ben – jelentette ki a háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán és arról is beszélt, hogy a visszatoloncolás nem működik, hiszen sok ezer menekült marad Európában. 

Egy kérdésre válaszolva az új osztrák kancellár, Christian Kern a magyar menekültpolitikát bíráló kijelentéseire utalva úgy értékelte: sajnálatos, hogy egyelőre nem látni jelét annak, hogy a kancellár által képviselt út eltérne lemondott elődje, Werner Faymann nyilatkozataitól. „Nincs szükség arra, hogy tiszteletlenül beszéljünk egymással” – mondta a kormányszóvivő.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. június 08. 14:41
Felelősek Juncker Merkel usa ,ők hívták nyakunkra a megszállókat . Hány év börtönt érdemel juncker merkel soros ,inkább életfogytiglant több tízezer ember lelte halálát a hullámsírban hányan haltak meg útközben .Erről nem ugat juncker merkel soros .És ezek tömegcsalogatók beszélnek demokráciáról emberi jogokról,
Tintamin
2016. június 08. 14:23
Hallottatok, Orbanunk mit nyilatkozott ma Habonyarpirol? OKADNI KELL ETTOL A KISGOMBOCTOL!
Spiltyu
2016. június 08. 14:07
Nem értem igazán mi jelentősége van annak hogy akkor Viktor mekkora számot mondott telefonon... nagyjából semmi. Annak viszont sokkal inkább, hogy Merkel mit mondott pár napra rá ország-világ előtt! Az meg egyenesen felháborító hogy Görögország felelőssége egyáltalán nem kerül elő. Ők voltak, akik már hónapok, sőt már évek óta kompozták be a török partokról átszivárgó embereket, anélkül hogy bárkinek is jelezték volna ezt. Segítséget sem kértek (nem úgy mint az olaszok, más kérdés hogy ők nem kaptak) és minden felajánlott segítséget visszautasítottak. Amikor Viktor kerítést építtetett, akkor a bohóc Ciprasz még mindig csak ott tartott hogy "... a Kósz szigeti pék kenyeret ad a menekülteknek, a gaz Orbán meg kerítést épít"! Hihetetlen ez a kreténség!
Nomine
2016. június 08. 14:07
Azt hiszem ebben minden benne van amit el kell mondani a nyugati politikusok viselkedéséről. hazudozás, balfaszkodás, bűnbakkeresés, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!