A görög paktum a Nemzetállamok Európájának bukása

2015. augusztus 17. 14:32

Angela Merkelnek meg volt a lehetősége arra, hogy történelmi jelentőségű Európai szintű államasszonnyá váljon, de megmaradt egyszerű vásári kofának, sok pénzzel.

2015. augusztus 17. 14:32
Csiba Katalin

Luuk van Middelaar a klasszikus nemzetközi diplomácia és a szupranacionális állam vízió között elhelyezkedő köztes szférájáról ezt írja: »Kétségbevonhatatlan tény, hogy az alapítók álmai az elmúlt hatvan évben nem váltak valóra. Az európai „konstrukció” ugyan sokat elért, de az államok egységesülése nem következett be. Ez a tény már jóval korábban a köztes szférára irányíthatta volna a figyelmet, mely a Közösség megszületésével egy időben, észrevétlenül jött létre. Az államok diskurzusát beszélők elégedetten konstatálták, hogy minden maradt a régiben, a Közösség szférájában sürgőlődők pedig áhitattal várták, hogy a brüsszeli Bizottság és a strasbourgi Parlament Európa kormánya, illetve törvényhozása legyen. A politikai folyamatok azonban nem a külső és nem is a belső szféra, hanem a tagállamok köztes szférája felé mutatnak.«

Azt gondolom, hogy a GrOxit válság azt bizonyította be, hogy ez a »köztes szféra« és a benne szereplő rabul ejtett államok vezetői tökéletesen alkalmatlan a konfliktus kezelésére nem egyenlő felek között. A fél éve folyamatosan napirenden levő görög válságban Európa egyik leggonoszabb és legkegyetlenebb pénzügyminisztere állt szemben az egyik legfelkészületlenebb hivatásos forradalmárral. Angela Merkelnek pedig meg volt a lehetősége arra, hogy történelmi jelentőségű Európai szintű államasszonnyá váljon, de megmaradt egyszerű vásári kofának, sok pénzzel.

»hogyan továbbra« csak akkor kaphat jó választ az ember, ha jól azonosítja be, mi is történt valójában. Vajon megköttethetett volna e ez a méltánytalan alku, ha egy közvetlen választásokon választott bizottsági elnök felelős a tárgyalásokért parlamenti mandátum alapján és a közvetlenül választott európai parlament szavaz a végeredményről. Abban bízom, hogy nem, vagy legalábbis politikai következmények nélkül nem.”

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2015. augusztus 18. 00:47
lmp-s süket duma...
gwrf
2015. augusztus 17. 23:52
A görög válsággal kapcsolatos elempés megnyilvánulások tették számomra végleg világossá, hogy ismét nincs párt, akire szavazhatnék. Ez a döbbenetesen sötét ultrabalos sületlenség, amit CsK a magyar nyelvvel is küszködve előad, egészen kiábrándító.
egyetmondok
2015. augusztus 17. 22:52
Hát,talán nem kamu-forradalmakat,és nem kamu-forradalmárokat kell csatasorba állítani,hanem kegyetlen pénzügyéreket. (Persze egyetlen néptől se lehet elvitatni a jogot,hogy forradalmasosdit játszon,ha épp ahhoz van kedve.)
hátakkor
2015. augusztus 17. 19:28
"Ciprasznak meg volt a lehetősége arra, hogy történelmi jelentőségű Európai szintű államférfivá váljon, de megmaradt egyszerű vásári kofának" Néha úgy látszik kell egy bemutató mire vezet a marxizmus, csak most már ne nálunk legyen a prezentáció! Fletót is csak az államcsőd vette le, addig kötötték az ebet a karóhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!